İsrail Yüksek Mahkemesi: Hakimlerinin tamamı yasa değişikliğine itiraz duruşmasına katılacaklar

Ülke tarihinde ilk kez bir duruşmaya tüm Yüksek Mahkeme hakimleri katılacak

İsrail Yüksek Mahkemesi binası. Fotoğraf: Arşiv

İsrail Yüksek Mahkemesi tarafından yapılan açıklamada, Yüksek Mahkeme’nin 15 hakiminin tamamının, İsrail parlamentosu Knesset tarafından son birkaç gün içinde kabul edilen yasa değişikliğine yönelik itiraz duruşmasına katılacağı belirtildi. Böylesi bir gelişme tarihi bir emsal teşkil ediyor.

Knesset, geçtiğimiz hafta, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun aşırı sağcı hükümetinin yargı reformu çabaları çerçevesinde bir yasa tasarısını onayladı.

Yüksek Mahkeme Sözcüsü tarafından dün (Pazartesi) yapılan açıklamada, ülke tarihinde ilk kez bir duruşmaya tüm Yüksek Mahkeme hakimlerinin katılacağı bildirildi.

Yüksek Mahkeme, hükümet ve bakanlar tarafından alınan bazı kararları iptal etme yetkisini kısıtlayan ve anayasal çatışmaya zemin hazırlayan yasa tasarısının iptali için yapılan itirazları 12 Eylül'de görüşmeyi kabul etti.

Netanyahu ve hükümetinin yargı reformu planı, İsrail'de daha önce eşi ve benzeri görülmemiş bir krizin fitilini ateşledi. Plan, İsrail toplumunu ikiye bölerken, ekonomiye zarar verdi ve Batılı müttefikleri alarma geçirdi.

Bu bölünmenin etkileri orduda da görüldü. Gönüllü yedek askerler, olası bir savaş durumunda askerlik hizmeti için çağrılmaları halinde bu talebi yerine getirmeyeceklerini açıkladılar. Eski üst rütbeli subaylar da olası bir savaş durumunda İsrail’in göreceği zararlar konusunda uyardılar.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, dün Knesset Dışişleri ve Savunma Komisyonu’na yaptığı açıklamada, protesto gösterilerinin yoğunlaşmasıyla birlikte ordunun halen her an olası bir savaşa hazır olduğunu, fakat uzun vadede zarar görebileceğini söyledi.

Netanyahu'nun Knesset’teki 120 sandalyenin 64'ünü elinde bulunduran hükümet koalisyonuna göre yasa değişiklikleri, Yüksek Mahkeme'nin siyasete fazla müdahale edebildiği düşünülen yetkilerini dizginlemek için gerekli.

Şarku’l Avsat’ın ulaştığı bilgilere göre yargı reformu planına itiraz edenler, değişikliklerin Yüksek Mahkeme’nin etkili olan denetim yetkisini kısıtladığını ve bunun da yetkinin kötüye kullanılmasına yol açabileceğini söylüyorlar.

Yargı reformu planına karşı itiraz dilekçesine taraf olanlardan biri olan İsrail Barolar Birliği, 25 temmuzda yapılan yasa değişikliğinin İsrail’in parlamenter demokrasisinin ve hükümetin yapısını temelden değiştirdiği değerlendirmesinde bulundu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

 

DAHA FAZLA HABER OKU