Genç işsizliğinin rekor seviyeye çıktığı Çin'de yeni mezunlara çağrı: "Kolları sıvayıp tarlalara gidin"

"Gençken zorluğu seçersen hasadı tercih etmiş olursun"

Gençler kırsalda çalışmayı özellikle ulaşım ve altyapı sorunları nedeniyle tercih etmiyor (Reuters)

Çin Komünist Partisi (ÇKP), işsizlik oranı artarken gençleri kırsal bölgelerde çalışmaya yönlendiriyor. Yeni mezunlarsa buna sıcak bakmıyor.

"Sıfır Kovid" olarak da adlandırılan katı karantina uygulamalarının ekonomide yol açtığı zararları toparlamaya çalışan Çin'de gençler arasındaki işsizlik oranı rekor seviyeye çıktı.

Çin Ulusal İstatistik Bürosu'nun bu ay yayımladığı verilere göre haziranda 16-24 yaş genç nüfustaki işsizlik oranı kentlerde yüzde 21,3'e yükseldi. Bu oran bir önceki ay yüzde 20,8 oranındaydı.

Bu yıl 11,5 milyon kişinin üniversiteden mezun olacağı Çin'de rekor seviyedeki işsizlik, gençler arasında ciddi endişeler yaratıyor. Yeni mezunlar özellikle sosyal medyada artık üniversite diplomasının işe yaramadığına dair paylaşımlar yapıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pekin yönetimiyse Z kuşağının fazla seçici davrandığını ve kırsal bölgelerde rahatlıkla iş bulabileceğini savunuyor. 

Çin'in güneydoğusundaki Guangdong eyaletinde mayısta 300 bin gencin iş bulmasının sağlanması için iki ila üç yıllığına kırsal bölgelere gönderileceği duyurulmuştu. 

ÇKP'nin gençlik kolu Çin Komünist Gençlik Birliği ise martta yayımladığı açıklamada Z kuşağını "kolları sıvayıp tarlada çalışmaya" yönlendirmişti.

Devlet Başkanı Şi Cinping de aralıkta kentlerde yaşayan gençlere "köy ekonomisinin yeniden canlandırılması" amacıyla kırsal bölgelerde iş bulma çağrısı yapmıştı.

ÇKP'nin yayın organı Halkın Gazetesi'nde bu ay yayımlanan başyazıdaysa "Gençken zorluğu seçersen hasadı, adanmışlığı seçersen de asaleti tercih etmiş olursun" ifadelerine yer verildi.
 

şi cinping.jpg

Genç Şi de ÇKP'nin Fujian eyaletinde yer alan Ningde şehrindeki komitesinin sekreterliğini yaptığı 1988'de kırsalda çalışmaya gitmişti (AP)


Ancak Birleşik Krallık'taki (BK) Oxford Üniversitesi'nden Rana Mitter, kırsal bölgede çalışma çağrılarının Z kuşağında hiçbir karşılığı olmadığını savundu. 

Çin tarihinde uzman akademisyen, Şi ve beraberindeki ÇKP kadrosu için kırsalda çalışmanın Kültür Devrimi'nden kalma bir anlamı olduğunu fakat artık bunun kaybedildiğini belirtti.

Üniversiteden aralıkta mezun olduğunu ve aylarca iş aradıktan sonra bir kolejde öğretmenlik yapmaya başladığını söyleyen 25 yaşındaki Candice Zhang, BK'nin önde gelen gazetelerinden Guardian'a "Birçok Çinli genç gibi ben de kırsal bölgelerde çalışmak istemiyorum" dedi. 

Hong Kong'daki Şangay Finans ve Hukuk Enstitüsü'nden Nie Riming de "Yüksek işsizlik oranı gençleri kırsal kesimde çalışmaya teşvik etmiyor çünkü yapmak istedikleri meslekler oralarda değil" ifadelerini kullandı.
 


Ancak kentlerde sunulan iş imkanları da gençler için yeterli değil. 20'lerindeki Liu Çianyi iç mimarlık sektöründe girdiği işi maaşı düşük olduğu için bıraktığını söyledi.

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post'a mayıstan beri ailesiyle yaşadığını belirten Liu, "Şimdi iş arasam bile patron asgari ücret verecek ve azami iş talep edecek" dedi. 


Independent Türkçe, Guardian, Washington Post

DAHA FAZLA HABER OKU