İranlılar, imamların ve Devrim Muhafızları'nın 'tekrarlı' cinsel skandallarını takip ediyor

İki çıplak adamın videosu, Rehberlik Dairesi Müdürü'nün görevden alınmasına neden oldu. Dini liderin adamları arasındaki en ünlü tecavüz, taciz ve eşcinsellik vakalarını hatırlattı

İran'ın Gilan eyaletindeki Kültür ve İslami Rehberlik Dairesi eski Müdürü Rıza Sakti / Fotoğraf: Twitter

İranlı yetkililer, sosyal medyada İran'da bir idari ofiste bulunan iki çıplak adamın video ve fotoğraflarının yayılması üzerine Gilan eyaletindeki Kültür ve İslami Rehberlik Dairesi Müdürü Rıza Sakti'nin görevden alındığını duyurdu.

Geçtiğimiz günlerde yaşanan bu olay, sosyal medyada büyük bir yer edindi. Öyle ki büyük bir kitle, Rıza Sakti'nin hükümetteki pozisyonlarına ve özellikle zorunlu başörtüsü ve İran rejimini destekleyen önceki konuşmalarına odaklandı. Ayrıca bu kitle, yetkilileri ve rejim figürlerini ikiyüzlülük ve düzenbazlıkla suçladı.

Rıza Sakti, İran rejiminde din adamlarının 'ahlaki yozlaşma' olarak nitelendirdiği bir 'seks skandalı' nedeniyle görevden alınan ilk yetkili değil. Öyle ki medya organlarında ve sosyal paylaşım sitelerinde imamlar, hükümet yetkilileri, askeri komutanlar ve Besic güçlerine bağlı üyelerin ahlaki yozlaşması, gizli şekilde bir arada yaşaması ve hatta cinsel saldırıları hakkında birçok hikâye yayınlandı.

Dini Lider Ali Hamaney liderliğinde görev yapan yetkililerin, İslami yaşam tarzına, aile müessesesine, iffet ve tesettüre riayete bağlı olduklarını iddia ettiklerini gösteren bir dizi mesele var. Bu yetkililer, kişisel yaşamlarında İran'daki normal bir vatandaşın yapması yasak olan eylemleri gerçekleştiriyorlar.

Örneğin İran'da LGBT için yürürlükte olan İslami ceza kanununa göre iki erkek veya iki kadın arasında cinsel ilişki olduğu kanıtlanırsa veya başka bir erkekle cinsel ilişkiye girerken yakalanan evli kadınlar idam, recm, kırbaç ve uzun süreli hapis gibi ağır cezalara tabi tutulur. 

İkinci olayla ilgili olarak, özellikle 'iffet ve tesettür eğitimi atölyesi' kurulmasını ve 'tesettür marketi açılmasını' talep etmesi ve hükümetin başörtüsüne uymayı reddeden kadınların müstehcen sözlerle taciz edilmesine karışması sonrasında, sosyal medyada Sakti'nin kişiliği hakkındaki tartışmalar oldukça yoğunlaştı.

İran Devrim Muhafızları

Rıza Sakti, İran Devrim Muhafızları'nın bir üyesiydi. Gilan eyaletindeki siyasi aktivistlere göre Sakti, son yirmi yılda şehir sokaklarında en önemli baskıcı güvenlik unsurlarından biri ve Dini Lider'in danışmanı Ali Hamaney'e yakın şahsiyetlerden biri olarak kabul ediliyor.  

Sakti, Aralık 2021'de Gilan eyaletinde Kültür ve İslami Rehberlik Dairesi Genel Müdürü olarak atanmadan önce eyalette birçok önemli görevde bulundu. Reşt şehrinde Devrim Muhafızları'nın Hatem el-Enbiya Kültür ve Sanat Külliyesi'nin başkanıydı. Gilan Eyaleti Gazi İşleri Dairesi Başkanı, Gilan Eyaleti Kültür Cephesi Yönetim Kurulu üyesi ve Gilan Eyaleti Camilerdeki Kültür Merkezleri Dergisi'nin Genel Yayın Yönetmeni pozisyonlarını üstlendi. Ayrıca İslam Devrimi'nin zaferinin yıldönümü ve Irak'la savaşın yıldönümü gibi hükümet vesilesiyle bir dizi hükümet festivalini denetlemekle görevlendirilmişti. Bu nedenle Rıza Sakti, Gilan eyaletindeki Dini Lider Ali Hamaney ve hükümet kurumlarının kararlarını uygulamak için güvenlik servislerinin güvenilir şahsiyetlerinden biri olarak kabul ediliyor.

Skandallar tarihi

İranlı din adamlarına yönelik cinsel suçlamalar, 1979'daki İslam Devrimi'nin zaferinden önceye dayanıyor. Pehlevi döneminde İran polis şefi General Muhsen Musar tarafından ortaya çıkarılan bir ses dosyasına göre o dönemde ve tutukluluğu sırasında bir dizi hükümet yetkilisine suikast düzenleyen Şii din adamı ve İslam Fedaileri'nin aşırılık yanlısı lideri olan Mücteba Nevvab Safevi, İslam Fedaileri'nin başka bir üyesi ve bu aşırılık yanlısı örgütün şu anki Genel Sekreteri Muhammed Mehdi Abd Hudayi ile cinsel ilişkiye girdi.

Rıza'nın davası, sosyal ağlarda birçok İran vatandaşının, Radyo ve Televizyon Kurumu'ndaki ünlü Kur'an-ı Kerim hatibi ve müezzin Said Tusi'nin davasını hatırlamasına neden oldu. Said Tusi, 2016 yılında çok sayıda çocuğa ve genç Kuran öğrencilerine tecavüz etmişti. 

2011 yılında Said Tusi'nin 19 öğrencisinin şikâyeti üzerine Tahran'da bir mahkemede dava açıldı. Bu genç öğrencilerden biri, İran sınırları dışında faaliyet gösteren medya kuruluşlarına verdiği bir röportajda hikayesini ayrıntılı olarak anlattı. Ancak bu dava, hükümet yetkililerine yönelik diğer birçok şikâyet gibi, Ali Hamaney'in halkla ilişkiler ofisinin müdür yardımcısı Seyyid Ali Mukaddem'in araya girmesiyle askıya alındı.

Bu çerçevede İran'da çocuk hakları alanındaki aktivistler, Said Tusi ve çocukları ve ergenleri istismar eden diğer yetkililerin davasında adaletin yokluğunun, Kuran okullarında veya hükümet tarafından düzenlenen dini kamplarda çocuk istismarı olgusunun devam etmesine neden olduğuna inanıyor.

Devrim Muhafızları'na bağlı Besic güçlerinin İran'ın güneyindeki savaşın yaşandığı bölgelere kadın ve erkek öğrenciler için düzenlediği kamplar ve gezilerde, öğrencilerin Besic unsurları ve din adamları tarafından cinsel saldırılara maruz kalması da sosyal medya organlarında defalarca dile getirildi. 

En ünlü davalar

Son yıllarda hükümet yetkililerine yönelik en ünlü cinsel saldırılar arasında, 'Cuma imamlarının Kerec, Tuyserkan, Veramin ve Hansar şehrinde çok sayıda kadın ve erkek çocuğa cinsel saldırısı, iki istihbarat görevlisi (Devrim Muhafızları'nın İmam Hasan el-Mücteba birimi) olan Ali Reza Sadıgi ve Ali Reza Hüseyni tarafından bazı tutuklulara yönelik cinsel saldırı ve Çabahar şehrinin polis şefi tarafından Beluci bir kıza yapılan cinsel saldırı' da yer alıyor.

Aynı şekilde Lanjrud şehrinde bir kadına tecavüz eden 'Salam Farmanda' marşının şarkıcısı Ebuzer Ruhi davası, Kur'an-ı Kerim öğretmeni Bahram Hak Burast'ın Gilan'ın Emleş şehrinde bir öğrencisine cinsel saldırıda bulunması, devlet televizyonunda ünlü 'Ailede Ahlak' programı sunucusu Ali Ekber Musavi Hüseyni'nin ahlaki yozlaşması, Muhammed Hatemi hükümetinin eski Kültür ve İslami Rehberlik Bakanı Ataullah Muhacirani'nin bir dizi kadınla gizli ve yasadışı ilişkileri, eski Tahran polis şefi Tuğgeneral Reza Zarei'nin kiralık bir evde altı kadınla birlikte tutuklanması, Hasan Ruhani hükümetindeki Kültür ve Rehberlik Bakanı'nın bir dizi aktrisle olan gizli ilişkileri, Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi'nin ofis başkanı Muhammed Ali Abtahi'nin cinsel ilişkileri ve birçok skandalı, İran Parlamentosu'nda Malekan şehrinin temsilcisi Selman Hudaday'ın cinsel saldırı suçlamasıyla üst üste beş kez yargılanması davaları da oldukça ünlü.

İran'daki adli makamlara göre onlarca yargıç, lehlerine hüküm vermesi karşılığında kadınları taciz ve baştan çıkarmaya çalışmak suçlamasıyla tutuklandı veya görevden alındı.

Rejim liderlerinin İslami değerleri savunduklarını iddia ettikleri bir dönemde aynı liderler, devletin emirlerine ve kanunlarına uymuyorlar, canlarının istediğini yaparak her kesimden vatandaşı taciz ediyorlar.

 

Independent Arabia 

DAHA FAZLA HABER OKU