Rusya'nın siber savaşı: "Batı kadar savunmasız oldukları ortaya çıktı"

"Bir zamanlar Rusya'nın sıkı sansürlenen devlet medyasına sızılması düşünülemezdi bile"

Rusya ve Ukrayna, cephedeki çatışmalara paralel olarak bir siber savaş da yürütüyor (Reuters)

Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Telegraph, Kremlin'e düzenlenen siber saldırıları değerlendirdi.

Analizde, geçen yıl 24 Şubat'ta başlayan savaşta Rusya'ya düzenlenen siber saldırıların arttığına işaret edilerek, "Hackerlara karşı sadece Batı'nın savunmasız olmadığı anlaşıldı" dendi. 

Haberde, geçen ay deepfake teknolojisiyle üretilen bir videoda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sıkıyönetim ve askeri seferberlik ilan ettiği, bunun da kamu televizyonlarında yayımlandığı hatırlatıldı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Analizde, siber saldırılarda ulaşılan seviyeyi gösterdiği belirtilerek, "Bir zamanlar Putin'in görüntüsünü kullanarak sahte haberler yayımlamak için Rusya'nın sıkı sansürlenen devlet medyasına sızılması düşünülemezdi bile" dendi. 

Bilgisayar korsanları geçen hafta da Rusya Demiryolları'nın internet sitesine saldırı düzenlemiş ve sistemlerin geçici olarak çökmesine neden olmuştu. 

Bu saldırıları kimin düzenlediği henüz tespit edilemedi. 
 


Haberde Ukraynalı hackerların geçen ay Rusya'daki bankaların para transferlerini gerçekleştirdiği dijital platformlara saldırı düzenlediğine de işaret edildi.

Dijital Kalkınma, İletişim ve Kitle İletişim Araçları Bakan Yardımcısı Aleksandr Şoytov da bu haftaki açıklamasında saldırıların gittikçe arttığını belirterek, bunların engellenmesi için çalışmaları sürdürdüklerini söyledi.
 


Analizde, Kremlin'in saldırılardan genellikle Ukrayna'yı ya da ABD başta olmak üzere Kiev yönetiminin Batılı müttefiklerini sorumlu tuttuğu vurgulandı. 

Jeopolitika üzerine araştırmalar yapan Lukasz Olejnik, şu değerlendirmeyi yaptı: 

Batılı devletlerin siber operatörlerinin ya da Ukraynalı servislerin bu siber savaşa dahil olma ihtimalini göz ardı edemeyiz. Ancak bunların hiçbiri savaş sürerken ifşa edilmeyecektir. Batılı devletlerin aktif olduğu kesin ama gösteriş amaçlı veri sızıntıları yerine bu tür faaliyetleri verimli kullanmayı tercih edeceklerdir. Bu saldırıların bir kısmı kesinlikle 'amatör' hackerlar tarafından yapılıyor.

ABD merkezli siber güvenlik şirketi Secureworks'ün direktörü Rafe Pilling de saldırıları kimin düzenlediğini tespit edilmesinin epey zor olduğunu söyledi.

Pilling, Kremlin'i hedef alan siber saldırılarla ilgili şunları söyledi: 

Bir dönem Batı'da bilişim teknolojilerinde yaşanan herhangi bir aksaklığın Rusya'nın siber saldırısı olarak görülmesi gibi, Rusya'da da bu gruplarla ilgili benzer bir bakış açısının oluştuğunu ya da şekillenme sürecinde olduğunu düşünüyorum.

Telegraph, savaşın başından beri artan siber saldırıların ve bilgisayar korsanlıklarının, Rusya'nın dijital savunmalarının zayıfladığını gösterdiğini savundu. Analizde, "Rusya bir zamanlar siber saldırıların kaynağı olarak görülmüş olsa da son yılda Batı kadar savunmasız olduğu ortaya çıktı" yorumu yapıldı.


Independent Türkçe, Telegraph, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU