Fenerbahçe'nin gündemi "ligi ve camiayı bilen" teknik direktör

"Ligi ve camiayı bilen hoca" söylemi rotayı eski antrenör ve teknik adamlara çevirdi. Fenerbahçe'nin son 5 yıllık süreçteki yerli antrenörleriyle Ali Koç öncesinin son teknik adamı Aykut Kocaman nasıl performans sergiledi?

Fenerbahçe başkanı olarak beşinci yılını dolduran Ali Koç, hafta sonu yapılan kongrede teknik direktör konusunda açıklamalarda bulundu.

Jorge Jesus'un görevden ayrılması sonrası herkesin merak ettiği "yeni teknik direktör kim olacak" sorusuna açıklık getiren Koç, şu ifadeleri kullandı:

Türkiye'yi hiç bilmeyen bir hocayla sezona başlamamızın çok büyük bir risk olduğuna karar verdik. Camiayı bilecek ve Fenerbahçe'nin DNA'sını ve ruhunu aşılayacak bir isim olsun düşüncesi var. Böyle iki hoca çıkıyor önümüze. Anlaşmadan isim vermem doğru değil. Bizim bu seneki tercihimiz önümüzdeki sezon camiayı çok iyi bilen bir Türk hocayla çalışmak olacak."

Başkan Koç'un sözleri sonrası akıllara Fenerbahçe'de görev alan eski teknik adamlar geldi.

Fenerbahçe'de Ali Koç'un göreve gelmesi sonrası 2018'de görevi bırakan Aykut Kocaman sonrasında sarı-lacivertli kulüpte 8 teknik direktör görev aldı. 

Zeki Murat Göle ile Tahir Karapınar da teknik direktörsüz geçen dönemde takımı yönetti.

Bu süreçte Phillip Cocu, Erwin Koeman, Vitor Pereira ile Jorge Jesus yabancı, Ersun Yanal, Erol Bulut, Emre Belözoğlu ve İsmail Kartal ise yerli teknik adamlar olarak görev aldı.

Ali Koç dönemi öncesinde görev alan son teknik adam ise Aykut Kocaman olmuştu.

Independent Türkçe, sarı-lacivertli kulüpte görev alan yerli teknik adamlar ile Aykut Kocaman'ın son dönemindeki performanslarını derledi.

 

Aykut Kocaman-AA.jpg
Aykut Kocaman / Fotoğraf: AA

 

Kocaman'ın son sezonunda lig ve kupa kıl payı kaçtı

Fenerbahçe'de en son 2017-18 sezonunda görev alan Aykut Kocaman, Koç'un tarifine en çok uyan isim olarak öne çıkıyor.

Uzun süredir takım çalıştırmayan Kocaman, Fenerbahçe'deki son sezonunda takımın başında 47 müsabakada yer alırken, 2,07 puan ortalaması yakaladı.

Fenerbahçe, Kocaman'ın son döneminde 34 Süper Lig, 9 Türkiye Kupası, 4 de UEFA Avrupa Ligi maçına çıktı.

Türkiye Kupası'nda 7 galibiyet, 1 beraberlik alarak finale kalan Kocaman'ın öğrencileri, kupayı Akhisarpsor'a 3-2'lik skorla kaybetti.

Avrupa Ligi 3. Eleme Turu'nda Strum Graz'ı eleyen Fenerbahçe, play-off'ta Makedon ekibi Vardar'a iki maçta da yenilerek Avrupa'ya veda etti.

Süper Lig'de ise 21 galibiyet, 9 beraberlik ve 4 yenilgi yaşayan sarı-lacivertliler, Galatasaray'ın ardından ligi ikinci sırada tamamladı.

Kocaman, Fenerbahçe'de son 5 yılda görev alan teknik direktörler arasında Jesus (52 maç) ve Belözoğlu'nun (10 maç) ardından en yüksek puan ortalamasına sahip üçüncü teknik adam olarak dikkat çekiyor. 

 

Ersun Yanal 9- AA.jpg
Ersun Yanal / Fotoğraf: AA

 

Yanal da çare olmadı

Ali Koç döneminde Philip Cocu ve Erwin Koeman'ın ardından göreve gelen üçüncü teknik adam olan Ersun Yanal, sarı-lacivertli kulüpteki ikinci dönemini 14 Aralık 2018 ile 4 Mart 2020 arasında yaşadı. 

Sarı-lacivertli kulüple 54 müsabakaya çıkan deneyimli teknik adam, 1,74 puan ortalamasıyla beklentilerin altında kaldı.

2018-19 sezonunda 24 maça çıkan Yanal'ın öğrencileri 1 galibiyet, 8 beraberlik ve 6 yenilgi yaşadı. 

Takip eden sezonda ise takımı ligde ve Türkiye Kupası'nda 30 müsabakada 17 galibiyet, 5 beraberlik ve 8 yenilgi alan Yanal, sarı-lacivertli kulübe veda etti.

 

Erol Bulut-Emre Belözoğlu-AA.jpg
Emre Belözoğlu - Erol Bulut - Ali Koç / Fotoğraf: AA

 

Erol Bulut başladı, Belözoğlu bitirdi

Yanal'ın ardından Zeki Murat Göle ve Tahir Karapınar'la sezonu tamamlayan Fenerbahçe, yeni bir yapılanmaya gitti.

Sarı-lacivertli kulüp sportif direktörlük görevini Emre Belözoğlu'na, teknik direktörlük koltuğunu ise Erol Bulut'a teslim etti.

Bulut yönetiminde Süper Lig'de 30, Türkiye Kupası'nda ise 4 maçta görev alan Bulut'un Fenerbahçe'si 2 puan ortalaması yakalasa da ayrılığa engel olamadı.

Ligin kalan 10 maçında takımın başına geçen Emre Belözoğlu, Beşiktaş'ın kayıplarıyla yarışa tutunsa da 39. haftadaki Sivasspor yenilgisiyle şampiyonluk ihtimalini değerlendiremedi.

Belözoğlu yönetiminde 10 maça çıkan Fenerbahçe, 7 galibiyet, 2 beraberlik ve 1 yenilgi aldı. Emre Belözoğlu'nun Fenerbahçe'de yakaladığı puan ortalaması 2,30 olarak gerçekleşse de sezonun tamamlanmasıyla genç teknik adamla yollar ayrıldı.

 

İsmail Kartal-AA (4).jpeg
İsmail Kartal, Fenerbahçe'deki ikinci döneminde ligde başarılı bir performans sergiledi / Fotoğraf: AA

 

Pereira ile yaşanan çöküş, Kartal'la yükselişe geçti

2021-22 sezonuna girilirken Ali Koç yönetimi takımın başına eski hocaları Vitor Pereira'yı getirme kararı aldı.

Portekizli teknik adamla başlanan sezonda hedeflerden bir bir uzak kalınması sonrası yıllar ayrıldı. Pereira, Fenerbahçe'nin başında çıktığı 25 resmi müsabakada 1,60 puan ortalamasında kaldı.

Fenerbahçe, tarihler 13 Ocak 2022'yi gösterdiğinde İsmail Kartal'ı ikinci kez takımın başına getirdi.

15 Ocak'taki Antalyaspor maçıyla yeni döneminin ilk maçına çıkan Kartal, ligde oldukça iyi performans sergilese de Türkiye Kupası'nda Kayserispor'a (1-0), Konferans Ligi Son 16 Turu'nda ise Slavia Prag'a her iki maçta da yenilerek elenmekten kurtulamadı.
 
Süper Lig'de ise 18 maçta takımı yöneten Kartal, 11 galibiyet, 5 beraberlik ve 1 yenilgiyle sezonu tamamladı ve ikinci olarak dönemini noktaladı. Kartal'ın 21 maçlık süreçte elde ettiği puan ortalaması 1,95 olarak gerçekleşti.

 

 

Koç döneminin ilk kupası Jesus'tan

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Löw-Kartal-Jesus isimlerinin telaffuz edildiği yeni sezon öncesinde Portekizli çalıştırıcıda karar kılarak 1 yıllık anlaşma sağladı. 

Avrupa'nın elit teknik direktörleri arasında yer alan Jesus, bu sezon 52 maçta takımın başında görev aldı.

Portekizli çalıştırıcı Fenerbahçe ile UEFA Avrupa Ligi'nde son 16 turuna yükselirken bu turda Sevilla'ya elenmekten kurtulamadı. Türkiye Kupası'nda ise 2012-13 sezonunun ardından ilk, toplamda ise 7. defa Türkiye Kupası'nın sahibi oldu.

Süper Lig'de ise Galatasaray'ın 8 puan gerisinde, şampiyonluk hedefinin uzağında kalan Fenerbahçe sezonu ikinci sırada tamamladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fenerbahçe, bu sezon Jesus yönetiminde 36 lig maçında 25 galibiyet, 5 beraberlik ve 6 yenilgi yaşarken, Beşiktaş ve Galatasaray derbilerinin hiçbirini kazanamaması en büyük eleştiri konusuydu. 

Jesus'un Fenerbahçe'deki puan ortalaması 2,21 oldu. 

Fenerbahçe'de teknik direktörlük görevi için birçok isim gündeme gelse de sarı-lacivertli kulüpten henüz resmi bir açıklama gelmedi.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU