Venezuela Devlet Başkanı Maduro neden Suudi Arabistan'ı Blinken'den saatler önce ziyaret etti?

Gözlemcilerden bir kısmı ziyareti Riyad'ın dış politikasının tarafsızlığına bağlarken diğerleri Washington ile Karakas arasında arabuluculuk olasılığına işaret etti

Suudi Arabistan Başbakanı ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile görüştü / Fotoğraf: SPA

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken salı günü Suudi Arabistan'a gelirken, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro 2015 yılından bu yana bir Körfez ülkesine yaptığı ilk ziyaret için pazartesi akşamı Cidde'ye gitti.

Riyad ve Karakas, ziyaretin yalnızca iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirmeyi amaçladığını açıklasa da bazı gözlemciler üç ülke (ABD, Suudi Arabistan ve Venezuela) arasındaki ilgili dosyalara atıfta bulundular.

Bu dosyaların başında, iki OPEC (Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü) ülkesi arasındaki yatırımları geliştirme beklentileri geliyor.

Ayrıca, Washington ile Karakas arasındaki atmosferi yatıştırmak için Riyad'ın arabuluculuk yapma olasılığı öne sürüldü.

Uzmanlar, Suudi sermayesinin dünya sahnesinde meydana gelen bir dizi uluslararası ihtilafta sağladığı çözümlere güveniyor.


Ziyaret hakkında ne biliyoruz?

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, resmi Twitter hesabı üzerinden attığı bir tweet ile ziyaretin temel amacının ülkeler arasındaki ikili ilişkileri güçlendirmek olduğunu açıkça belirtti.

Buna karşılık Suudi Arabistan Resmi Haber Ajansı 'SPA' kısa bir açıklamayla ziyareti duyurdu ve Suudi Arabistan Başbakanı ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro arasındaki ikili görüşmeyi bildirdi.

SPA'nın haberine göre görüşmede, iki ülke arasındaki ikili ilişkiler, iş birliği olasılıkları ve çeşitli alanlarda ilişkileri geliştirme fırsatları gözden geçirildi.

Ayrıca ortak endişeleri olan bir dizi konuda görüş alışverişinde bulunuldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu bağlamda Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı tarafından dün yapılan açıklamada, "Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, Venezuelalı mevkidaşı Eban Eduardo Gil Pinto'yu Cidde'de kabul etti" ifadeleri yer aldı.

Açıklamaya göre "iki bakan, Suudi Arabistan ile Venezuela arasında ortak olan bir dizi bölgesel ve uluslararası meselelerde ortak koordinasyonun yoğunlaştırılmasını görüşmenin yanı sıra, iki ülke arasındaki çeşitli alanlarda iş birliğini artırmanın ve geliştirmenin yollarını gözden geçirdi. İki taraf, iki ülkenin uluslararası barış ve güvenliğin temellerini atma ve küresel sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşılmasına katkıda bulunma çabalarını görüştü."


Yatırım ilişkileri

Siyasi işler uzmanı Mubarek Âl Ani, "Ziyaret, iki ülke arasındaki bir dizi siyasi ve ekonomik alanda kesişen ilişkilerin derinliğini doğruluyor. Suudi Arabistan diplomasisi, yatırım fırsatları olan ülkelerle iletişimin güçlendirilmesine dayanıyor. Bu nedenle özellikle Karakas'ın OPEC ve Güney Amerika kıtasında temsil ettiği ağırlıkla karşılıklı yatırımlardaki artışı artırması bekleniyor" dedi.


OPEC+ toplantısı

Spesifik konular ve güncel olaylar ışığında, Venezuela Devlet Başkanı'nın ziyareti, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in Suudi Arabistan ziyaretinden saatler önce ve Pazar günü Avusturya'nın başkenti Viyana'da 35 OPEC+ üyesinin toplantısının ardından geldi.

Venezuela İletişim ve Enformasyon Bakanlığı dün yaptığı açıklamada, "İki ülkenin 'OPEC' ittifakı üzerinden iş birliğine sahip olduğunu" belirterek, örgütün birlik içinde kalacağını ve petrol piyasalarının istikrarı ile ilgili ana görevlerine odaklanacağını söyledi.

Siyasi işler araştırmacısı Halid Baterfi, "Venezuela, OPEC'in kurucu ülkelerinden biridir ve küresel petrol piyasasında ağırlığı vardır. En çok petrol üreten ve ihraç eden ülkelerden biri olmasının yanı sıra çok büyük rezervlere de sahiptir" dedi.

Venezuela'nın petrol piyasalarındaki ağırlığının onu OPEC içinde etkili bir oyuncu haline getirdiğini ve bu nedenle Riyad ile Karakas arasında bu konuda bir koordinasyon olduğuna işaret eden Baterfi, şu ifadeleri kullandı:

İki ülke arasında karşılıklı görüşmeler ve ziyaretler yaşanıyor. Bunların en sonuncusu Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı Diplomatik İşler Müsteşarı Sare es-Seyyid'in Venezuela'nın Riyad Büyükelçisi David Carayo ile 8 Mayıs'ta yaptığı görüşmeydi. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan da birkaç gün önce Venezuela Devlet Başkanı ile bir araya geldi.


Ayrıca Suudi Arabistan, Venezuela ve Karayip ülkeleri arasındaki ortak ilişkiler dikkat çekiyor.

11 Mayıs'ta Guatemala'da düzenlenen Karayip Devletleri Birliği Bakanlar Konseyi'ne katılan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan Âl Suud, o dönemde yaptığı konuşmada, ülkesinin Güney Amerika ülkeleriyle ilişkileri güçlendirme konusundaki kararlılığını vurguladı.

Ferhan, "Karayip Devletleri Birliği'nin bölgesel iş birliğini geliştirme ve ticaret, iklim değişikliği ve sürdürülebilir kalkınma dahil olmak üzere ortak ilgi alanlarına ilişkin çalışmaları ilerletmedeki etkili rolüne" atıfta bulundu.


Dürüst arabulucu

Baterfi, Riyad ile Karakas arasındaki ekonomik ilişkilerin yanı sıra, "Maduro'nun Suudi Arabistan ziyaretinin, uluslararası ilişkilerdeki konumu dürüst bir arabulucunun konumunu yansıtan Suudi Arabistan'ın mesajını taşıdığını" söylüyor.

"Suudi Arabistan, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'i başkent Riyad'da düzenlenen 32. Arap Birliği Liderler Zirvesi'ne davet etmişti. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan da Güney Afrika'da Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile bir araya geldi. Bugünse Antony Blinken, Suudi Arabistan'da bölge meselelerini tartışıyor" ve bunların tümü, "Riyad'ın dünyadaki çatışan taraflar ve kutuplar arasındaki pozitif tarafsızlık konusundaki tutumunu" doğruluyor.


Siyasi denge

Siyasi araştırmacı Yahya et-Telidi, Riyad'ın güncel küresel olaylardaki rolü hakkında şunları söylüyor:

Venezuela, Güney Amerika kıtasında çok önemli bir ülke. OPEC'in etkili bir üyesi ve büyük petrol rezervlerine sahip. Latin Birliği'nde aktif bir rol oynuyor ve Ortadoğu'daki çoğu ülkeyle mükemmel ilişkilere sahiptir. Suudi Arabistan dış politikası, uluslararası alanda çok kutupluluk olarak bilinen şeyle iş birliği yapmayı başardıktan sonra etkili rolünü sağlamak için değişen uluslararası sistem ve büyük çatışmalar ışığında çıkarlarını koruma ana hedefine dayanıyor. Riyad, ABD ve Batı ile tarihi ittifakını kaybetmeden bölgedeki ve dünyadaki büyük güçlerle siyasi, ekonomik ve askeri ilişkilerini güçlendirdi.


Et-Telidi sözlerini şöyle sürdürdü:

Özellikle Venezuela Devlet Başkanı'nın Suudi Arabistan'a yaptığı ziyaretin, uluslararası ilişkilerde denge sağlama çerçevesinde, Antony Blinken'in ortak ekonomi ve güvenlik konularına odaklanan görüşmeler yapmak üzere Suudi Arabistan'a gelişinden saatler önce geldiğini aklımızda tutarsak, Riyad'ın Washington ile Karakas arasındaki mevcut farklılıkların çözümünde arabuluculuk yapması ve iki ülkenin görüşlerini yakınlaştırması beklenebilir.
 


Baterfi, ABD'nin Venezuela'ya uyguladığı yaptırım dosyasının, Suudi Arabistan Başbakanı ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile Venezuela Devlet Başkanı arasında gerçekleştirilen görüşmelerin masasında olma ihtimaline ilişkin olarak, "Bu, ne Maduro'nun dünkü ziyaretinde ne de bugün Blinken'in gündeminde açıklanmadığı için tahmin edilmesi zor bir soru" dedi.

Baterfi, şu ifadeleri kullandı:

Venezuela ile ABD veya diğerleri arasındaki ilişkilerde Suudi Arabistan arabuluculuğu talebinde bulunulması durumunda, Riyad dünya barışına ve özellikle bölge barışına hizmet etmek için üzerine düşeni ve taahhüt ettiği şeyi yapacaktır. Ancak Blinken'in Suudi Arabistan'a gelmeden önce duyurduğu şey, ABD'nin Venezuela'ya uyguladığı yaptırımların tartışılmasını içermiyordu.


Eski ilişkiler

Riyad ve Karakas'ın çok büyük ticari ilişkilerinin olmaması dikkat çekici. ABD'deki Ekonomik Karmaşıklık Gözlemevi'ne göre 2021 yılında Suudi Arabistan'ın Venezuela'ya ihracatı yalnızca 1,91 milyon doları bulurken, Venezuela ise Suudi Arabistan'a yalnızca 508 bin dolarlık ihracat yaptı.

Washington, Venezuela hükümetiyle yapılan mali işlemlerde bazı kısıtlamalar uygulamak da dahil olmak üzere yolsuzluk, uyuşturucu kaçakçılığı ve insan hakları ihlalleriyle ilgili olarak Venezuela'ya çeşitli yaptırımlar uyguluyor.

ABD Kongre Araştırma Servisi tarafından Kasım 2022'de yayınlanan bir raporda, "ABD hükümetinin Venezuela petrol şirketlerine karşı yaptırımları olduğu" belirtildi.

Amerikan Al-Monitor internet sitesinin 6 Haziran'da yayınladığı bir haberde, Başkan Joe Biden yönetiminin Maduro hükümetini muhalefetle müzakereleri sürdürmeye çağırmak için geçen yıl petrolle ilgili bazı yaptırımları hafiflettiği belirtildi.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU