Almanya'da aşırı sağın oyları patlama yapınca göç tartışmaları hız kazandı

AfD son üç ayda oylarını 4 puan artırdı

AfD'nin eş genel başkanları Tino Chrupalla and Alice Weidel (AFP)

Almanya'da yaklaşan yerel seçimler öncesinde aşırı sağ Almanya için Alternatif (AfD) partisi güçlü bir yükseliş içine girdi.

Politico'nun tüm anketlerin ortalamasını alarak yaptığı analize göre, geçen yıl haziranda anketlerde yüzde 10 seviyelerinde gözüken AfD, oylarını yüzde 18'e kadar yükseltmeyi başardı.

Son üç ayda oylarında 4 puanlık bir artış yaşanan AfD, iktidardaki Sosyal Demokratlar (SPD) ve ana muhalefetteki Hristiyan Demokrat Parti'nin (CDU) ardından en büyük üçüncü siyasi güç konumuna yükseldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ülkede aşırı sağın bıraktığı acı verici miras nedeniyle, AfD'nin yükselişi uzmanlar ve siyasetçiler arasında endişe verici olarak görülüyor.

Birçok siyasi uzmana göre AfD'nin yükselişindeki en büyük pay, iktidardaki Sosyal Demokrat Parti, Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) koalisyonu ait.

Infratest araştırma şirketinden Stefan Merz, "Federal hükümetin çalışmalarına giderek daha da eleştirel bakılıyor. İktidar partileri arasındaki sürekli atışma hali insanların hükümete olan güvenlerini kaybetmelerine neden oluyor" değerlendirmesinde bulundu.

Aşırı sağın göçmen ve çevre karşıtı kampanyası

Tüm yapılan seçim anketlerinde yükselişe geçtiği görülen AfD, Almanya'ya göçü durdurmayı ve maliyetli "yeşil projeleri" kontrol altına almayı vaadediyor.

AfD'nin yerel seçimlerde Almanya'nın doğusundaki üç eyaleti kazanma yolunda ilerlemesi, göç konusunu da Almanya'nın ana akım gündem maddelerinden biri haline getirdi.

Almanya'nın ana partileri şimdiye kadar AfD'yle işbirliği yapmayı reddederek aşırı sağ partiyi hükümet dışında tutmayı başarmıştı. Ancak AfD'nin yükselişiyle birlikte ana akım siyasetin sağa kayma ihtimali de belirmiş durumda.

Bunun örneklerinden biri Saksonya eyaletinin CDU'lu başbakanı Michael Kretschmer'in göçmenlerle ilgili açıklamasıyla ortaya çıktı. Kretschmer'in eyaletteki göçmen sayısının çok fazla olduğunu söyleyerek, göçü durdurma çağrısı yapmıştı.

Göç karşıtı gündemin hız kazanmasıyla birlikte konuyla ilgili adım atan kurumlardan biri de Almanya İçişleri Bakanlığı oldu.

Alman polisinin Polonya sınırında göçmen geçişlerini engellemek için kontrolleri sıkılaştırıldığı ifade edildi. Yetkililer yılın ilk üç ayında Polonya'dan Almanya'ya geçen 4 bin kaçak göçmenin durdurulduğunu açıkladı.


Independent Türkçe, Politico, Reuters, Euronews

DAHA FAZLA HABER OKU