Türkiye Barolar Birliği’nden “kayyum” açıklaması: Seçimle göreve gelenlerin görevden uzaklaştırılması son derece istisnai durumlarda mümkün

Türkiye Barolar Birliği, internet sitesinden yaptığı açıklamada üç büyükşehir belediyesinin başındaki isimlerin görevden alınmasıyla ilgil “Yargı güven vermeli, keyfilikten uzak durmalı” mesajı verdi

Fotoğraf: barobirlik.org.tr

Türkiye Barolar Birliği (TBB), Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediye başkanlarının İçişleri Bakanlığı kararıyla görevden uzaklaştırılması ile ilgili bir açıklama yayınladı. 

“Seçim yoluyla göreve gelen yöneticilerin idari işlemle görevden uzaklaştırılmaları son derece istisnai durumlarda mümkündür” denilen açıklamada bu işlemin sağlam delillere dayandırılması gerektiğine vurgu yapıldı. 

Dosyaların ayrıntılarının kamuoyuyla paylaşılmadığını belirten TBB, şu ifadeleri kullandı: 

Kamuoyu, seçilmelerinin üzerinden birkaç ay gibi kısa bir süre geçmiş olan ve YSK tarafından adaylıkları konusunda bir sakınca görülmeyen bu belediye başkanlarının hangi somut davranışlarının görevden uzaklaştırmayı gerektiren görev suçlarına vücut verdiği konusunda tatmin edici şekilde bilgilendirilmelidir.


Görevden uzaklaştırma işleminin geçici nitelikte bir tedbir olduğuna vurgu yapılan açıklamada “Bu sebeple, bir an önce ilgililer hakkında açıldığı söylenen soruşturmaların sonuçlandırılması ve tüm sürecin en şeffaf şekilde yönetilmesi beklenmektedir” denildi. 

Uzaklaştırma tedbirine ilişkin idari işlemlerin idari yargı denetimine açık olduğunu açıklayan TBB, şöyle devam etti: 

Bu noktada Türkiye Barolar Birliği’nin ısrarla üzerinde durduğu husus, yargının güven vermesidir. Keyfilikten uzak davranmasıdır. Kararlarını tatmin edici gerekçelerle ortaya koymasıdır. Yargısal süreçlerin makul sürede sonuçlanmasıdır.


Ekim ayında başlayacak yeni yasama yılında Meclis’in öncelikli gündemi olacak Yargı Reformu paketinin bir an önce kanunlaşması gerektiğini söyleyen TBB, “Kuvvetler ayrılığı ilkesi tartışmasız sağlanmalıdır. Böylece toplumu ilgilendiren her soruşturma, dava ve idari işlem yeni bir toplumsal kutuplaşma vesilesi olmaktan çıkacaktır” ifadelerine yer verdi. 

Açıklamada ayrıca, sürecin, Türkiye Barolar Birliği tarafından yakından takip edildiği belirtildi. 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU