Rusya Enerji Bakanı: Türkiye'ye gaz merkezi projesinin hızlanmasını bekliyoruz

Şulginov proje için tüm koşulların oluştuğunu söyledi

72 yaşındaki Şulginov, 2020'den bu yana Rusya Enerji Bakanlığı görevini yürütüyor (Reuters)

Rusya Enerji Bakanı Nikolay Şulginov, Türkiye'ye kurulması planlanan doğalgaz merkezi projesinin hızlanması için tüm koşulların oluştuğunu söyledi.

Şulginov, "Proje için bitiş tarihleri henüz belirlenmedi ancak çalışmalar devam ediyor. Ortaklarımızla birlikte konuyla ilgili karar verme sürecini hızlandırmak için tüm koşulların oluştuğuna inanıyorum" ifadlerini kullandı.

Konuyla ilgili daha önce TASS'a konuşan Ankara'dan bir kaynak, Türkiye'de oluşturulacak enerji merkezi için yasal zeminin henüz hazır olmadığını söylemişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kaynak, "Bu merkezde tedarikçiler ve alıcılar hükümetin dahli olmadan alışveriş yapabilmeli. Bu sadece Rusya'yla değil, boru hatları üzerinden Türkiye'ye gaz sevkiyatı yapan veya sıvılaştırılmış doğal gaz tedarik eden Türkiye'nin tüm ortaklarıyla ilgili bir konu" diye konuşmuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, pazartesi yaptığı açıklamada Türkiye'de gaz merkezi kurma planına sıcak baktığını yinelemişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ekim 2022'de Kuzey Akım boru hattındaki sevkiyat hacminin yeniden Avrupa'ya yönlendirilebilmesi için Türkiye'de bir gaz merkezi kurulması önerisini ortaya atmıştı. 

Trakya'da kurulması planlanan merkeze sıcak bakan Ankara, gaz merkezindeki operasyonlar için yasal zemin konusu üzerinde çalışmalara başlamıştı.

Bazı Batı ülkeleri Rusya'nın, Türkiye'de kurulacak bir gaz merkezi yardımıyla  yaptırımları delebileceği yönünde açıklamalar yapmıştı.


Independent Türkçe, TASS, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU