Dişi timsah "bakire doğum" yaptı

"Dinozorlarda da aynısı görülmüş olabilir"

Crocodylus acutus, Orta Amerika ve Kuzey Amerika'da yaşayan bir timsah türü (Unsplash) 

Kosta Rika'daki bir hayvanat bahçesinde yaşayan dişi timsahın, kendi kendine hamile kaldığı ortaya çıktı. 

Parque Reptilandia adlı hayvanat bahçesindeki crocodylus acutus türü timsah, kendisiyle yüzde 99,9 oranında aynı genetik yapıya sahip bir fetüs üretti. 

18 yaşındaki dişi timsah, Ocak 2018'de yumurtlamıştı. Ancak fetüs ölü doğduğu için yumurtadan çıkamamıştı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hayvanat bahçesindeki uzmanlar, iki yaşından beri ayrı bölmede tutulan timsahın hamile kalmasının ardından ABD'deki Virginia Politeknik Üniversitesi'nden akademisyenlerle iletişime geçmişti.

Araştırmacılar, fetüsü analiz ederek yavrunun, annesiyle yüzde 99,9 oranında aynı genetik yapıya sahip olduğunu ve babası bulunmadığını doğruladı. 

Bilim insanları, Biology Letters adlı akademik dergide yayımladıkları çalışmada, "bakire doğum" olarak da bilinen partenogenezin timsahlar arasında sanılandan daha yaygın şekilde görülebileceğini fakat şu ana dek gözden kaçmış olabileceğini yazdı.

Partenogenezin timsahlarda ilk defa görüldüğüne işaret eden araştırmacılar, makalede şu ifadelere yer verildi: 

Hayvanat bahçesindeki sürüngenlerin, eşlerinden ayrı kalma süreleri göz önüne alındığında, yumurtlamaları bilinen bir durum. Ancak bu yumurtalar normalde cansız kabul edilir ve atılır. Bu bulgularsa erkeklerin yer almadığı durumlarda, yumurtaların canlı fetüs içerip içermediğinin anlaşılması için değerlendirmeye alınması gerektiğini gösteriyor.

Bilim insanları, "Bu şaşırtıcı yeni bulgu, timsahların soyu tükenmiş akrabalarından özellikle dinozorların muhtemel üreme kabiliyetlerine dair umut verici bilgiler de sunuyor" ifadelerini kullandı.

Makalede,"Hem pterozorların hem de dinozorların partenogenez yoluyla üreme yeteneğine sahip olmaları çok muhtemel" dendi.


Independent Türkçe, IFL Science, BBC Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU