Eski Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı Pekin: Atamalar yapıyı değiştirmek için; TSK Doğu ve Batı Ordusu olarak ikiye ayrılıyor

Yüksek Askeri Şura kararlarının Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından imzalanmasıyla TSK'daki 127 generalin görev yeri değişmiş, dört ordudan üçünün başına yeni komutanlar atanmıştı

Fotoğraf: AA

Türk Silahlı Kuvvetleri'nde (TSK) 127 general ve amiralin görev yerinde değişikliğe gidildi.

Yapılan yeni atamalara göre TSK bünyesindeki dört ordu komutanlığının üçünün başına Korgeneral rütbesindeki generaller getirildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki atamaları Independent Türkçe'ye değerlendiren eski Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, atamaları TSK'nın değişen yapısına uygun olduğunu ifade etti.

ismail hakkı pekin.jpg
Emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin / Fotoğraf: AA


Yapı değişiyor

Pekin, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Soğuk Savaş dönemine göre geliştirilen dizaynının bugünün ihtiyaçlarına göre şekillendirildiğini ifade ederek, "Birinci, İkinci, Üçüncü Ordu ve Ege Ordusu'ndan oluşan Türk Silahlı Kuvvetleri, Sovyetler Birliği tehdidine göre yapılandırılmıştı. O dönemde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin sıklet merkezi batıdaydı. Şimdi ise bu yapı değiştirilmek isteniyor. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yapısının Doğu ve Batı Ordusu olarak ikiye ayrılmasını öngörüyorum. Ülkedeki ve bölgedeki gelişmeler nedeniyle sıklet merkezi ise Doğu Ordusu'nda olacaktır" diye konuştu.

"TSK'da çok fazla orgeneral var"

Türk Silahlı Kuvvetleri'nde orgeneral sayısının çok olduğuna işaret eden Pekin, "Ordu komutanlıklarının başına Korgeneral rütbesindeki isimlerin atanması olumlu bir adım. Böylece orgeneral sayısını azaltma yoluna gidilebilir" ifadelerini kullandı.

En büyük değişiklik Kara Kuvvetleri'nde

Yüksek Askeri Şura'da (YAŞ) alınan kararlar, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla bu sabah Resmi Gazete'de yayımlanmıştı. Atama kararlarına göre, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda 75, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda 25 ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda 27 komutanın görev yerinde değişikliğe gidilmişti. 

Kararla, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda 5’i korgeneral, 10’u tümgeneral, 60’ı tuğgeneral, Hava Kuvvetleri Komutanliğı’nda 1’i korgeneral, 8’i tümgeneral, 18 tuğgeneral,Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda ise 2’si tümamiral, 23 tuğamiralin görev yerleri değişti.

Kara Kuvvetleri EDOK Komutanı Korgeneral Şeref Öngay, 3. Ordu Komutanı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Korgeneral Yavuz Türkgenci Kara Kuvvetleri EDOK Komutanı, 4. Kolordu Komutanı Korgeneral Ali Sivri ise Ege Ordu Komutanı oldu. Korgeneral Sinan Yayla ise vekaleten yürüttüğü 2. Ordu Komutanlığı görevine atandı.

Özel Kuvvetler'in başına Aksakallı'nın ekibinden Erbakan getirildi

15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Özel Kuvvetler Komutanı olan ancak daha sonra Gelibolu 2. Kolordu Komutanlığı'na gönderilen Zekai Aksakallı'nın ekibinden olan Tümgeneral Ömer Ertuğrul Erbakan ise, Özel Kuvvetler Komutanı olarak atandı.
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU