IŞİD ile Mücadele Uluslararası Koalisyonu toplantısı Riyad'da yapılacak

IŞİD ile Mücadele Uluslararası Koalisyonu’na 85 ülke üye

Fotoğraf: Twitter 

IŞİD ile Mücadele Uluslararası Koalisyonu Bakanlar Toplantısı, 85 üyeli koalisyondan yaklaşık 30 dışişleri bakanının yanı sıra çok sayıda üst düzey yetkilinin katılımıyla, 8 Haziran tarihinde Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da yapılacak.

Suudi Arabistan, geçen aralık ayında, Lahey’de gerçekleşen IŞİD ile Mücadele Uluslararası Koalisyonu Siyasi Direktörleri’nin bir toplantısına katıldığı sırada, koalisyonun 2023 yılı için bir sonraki bakanlar toplantısına ev sahipliği yapacağını açıklamıştı.

Riyad bu kararın, Suudi Arabistan’ın her türlü terörist oluşumlarla mücadelede gösterdiği uluslararası çabalar ve bu oluşumlarla mücadelede uluslararası işbirliğini destekleme rolü doğrultusunda alındığını da vurgulamıştı.

IŞİD ile Mücadele Uluslararası Koalisyonu da, Suudi Arabistan’ın bir sonraki bakanlar toplantısına ev sahipliği yapacağına dair duyurusunu memnuniyetle karşılamıştı.

Üye devletlere mali yardım

Suudi bir kaynak, “Bazı üye devletlerin, terör tehditlerine karşı koymak için toplanan Uluslararası Koalisyon üyeleri tarafından belirlenecek diğer ülkelere maddi yardım sağlaması bekleniyor” dedi.

Uluslararası Koalisyon tarafından yayınlanan istatistiklere göre, Suudi Arabistan, koalisyonun en önemli kurucu üyelerinden biri.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Suudi Arabistan Kraliyet Hava Kuvvetleri, Suriye’deki koalisyon hava saldırılarını desteklemek için şu ana kadar toplam 341 sorti gerçekleştirdi.

Suudi Arabistan, Ağustos 2018’de, Suriye’nin kuzeydoğusunda IŞİD’den kurtarılan bölgelerdeki istikrar projelerini desteklemek için IŞİD ile Mücadele Uluslararası Koalisyonu’na 100 milyon dolarlık bir katkı yaptığını duyurdu.

Suudi Arabistan’ın kurtarılan bölgelere katkısı

IŞİD ile Mücadele Uluslararası Koalisyonu’ndaki yetkililere göre, Koalisyonun yerel toplulukları yeniden canlandırma çabaları çerçevesinde Riyad’ın hayati bir rol oynadığı, kurtarılmış bölgelerdeki koalisyona en büyük katkıyı sağladı.

Suudi Arabistan’ın katkısı, Rakka şehrinde sağlık, tarım, elektrik, su, eğitim ve ulaşım alanlarındaki geçim kaynakları ve temel hizmetlerin yanı sıra molozların kaldırılmasına yönelik projelere odaklandı.

Riyad, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne, IŞİD’in terör saldırılarından etkilenenlerde kullanılmak üzere 500 milyon dolar taahhüt etti.

Kalıcı tehdit

IŞİD ile Mücadele Uluslararası Koalisyonu Sözcüsü Rachael Jeffcoat basına yaptığı açıklamada, “2022’de gerçekleştirilen operasyonlarda 600’den fazla IŞİD üyesi öldürüldü. Bu yıl düzenlenen operasyonlarda 374 örgüt mensubu yakalandı. Uluslararası Koalisyon, IŞİD üzerinde daha fazla baskı kurmak için 2023 yılı boyunca ortaklarını desteklemeye devam edecek” dedi.

2014 yılında Suriye ve Irak’ta geniş alanları kontrol altına alan IŞİD, 2017’de Irak’ta ilk hezimetini yaşadı. Ardından 2019’da Suriye’de kontrolündeki tüm alanları kaybetti.

Ancak IŞİD ile Mücadele Uluslararası Koalisyonu, Mayıs 2022’de örgütün hala bir tehdit oluşturduğunu vurgulayarak, Suriye ve Irak’ta ona karşı savaşın devam ettiğini bildirdi.

Irak ve Suriye’deki Uluslararası Koalisyon Güçleri Genel Komutanı General Matthew McFarlane kısa bir süre önce yaptığı açıklamada, “Irak’ta 2023 başından nisan ayının ilk haftasına kadar, geçen yılın aynı dönemine göre saldırı sayısında yüzde 68, Suriye’de ise yüzde 55 azalma kaydettik” dedi.

Sınırlı saldırılar

Gözlerden saklanan örgüt mensupları, Suriye ve Irak’ta güvenlik güçlerine yönelik sınırlı da olsa saldırılarını sürdürüyor.

Diğer ülkelerdeki saldırıları da üstlenen örgüt, birçok toplum için fikri ve kültürel düzeyde sürekli bir tehdit oluşturmaya devam ediyor.

 

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU