Christopher Nolan hayranları, Oppenheimer'a getirilen yaş sınırlamasıyla "şaşkına döndü"

Yönetmen, 2002'deki Uykusuz'dan (Insomnia) bu yana sadece PG-13 derecesi alan filmler yapıyordu

Christopher Nolan hayranları, yönetmenin yakında gösterime girecek biyografik filmi Oppenheimer'ın yaş sınırlamasından duydukları şaşkınlığı dile getirdi.

Cillian Murphy'nin nükleer bilimci J. Robert Oppenheimer'ı canlandırdığı Oppenheimer'a ABD'de "R" derecesi verilecek, yani 17 yaşından küçükler filmi sinemada izlemek isterse yanlarında bir ebeveyn ya da yetişkin bir vasi bulundurmak zorunda olacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'deki çok sayıda sektör dergisinin de teyit ettiği haber, Oppenheimer'ın Nolan'ın 2002'deki Uykusuz'dan (Insomnia) bu yana ilk R dereceli filmi olacağı anlamına geliyor. Yönetmenin hafıza yitirme konulu çığır aşan filmi Akıl Defteri de (Memento, 2000) ABD'de R derecesi almıştı. Ancak 2008 yapımı Kara Şövalye (The Dark Knight) ve 2011'deki Başlangıç'ın (Inception) da aralarında bulunduğu sonraki filmlerinin tümü, PG-13 olarak derecelendirildi.

R derecesi Birleşik Krallık'ta (BK) "15"e tekabül etmekle beraber filmlerin yaş kısıtlaması her iki ülkenin de kendi derecelendirme kuruluşlarına takdirine bağlı biçimde değişiyor. Öte yandan PG-13 BK'da aşağı yukarı "12A"ya eşdeğer kabul ediliyor.

PG-13'ten daha yüksek derecelerin genelde filmin gişe beklentilerini olumsuz etkilediği söylenir. Oppenheimer'ın Greta Gerwig'in Barbie'siyle aynı gün gösterime girecek olması, birçok analistin bu iki filmden hangisinin gişede bir numara olma savaşını "kazanacağı" konusunda spekülasyon yapmasına yol açıyor.

oppenheimer-121922-1-6addf86c753b40899dd0813eef7635f4.jpg

Film, atom bombasının Hiroşima ve Nagazaki'ye atılmasından sonra Oppenheimer'ın yaşadıklarını anlatacak (Universal)


Nolan'ın hayranları sosyal medyada R derecesi haberi karşısında şaşkınlıklarını dile getirdi.

Bir kişi, "Bunu beklemiyordum. Her zamanki PG-13'ünü almasını umuyordum" diye yazdı.

Bir diğeri "Şoke oldum... Fragmanlardaki hiçbir şey filmin R derecesi alacağını göstermiyordu. Yoğun, duygusal bir PG-13 gerilim filmi gibi duruyordu. Şaşkına döndüm" yorumunu yaptı.

Bir başkası, "Açıkçası bir hayli şaşırdım çünkü Nolan'ın sadece PG-13 filmler yaptığını sanıyordum (Momento hariç)" dedi.

Bir başkası ise "Açıkçası şoke oldum çünkü Nolan'ın sadece PG-13 filmler yaptığını sanıyordum (Momento hariç)" diye yazdı.

Oppenheimer'ın geniş oyuncu kadrosunda Murphy'nin yanı sıra Matt Damon, Robert Downey Jr, Florence Pugh, Rami Malek, Emily Blunt, Gary Oldman, Dane DeHaan, Kenneth Branagh, Matthew Modine, Casey Affleck, Alden Ehrenreich ve Jason Clarke yer alıyor.

Yaklaşık üç saat sürecek film Nolan'ın bugüne kadarki en uzun projesi olacak. Filmin son fragmanı hayranlar tarafından özellikle iyi karşılanırken, bazıları bunun kendilerini "vahşileştirdiğini" öne sürdü.

Oppenheimer, 21 Temmuz 2023'te gösterime girecek.

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik
 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU