Tatarski suikastı: Nasyonal Bolşevik Parti'nin eski lideri hakkında dava açıldı

Siyasi hareketin kurucu kadrosunda Putin'in akıl hocası Dugin de yer alıyordu

Ukrayna cephesinden yaptığı yayınlarla ünlenen Tatarski'nin Telegram'da 500 bine yakın takipçisi vardı (Reuters)

Rusya, savaş yanlısı blog yazarı Vladlen Tatarski'ye düzenlenen suikastte rol oynadığı gerekçesiyle Nasyonal Bolşevik Parti'nin (NBP) eski lideri Roman Popkov hakkında dava açtı.  

Rusya Soruşturma Komitesi'nden perşembe günü yapılan açıklamada, 44 yaşındaki Popkov'un, suikastı düzenlediği iddia edilen Darya Trepova'yla saldırı öncesinde sosyal medya üzerinden iletişime geçtiği ve kendisine talimat verdiği öne sürüldü.

Komite, Ukrayna'da yaşayan Popkov hakkında "terör eylemi düzenleme" suçundan hukuki işlem başlatıldığını bildirdi. 

Tatarski, St. Petersburg'daki bir kafede 2 Nisan'da meydana gelen patlamada yaşamını yitirmişti. Bombalı saldırıda en az 42 kişi de yaralanmıştı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Savaş yanlısı yazarların buluşmasına katılan ve gerçek adı Maxim Fomin olan 40 yaşındaki blogger'a saldırı düzenlediği gerekçesiyle Ukrayna yurttaşı Trepova, ertesi gün tutuklanmıştı. 

4 Nisan'da yapılan duruşmada, Trepova hakkında terör suçundan hukuki işlem başlatılmış, kendisinin 2 Haziran'a kadar hapiste tutulmasına karar verilmişti. Mahkemenin dün açıkladığı kararla Trepova'nın hapis süresi 2 Eylül'e kadar uzatıldı.

Kamera kayıtlarında Trepova'nın bara götürdüğü bir heykelciğin patladığı görülmüştü. Trepova, sorgusunda heykelin içinde bomba olduğunu bilmediğini savunmuştu.
 

tatarski.jpg

Tatarski, Ukrayna cephesinden de haberler yapmıştı (Telegram)


Komite, genç kadının saldırıyı Ukrayna istihbaratının ve hapis yatan muhalif siyasetçi Aleksey Navalni'nin vakfının desteğiyle düzenlediğini de ileri sürmüştü. Vakıfsa iddiaları reddetmişti.

Öte yandan Rus medyasında saldırıyla ilişkili adı çıkan Popkov, 3 Nisan'da Telegram hesabından yaptığı paylaşımda olayla bağlantısı olmadığını savunmuştu. Trepova'yı tanıdığını yazan Popkov, "Ona hiçbir talimat vermedim ve kendisini hiçbir Ukraynalı ajanla tanıştırmadım" ifadelerini kullanmıştı. 

Rusya devletinin iç güvenlik kurumu Federal Güvenlik Servisi (FSB), Tatarski'nin ölümünden Yuri Denisov'u da sorumlu tutmuştu.

FSB, Ukrayna yurttaşı Denisov'un 3 Nisan'da Ermenistan üzerinden Türkiye'ye kaçtığını iddia etmişti. 
 

popkov.jpg
Popkov, sürgündeki Kremlin karşıtı oligark Mihail Hodorkovski'nin 2021'de kapatılan medya kuruluşu MBKh Media'da da çalışmıştı (Facebook)


Rus istihbaratı, 36 yaşındaki Denisov'un başkent Moskova üzerinden bir bağlantısını kullanarak, bomba bulunan heykelciği Trepova'ya ulaştırdığını öne sürmüştü. Denisov'un nerede olduğu henüz bilinmiyor. 

Popkov'un eski lideri olduğu NBP, adında "parti" ifadesi geçse bile ülkede hiçbir zaman resmi bir siyasi parti olarak kayıtlı değildi. Rus mahkemesi, radikal sağ ve solu bir araya getirmeyi hedefleyen NBP'yi "aşırılıkçı örgüt" diye niteleyerek, 2007'de faaliyetlerinin sonlandırılmasına karar vermişti. 

NBP'nin kurucu kadrosunda, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in akıl hocası olarak da bilinen Aleksandr Dugin de yer alıyordu. Dugin'in kızı Darya Dugina, ağustosta aracına yerleştirilen bombanın patlamasıyla 29 yaşında hayatını kaybetmişti.


Independent Türkçe, Moscow Times, Russia Today, Meduza

DAHA FAZLA HABER OKU