Bilim, felsefe ve din ilişkisi, uluslararası konferansta ele alınacak

İstanbul'da 4 Haziran Pazar günü, "3. Uluslararası Bilim, Felsefe ve Din Konferansı" düzenlenecek. Konferansta yerli ve yabancı birçok bilim insanı tebliğ sunacak

Bilim, felsefe ve din ilişkisinin ele alınacağı konferans pazar günü yapılacak / Fotoğraf: Independent Türkçe

Bilim Felsefe Din Vakfı, 4 Haziran Pazar günü "3. Uluslararası Bilim, Felsefe, Din Konferansı" düzenliyor.  

Birçok yerli ve yabancı akademisyenin konuşmacı olarak katılacağı konferans Acıbadem Üniversitesi Kerem Aydınlar Kampüsü Konferans Salonu'nda gerçekleştirilecek.

Konferansta; bilim, felsefe ve din arasındaki ilişkiyi ele alınacak. Bunun için de bu alanında uzmanlaşmış, dünyanın farklı noktalarından akademisyenler bir araya gelecek.

3 oturum 10 tebliğ

10.00 - 19.45 saatleri arasında 3 oturum 10 tebliğ şeklinde gerçekleştirilecek.

Oturumlara Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Kelam Bölümü'nden Prof. Dr. Mehmet Bulgen, Dokuz Eylül Üniversitesi Dinler Tarihi Bölümü'nden Prof. Dr. Zafer Duygu ve İTÜ Fizik Bölümü'nden Emre Onur Kahya, moderatörlük yapacak.

 

Oturum-2.jpg
Konferansta birçok yerli ve yabancı akademisyen farklı konularda tebliği sunacak 



Simültane çeviri olacak

Hem İngilizce hem Türkçe sunumların yer alacağı simültane tercümenin de yapılacağı konferansın teması "Bilim Felsefe Din İlişkisi" olacak.

Bu kapsamda, katılımcılar bu 3 disiplin arasındaki etkileşimi ve bağlantıyı ele alacak.

Konuşmacılar, farklı perspektifler sunacak ve bilimsel, felsefi ile dini düşünce arasındaki ilişkiyi derinlemesine ele alacak.

Konu ve konuklar şöyle:

Prof. Dr. Dean W. Zimmerman, Rutgers Üniversitesi'nde metafizik ve din felsefesi alanlarında uzmanlaşmış ABD'li felsefe profesörü.

Zimmerman, "Evren'in neden var olduğu" konusunu irdeleyecek.

ABD Morehead Eyalet Üniversitesi Caudill College for Arts, Humanities and Social Sciences'ın Dekanı Prof. Dr. Scott Davison, inanç ve felsefenin farklı yönlerine değinerek "Kötülük Problemi"ni ele alacak.

ABD California Westmont Üniversitesi'nden Prof. Dr. Russel Howell, matematik ile din arasındaki ilişkiyi anlatacak.

Prof. Dr. Abdulhüseyin Hüsrev Penah, İranlı bir Şii din adamı ve Tahran İslam Kültürü ve Düşüncesi Araştırma Enstitüsü'nde felsefe ve kelam profesörü.

Ayrıca Ocak 2023'ten bu yana Kültür Devrimi Yüksek Konseyi'nin sekreteri ve üyesi. Hüsrev Penah'ın tebliğ başlığı "Allah'ın varlığı ve sıfatlarının kanıtlanması."

Dr. Mariam Al Attar, Ürdün'deki King's Academy'de ahlak, İslami ilimler, dünya dinleri ve felsefe dersleri veriyor.

BAE Sharjah Amerikan Üniversitesi'nde İslam felsefesi hocası. Attar Konferansta "Ahlakın temellerini" irdeleyecek.

Yrd. Doç. Dr. Shoaib (Suheyb) Ahmed Malik, BAE Zayed Üniversitesi Doğa Bilimleri Fakültesi'nde öğretim görevlisi. Malik, konferansta "Müslüman Gözünde Evrim: Charles Darwin Ateist miydi?" başlıklı tebliğini sunacak.

 

Oturum-3.jpg
Bu yıl üçüncüsü düzenlenecek



Prof. Dr. Caner Taslaman, Yıldız Teknik Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak görev alıyor.

Taslam'ın uzmanlık alanı Din Felsefesi. Taslaman konferansa "Evrenin Keşfedilebilirliği Delili" başlıklı tebliğ ile katılıyor.

Doç. Dr. Alper Bilgili, Boğaziçi Üniversitesi ve Leeds Üniversitesi'nde masterını tamamlayan Bilgili, İngiliz Bilim Tarihi Topluluğu (The British Society for the History of Science) Uluslararası Danışma Kurulu üyesi. Alper Bilgili halen Acıbadem Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nde öğretim üyesi olarak görev yapmakta.

Uzmanlık alanı bilimler tarihi olan Alper Bilgili konferansa "Yeni Ateizmin Sorunu Ne?" başlıklı tebliği ile katılıyor.

Furkan Özçelik, Fransa Ulusal Bilimler Araştırma Merkezi'nde (CNRS) Doktorasını sürdürüyor. Uzmanlık alanı yapay zeka.

Konferansta "ChatGPT Tanrı ve Din hakkında ne düşünüyor?" başlıklı tebliğini sunacak.

Doç. Dr. Emre Dorman, Acıbadem Üniversitesi'nde öğretim üyesi. Uzmanlık alanı kelam ilmi olan Dorman, konferanstaki sunumunda "Geçerli tek bilgi kaynağı Bilim mi" sorusuna cevap arayacak.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU