Çin'de Müslümanlar, caminin kubbesinin yıkılmasına karşı sokaklara döküldü

Af Örgütü ise "Uygur Türkü genç, Çin tarafından alıkondu" açıklamasını geri çekti

1370'te inşa edilen cami, birçok kez yenilendi (Wikipedia / @majuismail1122 / Twitter)

Çin'de tarihi bir caminin kubbesinin yıkılmasına karşı Müslümanlar sokaklara döküldü.

Yunnan eyaletindeki 14. yüzyıldan kalma Najiaying Camisi'nin kubbesinin yıkılmasına yönelik çalışmalara tepki gösteren Hui topluluğundan Müslümanlar, caminin önünde cumartesi günü protesto düzenledi. 

Güvenlik güçleri camiye girmek isteyen kalabalığı engellemeye çalışınca göstericilerle polis arasında arbede çıktı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından CNN'e konuşan ve kimliğini paylaşmayan bir protestocu, “Camiye geldiğimizde içeri vinç soktuklarını ve kubbeyi yıkmaya hazır olduklarını gördük” dedi.

CNN'in yerel kaynaklardan edindiği bilgilere göre gösterilerde yaklaşık 30 protestocu gözaltına alındı. 

Bölgeye 1000'e yakın polis konuşlandırıldığı, güvenlik güçlerinin daha sonra geri çekildiği ve eylemcilerin camiye girdiği belirtildi.

Öte yandan polisin, kimliklerini tespit ettikleri göstericileri pazar günü gözaltına almaya devam ettiği, bölgedeki bazı noktalarda internetin de kesildiği öne sürüldü. 

Polisten yapılan açıklamada, eylemcilere teslim olmaları için 6 Haziran'a kadar süre tanındığı, bu tarihe kadar teslim olanların cezalarının hafifletileceği bildirildi. 
 


ABD'de sürgünde yaşan Hui aktivist Ma Ju'nun paylaştığı bilgilere göre Pekin yönetimi, şimdiye dek Yunnan'daki 200 caminin minarelerini ve kubbelerini söktü. CNN, iddiaların bağımsız olarak doğrulanamadığını yazdı.

Haberde, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in “Çinlileştirme” kampanyası kapsamında, Yunnan'daki farklı etnik gruptan ve inançtan kesimlerin baskı gördüğü savunuldu. 
 


Öte yandan Birleşik Krallık merkezli Af Örgütü, Uygur Türkü Abdulveli Abdurrahman'ın Çin tarafından Hong Kong'da alıkonduğuna dair açıklamasını geri çekti.

Örgüt, cumadan beri Abdurrahman'la iletişim kurulamadığını, kendisinin Hong Kong'daki havalimanında Çin polisi tarafından zorla gözaltına alınmış olabileceğini öne sürmüştü.

Ancak örgüt bugün paylaştığı açıklamada, Güney Kore'de doktora eğitimini sürdüren öğrencinin, kendileriyle iletişime geçtiğini ve Hong Kong'a hiç gitmediğini söylediğini bildirdi.

Örgüt, hata nedeniyle özür dilemezken, olayla ilgili detaylı bilgi de paylaşmadı. 

"Yeniden eğitim kampları"

Çin, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde zorla çalıştırma, işkence ve "yeniden eğitim kampı" adı altında alıkoyma suçlamalarıyla karşı karşıya.

İnsan hakları örgütleri, bölgedeki yaklaşık 1 milyon kişinin zorla toplama kamplarına ve hapishanelere yerleştirildiğini öne sürüyor. ABD de Uygurlara yönelik muameleyi "soykırım" olarak niteliyor.

Pekin yönetimiyse iddiaların gerçeği yansıtmadığını savunuyor.


Independent Türkçe, Guardian, CNN, Wall Street Journal

DAHA FAZLA HABER OKU