Guatemala'da seçimlere bir ay kala anketlerde önde gözüken adaya yasak geldi

Ülkede şu ana kadar üç aday yargı kararıyla seçim yarışının dışına itildi

Seçim yarışında başta TikTok olmak üzere sosyal medya mecralarını etkili şekilde kullanan Pineda, Youtuber Efraín Orozco'yu da başkan yardımcısı adayı ilan etmişti (Reuters)

Orta Amerika ülkesi Guatemala'da seçimlere bir ay kala tüm anketlerde önde gözüken Carlos Pineda'nın seçime girmesi Anayasa Mahkemesi tarafından yasaklandı.

25 Haziran'da yapılacak seçimlere girmesi yargı kararıyla engellenen Pineda, ilk açıklamasında "Yolsuzluk kazandı, Guatemala kaybetti!" dedi.

Muhafazakar iş insanı, yerel mahkeme tarafından verilen son dakika kararını Anayasa Mahkemesi'ne taşımıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kararın altına imza atan yerel mahkeme, Pineda'nın adaylık sürecindeki kuralları ihlal ettiğine hükmetmiş, kararda Guatemalalı siyasetçinin parti delegelerinden yeterli sayıda imza toplayamadığı ve gerekli mali raporu adaylık dosyasına koymadığı ifade edilmişti.

Pineda geçen hafta yapılan anketlerde yüzde 22'lik oy oranıyla en çok destek alan aday olarak görünüyordu.

Anayasa Mahkemesi tarafından onanan karar Guatemala'daki seçim yarışını da karmaşıklaştırdı.

Zira, Pineda'nın adaylıktan çıkarılmasından önce iki aday hakkında daha benzer kararlar alınmıştı. Solcu Thelma Cabrera ve sağcı Roberto Arzu'nun adaylıkları da Anayasa Mahkemesi tarafından engellenmişti.

Bir diğer aday olan Edmond Mulet hakkındaki karar ise henüz verilmedi. Savcılık, ülkede yargılanan gazetecilerle ilgili bir açıklama yapan Mullet'in seçim kampanyasına erken başladığı iddiasıyla soruşturma başlatmıştı.

Mulet'in adaylığının "veto edilmesi" durumunda Guatemala'daki seçimler sadece üç adayla yapılacak: Görev süresi sona eren devlet başkanı Giammattei'ye yakın muhafazakar aday Manuel Conde, eski diktatör Efrain Rios Monnt'un kızı sağcı Zury Rios ve ülkenin eski first lady'si Sandra Torres.

İnsan Hakları Gözlemevi'nden Juan Pappier Guatemala yargısının verdiği kararları, "Tercih edilen seçim sonuçlarını garanti etmek için açık bir yargı manipülasyonu" olarak tanımladı. Uluslararası gözlemciler, Guatemala'da seçim kurulunun ülkede hakim olan siyasi düzen dışı adayların önünü kapadığı  değerlendirmesinde bulunuyor.


Independent Türkçe, Reuters, Telesur, AP

DAHA FAZLA HABER OKU