İran'da Mahsa Emini'nin ölümünü haberleştiren gazeteciler yargılanıyor: İdam cezası gündemde

"Protesto gösterilerinde en az 537 kişi yaşamını yitirdi"

Ham-Mihan gazetesi, Tahran Gazeteciler Birliği'nin Muhammedi ve Hamedi'nin tutuklanmasına karşı ekimde yayımladığı açıklamayı manşete taşımıştı (AFP)

İran'da Mahsa Emini'nin ölümünü haberleştiren gazeteciler hakkındaki duruşmalar başladı. 

Başkent Tahran'da pazartesi günü görülen duruşmada gazetecilerden Elahe Muhammedi, hakim karşısına çıktı.

Basına kapalı gerçekleştirilen duruşmanın ardından Muhammedi'nin avukatı Şahab Mirlohi, Fransız haber ajansı AFP'ye "sürecin iyi ve olumlu geçtiğini" söyleyerek, bir sonraki duruşma tarihinin henüz belirlenmediğini ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Reformist kanattan muhalif Ham Mihan gazetesinden 36 yaşındaki Muhammedi, Emini'nin ölümünü haberleştirmek için Kürdistan Eyaleti'ndeki Sakkız'a gitmiş ve 29 Eylül'de tutuklanmıştı.

Emini'nin ölümünü haberleştirdiği için 20 Eylül'de tutuklanan gazeteci Nilüfer Hamedi'ninse duruşmasının bugün yapılması planlanıyor.

Reformist Şark gazetesinde çalışan 30 yaşındaki Hamedi, fenalaştıktan sonra hastaneye kaldırılan Emini'nin durumunu yerinden takip etmiş ve genç kadının komadayken fotoğrafını paylaşmıştı.

8 Kasım'da iki gazeteci hakkında devlete karşı propaganda yapma ve ulusal güvenliği tehlikeye atacak komplo kurma suçlarından hukuki işlem başlatılmıştı. Suçlu bulunmaları halinde gazeteciler idam edilebilir.

Mahsa Emini protestoları

İran'ın başkenti Tahran'da 13 Eylül'de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Emini'nin 16 Eylül'de yaşamını yitirmesi, ülkede yönetime karşı büyük protestolara yol açmıştı.

Polis, Emini'nin sorgu sırasında sağlık sorunları nedeniyle fenalaştığını iddia etmiş, muhaliflerse genç kadının işkence görerek öldüğünü savunmuştu.

Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü, protestolarla ilgili son verilerini 4 Nisan'da yayımladı. Buna göre gösterilerde, aralarında 48 kadın ve 68 çocuğun yer aldığı en az 537 kişi yaşamını yitirdi. 

Tahran yönetimi, ABD ve İsrail'in protestoları kışkırttığını da öne sürmüştü.


Independent Türkçe, AFP, Times of Israel

DAHA FAZLA HABER OKU