Medya, yapay zeka saldırısından nasıl kurtulur?

Hükümetler, parlamentolar ve şirketler söz konusu kuralı uygulamaya koymak için çaba gösterecek. Ancak bu yaklaşım, her zamanki gibi yavaş olacak ve yapay zeka uygulamalarının hızlı gelişimine ayak uydurmayı veya takip etmeyi başaramayacak

Görsel: Eidosmedia

Bir gazeteci olarak artık yapay zekanın şaşırtıcı, benzersiz ve gelişen tezahürlerinden yararlanarak işimi uygulama yeteneğimi geliştirebilirim.

Ancak bu güzel haber, yapay zekanın dünyasını saran bir takım kötü haberlere artık dayanamaz ve medyayı ciddi bir tehdit kaynağı haline getirir.

Bilindiği üzere medya ürünlerine en azından inandırıcılık açısından belirli bir güvenin mevcudiyeti, haberciliğin sürdürülebilirliği ve varoluş sebebi olan asli misyonunu yerine getirebilmesi için vazgeçilmez bir unsurdur.

Ancak üretken yapay zeka ürünlerinin özellikle bu konuda yaptıkları, doğruluk faktörüne daha fazla baskı uygulayarak bu mesleğin ve sektörün geleceğine karanlık bir gölge düşürüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

'Geleneksel' ve 'yeni medya' aracılığıyla medya materyallerine maruz kalma yöntemleri, yapay zekanın gazetecilik mesleğine yaptığı katkıların patlamasıyla birlikte önemli ölçüde değişti.

Özellikle 'sosyal medya' platformları üzerinden alınan birçok ifade, fotoğraf ve videonun şüpheli hale gelmesi bu değişimin kanıtları arasında yer alıyor.

Doğru bilgilerin çoğu itibarını yitirirken, bazı uydurma bilgiler daha inandırıcı hale geldi.

Tutkuyla geliştirilmekte olan yapay zeka uygulamaları, sistemlerini özenle geliştirirken, her saat yenilerini icat etmekte, medya ve kreatif içerik üretimindeki paylarını istikrarlı ve yoğun bir şekilde artırmaktadır.

Hatta bazı uzmanlar, birkaç yıl içinde haberlerimizin ve medya ürünlerimizin yaklaşık yüzde 90'ının bu 'makinelerden' geleceğini tahmin ediyor.

Daha geçen hafta, ABD Savunma Bakanlığı'ndaki (Pentagon) bir patlamanın yapay zeka ürün görseli yayımlandı.

Söz konusu görüntüyü oluşturma sürecinin içerdiği karmaşıklık ve doğru görüntülerle harika karşılaştırması nedeniyle birçok kişi buna inandı.

Bu, New York Borsası'nda milyonlarca dolar kaybına yol açan hızlı bir düşüşe yol açtı ve Pentagon'u resmi bir yalanlama yayınlamaya sevk etti.

Buna paralel olarak, eski ABD Başkanı Donald Trump'ı gözaltında gösteren bir fotoğraf ve Papa Francis'i alışılmadık bir kıyafetle gösteren başka bir fotoğraf sosyal medyada yayıldı.

Bunlar yapay zeka uygulamaları aracılığıyla oluşturulmuş iki sahte görüntüydü. Bazıları tarafından gerçek sanılan bu görüntüler yapay zekanın gelişmeleri ışığında gazetecilik çalışmaları ve medya ürünleri üzerinde beklenen yansımaları dikkatlice düşünmemiz için bize kapı açtı.

Yapay zeka, siyasi, güvenlik, sosyal, ekonomik, sağlık ve kültürel hayatımızın birçok yönüyle bağlantılı hale geldiğinden, bugün dünya çapında medya ürünlerinde görünen en önemli başlıklardan biri haline geldi.

Onunla bu alanlardan biri arasındaki her kesişme noktasında sorunlar ortaya çıkar ve risklerden söz edilir.

Bu nedenle, yapay zekanın fikir babalarından Geoffrey Hinton'ın ChatGPT'yi başlatan OpenAI şirketinin yöneticisi Sam Altman, Elon Musk, Stephen Hawking, Bill Gates, yüzlerce uzman, yasa koyucu, dünyadaki teknoloji endüstrisi liderleri, parlamentolar, hükümetler ve bölgesel ve uluslararası kuruluşlarla birlikte yapay zekanın tehlikeleri, insan varlığına yönelik potansiyel tehdidi konusunda bizi uyarmak ve kontrol ihtiyacını talep etmek için nasıl bir araya geldiği anlaşılıyor.

Öngörülebilir gelecekte bu kapsamlı gelişmeyle ilgili olarak 'kural koyma' terimi en sık kullanılan terim olacaktır.

Hükümetler, parlamentolar ve şirketler söz konusu kuralı uygulamaya koymak için çaba gösterecek.

Ancak bu yaklaşım, her zamanki gibi yavaş olacak ve yapay zeka uygulamalarının hızlı gelişimine ayak uydurmayı veya takip etmeyi başaramayacak.
 


Medya cephesinde, bu uygulamalar daha fazla gazeteciyi eve göndermede başarılı olmadan, medya alanını yanıltıcı haberler, sahte fotoğraflar ve uydurma videolarla doldurmadan, fikri mülkiyet haklarını çalmadan ve ürünlerini gerekli asgari güven seviyesinden sıyırarak gazetecilik dünyasının altını oymadan önce hızlı adımlar atılmalıdır.

Bu önlemler arasında, medya endüstrisini düzenleyen düzenleyici kurumların, yapay zeka ürünlerinin gazetecilik işlerinde kullanımına yönelik düzenleyici kurallar çıkarmaya çalışması da yer alıyor.

Ayrıca özdenetim organları, sendikalar ve basın dernekleri, medya çalışma kılavuzlarına ve yapay zeka ürünleriyle ilgili uygulama 'kurallarına' yeni bölümler eklemelidir.

Bu yasal ve düzenleyici yaklaşımlar, fikri mülkiyet haklarının korunmasına yönelik özel kurallar kabul edilmeden ve söz konusu uygulamaların ve sorumlularının manevi hakların ihlalinden ötürü elleri kolları bağlanmadan tamamlanmış sayılmaz.

Bu yasal ve düzenleyici yaklaşımların, her türlü medyaya yayılmış gazetecilik ve yaratıcı materyallerin üretiminde, yapay zeka uygulamalarının kullanıcılarını bir işaret koymaya zorunlu kılan açık ve temel bir ilkeyi içermesi önemli olacaktır.

Her kullanıcı ondan, o ürünün yapay zeka tarafından veya onun yardımıyla hazırlandığını anlar ve bu en zayıf inançtır.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Independent Türkçe için çeviren: Muhammet Furkan Yeşil

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU