Harvard mezunlarına konuşan Tom Hanks: Özgürlüğü benimsemeyenler ülkeye ayak bağı oluyor

Oscar ödüllü oyuncu, Harvard Üniversitesi mezunlarına açılış konuşması yaptı

(AP)

Harvard Üniversitesi mezunlarına yaptığı açılış konuşmasında Tom Hanks, özgürlüğü benimsemeyip buna kayıtsız kalan ABD'lilerin "daha mükemmel bir birlik yaratılmasına" zarar verdiğini savundu.

25 Mayıs Perşembe günü Oscar ödüllü oyuncu, 9 binden fazla mezunu uğurlamak üzere üniversitenin 372. mezuniyet törenine davet edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kendisini sahnede karşılayan Harvard Başkanı Lawrence Bacow oyuncudan "Wilson'ın kankası, Buzz'ın dostu, Ryan'ın kurtarıcısı, Amerika'nın babası" diye bahsetti ve Yeni Hayat'taki (Cast Away) rolüne ithafen ona bir voleybol topu hediye etti. Bu filmde Hanks'in karakteri, aklını kaçırmamak için bir voleybol topuyla konuşuyor.

Hanks heyecan verici konuşması sırasında Harvard'ın sloganı olan ve Latince'de hakikat anlamına gelen "veritas" kelimesinin üzerinde durdu.

Ünlü oyuncu, "Bazıları için hakikat artık deneysel değil. Hakikat artık ne veriye, ne sağduyuya, ne de genel görgü kurallarına dayanıyor" dedi.

Hanks, "Doğruyu söylemek artık kamu hizmetinin ölçütü değil" diye belirtti.

Hakikat artık korkularımızın merhemi ya da eylemlerimizin rehberi değil. Artık hakikatin, görüşe ve sıfır toplamlı final oyunlarına göre şekillendirilebileceği düşünülüyor.

Sözlerine devam eden üretken oyuncu, bunun onları bir seçenekle baş başa bıraktığını dile getirdi.

Bu üç tip ABD'liden biri olmaya karar vermek zorunda kalan tüm yetişkinlerin karşısında aynı seçenekler var: Herkes için özgürlük ve hürriyeti benimseyenler; benimsemeyenler; ya da kayıtsız kalanlar.

Daha mükemmel bir birlik, bölünmez bir ulus yaratma işini sadece birincisi yapar. Diğerleri ayak bağı olur.

Sadece lisans öğrencilerinin değil, Harvard'ın mesleki gelişim programları ve sürekli eğitim merkezlerinden mezun olanların da dahil olduğu bir gruba hitap eden Hanks konuşmasının sonlarına doğru bu noktayı vurguladı.

Oyuncu, "Sorumluluk size ait. Bize ait. Çaba göstermek isteğe bağlı. Ama hakikat, hakikat kutsaldır. Değiştirilemez. Cumhuriyetimizin taşına ve temeline kazınmıştır" dedi.

Fahri sanat doktorası alan Hanks, dünyanın en parlak beyinlerinden bazıları ve en başarılı bilim insanlarıyla dolu sahnede kendi akademik ünvanlarının eksikliğiyle alay etti.

Hanks, "Bu adil değil ama lütfen bu gerçek sizi gücendirmesin" dedi.

Dan Brown'ın Da Vinci Şifresi (The Da Vinci Code), Melekler ve Şeytanlar (Angels & Demons) ve Cehennem (Inferno) romanlarından uyarlanan üç filmde canlandırdığı, Harvard'da öğretim üyesi olan kurgusal Robert Langdon karakterine atıfta bulunan Hanks şöyle dedi: 

Şimdi ben en ufak bir çalışma yapmadan, sınıfta hiç vakit geçirmeden, Harvard'ın son sınıf öğrencileriyle, fakültesiyle ya da seçkin mezunlarıyla bir alakam olması için o kütüphaneye bir kez bile girmeden, bunu yapmış birini oynayarak çok iyi bir hayat sürüyorum.

Hanks bir kahkaha tufanı eşliğinde, "Dünyanın düzeni böyle çocuklar" diye espri yaptı.

İncil'deki bir cümleye gönderme yapan aktör "İyilik ve merhamet her gün sizinle olsun" diyerek sözlerini tamamladı.

Hayatınızın boyunca. Yolunuz açık olsun.


Associated Press'ten de yararlanılmıştır.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU