NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu uzaylı arayışında yeni ipuçları buldu

"Karbon, yaşam için temel bir unsurdur"

Güneş Sistemi'nin dışında yer alan gezegenlere "ötegezegen" adı veriliyor (NASA)

Gelmiş geçmiş en güçlü uzay teleskobu James Webb, dünya dışı yaşamın varlığına dair ipuçları içeren genç bir yıldız sisteminin benzeri görülmemiş bir görüntüsünü yakaladı.

Dünya'dan 500 ışıkyılı uzaklıkta yer alan J160532 adlı bu yıldızın çevresinde bol miktarda karbon keşfedildi. Bu da uzayda yaşam arayışına dair önemli bir ipucu.

Zira gözlemler, Güneş gibi yıldızlardan çok daha küçük ve çok daha yaygın olan kırmızı cüce yıldızların etrafında oluşan gezegenlerin yaşanabilirliğine ışık tutuyor.

NASA liderliğinde geçen yıl sonu fırlatılan James Webb Uzay Teleskobu'nun verilerini kullanan gökbilimciler, J160532'nin etrafında dönen gaz ve toz diskine odaklandı.

Bir kırmızı cüce olan bu yıldızın boyutu, Güneş'in sadece yüzde 15'i kadar.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kırmızı cüce terimi, küçük ve nispeten soğuk olan yıldızları sınıflandırmak için kullanılıyor.

J160532'nin birkaç milyon yaşında olduğu tahmin ediliyor. Öte yandan kırmızı cücelerin ömrü trilyonlarca yıla ulaşabiliyor. Bu da J160532'nin daha çok genç bir yıldız olduğu anlamına geliyor.

Fransız Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi'nden astrofizikçi Benoît Tabone liderliğindeki araştırmacılar, J160532'nin çevresinde, bol miktarda karbon keşfetti.

Diğer yandan bu çevrede oksijen ve suyun epey nadir olduğu da anlaşıldı.

Ekip ayrıca J160532'yi çevreleyen gezegen oluşum bölgesinde benzen ve diasetilen de tespit etti. Bu organik moleküller, bir yıldız sisteminin bu bölgesinde ilk kez görüldü.

Hakemli bilimsel dergi Nature Astronomy'de yayımlanan araştırma makalesinde konuyla ilgili şu ifadeler yer aldı:

James Webb verilerimiz, bu tür çok düşük kütleli yıldızların etrafındaki disklerin kimyasal yapısının, gezegenlerin oluştuğu bölgelerde daha önce düşünülenden daha yüksek karbon/oksijen oranına sahip olabileceğini ortaya koyuyor. Bu da, etraflarında oluşabilecek gezegenlerin bileşimini önemli ölçüde etkileyebilir.

Elde ettikleri bulgulardan yola çıkan ekip, düşük kütleli yıldızların etrafındaki disklerin oksijen ve dolayısıyla su açısından kıt olabileceği, çünkü yaşam için bu temel bileşenlerin yıldızdan daha uzaktaki küçük kayalar üzerinde yoğunlaşan buz taneciklerine hapsolduğu sonucuna vardı.

Bu senaryo, söz konusu yıldız sisteminde neredeyse hiç suyu olmayan ama karbon açısından zengin gezegenlerin ortaya çıkabileceğini gösteriyor. Ancak bu sonuç da henüz kesin değil.

Makalede, "Karbon, yaşam için temel bir unsurdur ama yeni doğan gezegenlerde ne kadar bulunabileceği soru işareti" ifadelerine de yer verildi:

Gezegenlerin oluştuğu disklerin kimyasal özellikleri, ötegezegenlerin çeşitliliğini ve yaşanabilirliğini anlamamız için çok önemli bir adım.

 

Independent Türkçe, VICE, Phys.org

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU