Çifte ampüte Afganistan gazisi Everest'e tırmanarak tarihe geçmek istiyor

43 yaşındaki Hari Budha Magar, dünyanın en yüksek dağına tırmanan ilk çifte diz üstü ampüte olmayı hedefliyor

Magar, ailesinin ve dostlarının sevgisinin en zor anlarda kendisine güç verdiğini söylüyor (Twitter / @Hari_BudhaMagar)

Afganistan'da iki bacağını da kaybeden bir Britanya ordusu gazisi, Everest Dağı'na tırmanarak dağcılık tarihine geçmeye çalışıyor.

Gurkha alayında eski bir asker olan 43 yaşındaki Hari Budha Magar, dünyanın en yüksek dağına tırmanan ilk çifte diz üstü ampüte olmayı hedefliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Magar, pazartesi günü attığı bir tweet'te şunları söyledi: "İki hafta boyunca ana kampta (5 bin 364 metre) uygun hava aralığı için sabırla bekledikten sonra, nihayet cumartesi akşamı geç saatlerde tarih kitaplarına geçmek için Everest Dağı'na ilk adımlarımı attım."

Eski asker, zirve yolculuğunun yaklaşık 5-7 gün sürmesini beklediğini ancak daha uzun da sürebileceğini söyledi.

Tweet'inde "Ekibim ve ben Khumbu Buzulu'nun başındaki Khumbu Buz Şelalesi'nden güvenli bir şekilde geçtik ve şu anda Khumbu Vadisi'nde yaklaşık 6 bin 400 metredeki ikinci kampa devam etmeden önce birinci kampta (6 bin 65 metre) dinleniyoruz" dedi.

Buz Şelalesi, Everest'in zirvesine giden Güney Col rotasının en tehlikeli etaplarından biri olarak kabul ediliyor. Bu rota yüzlerce metre derinliğe inebilen ve genellikle 15 metre genişliğe kadar uzanabilen derin yarıklardan geçiyor.

Magar, sponsorlarından, arkadaşlarından ve ailesinden gelen dileklerin "dağdaki en zorlu anlarda kendisine güç vereceğini" ekledi.

Sezon boyunca yüzlerce yabancı ve Nepalli dağcı 8 bin 849 metre yüksekliğindeki zirveye ulaşmak için dağa akın ediyor.

Ekibine göre eski askerin ilk zorluğu, birinci kampa giderken Khumbu Buzulu'nun başındaki Khumbu Buz Şelalesi'nde yol almaktı.

Ekibi bunu başardığını ve dağda yaklaşık 6 bin 400 metre yükseklikteki ikinci kampa devam etmeden önce dinlendiğini bildirdi.

İlk kez 1953'te Şerpa Tenzing Norgay ve Edmund Hillary tarafından tırmanıldığından bu yana en az 300 dağcı zirveye tırmanmaya çalışırken hayatını kaybetti.

Eski askerin ekibine göre tırmanışı çok zorlu.

Budha Magar'ın dağ rehberi ve eski bir SAS dağ birliği lideri olan Krish Thapa, BBC'ye yaptığı açıklamada, "Şüphesiz bu benim üstlendiğim en zorlu tırmanış" dedi.

Her daim güvenliği sağlamak için çok daha büyük bir tırmanış ekibiyle tırmanışa farklı bir yaklaşım getirmek zorunda kaldık.

Magar, 2010'da el yapımı bir patlayıcıya basarak bacaklarını kaybetmişti.

Patlamadan sonra uyandığında "hayatı bitmiş" gibi hissettiğini söyledi.

Üç çocuk babası Magar, o zamandan beri kayak, golf, bisiklet ve tırmanış sporlarıyla uğraşıyor ve kendine olan güvenini yeniden kazanmış durumda.

BBC'nin haberine göre, kendisine yardım eden 5 hayır kurumu için "Everest Dağı'nın 100 katı kadar" bağış toplamayı umuyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU