New York Times, Topraksız İşçiler Hareketi'ni yazdı: "Bu Marksistler toprağınızı alabilir"

Hareket Brezilya'da zenginlere ait kullanılmayan arazileri işgal ederek yoksul ailelerin tarım yapmasına olanak sağlıyor

Brezilya'da geçen yıl toplam 63 toprak hakkı aktivisti öldürüldü (Reuters)

ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times, Brezilya'da etkili olan Topraksız İşçiler Hareketi'nin (MST) sayfalarına taşıdı.

"Toprağınızı kullanmazsanız, bu Marksistler onu alabilir" başlığı taşıyan yazıda, hareketin Itabela kasabasında işgal ettiği bir çiftliğe yaklaşık 530 aileyi yerleştirdiği ve bu ailelerin çiftlikte kolektif şekilde tarım yaptığı belirtildi.

İşgal edilmeden önce tamamen boş ve işlevsiz olan arazinin mirasçıları, yaklaşık 1,5 kilometrekareye yayılan çiftliğin boşaltılmasını istese de hareket bu talebi reddediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kampın lideri konumundaki Alcione Manthay, "İşgal bir mücadele ve çatışma sürecidir. Ve işgal olmazsa kalacak yer de olmaz" ifadelerini kullanıyor.

Kendilerini militan olarak tanımalayan aktivistler tarafından yürütülen MST, şu ana kadar yüz binlerce yoksul Brezilyalı, zenginlerin kullanmadığı arazilere yerleştirdi. Bu araziler, işgalciler tarafından kolektif tarım merkezlerine dönüştürüldü.

Brezilya solu hareketi desteklese de, bazı Brezilyalılar da yaşananların suç olduğuna dikkat çekiyor. Bu durum, hareketi uzun yıllardır destekleyen Brezilya'nın solcu devlet başkanı Lula da Silva için de bir ikilem yaratıyor.

Hareketin üye sayısı 2 milyona yaklaştı

Hareket içinden ve dışından araştırmacılar, mevcut durumda 460 bin ailenin işgal edilen bölgelerde yaşadığını tahmin ediyor. Bu rakam, 2 milyon kişinin yani Brezilya nüfusunun yüzde 1'inin Topraksız İşçiler Hareketi'nin üyesi haline geldiğini gösteriyor.

Latin Amerika'nın en büyük sosyal hareketi olarak görülen MST, eski devlet başkanı Bolsonaro döneminde ivme kaybetmiş, işgaller pandemiyle birlikte durma noktasına gelmişti.

Ancak Lula'nın devlet başkanlığına gelmesiyle birlikte hareket yeniden güç kazandı.

Topraksız İşçiler Hareketi'nin kurucularından Joao Pedro Stedile, "Lula'yı biz seçtik ama bu yetmez" ifadelerini kullanıyor.

Hareket liderleri işgalleri gerçekleştirdiklerini çünkü baskı olmadan hükümetin harekete geçmediğini söylüyor.

Lula'nın göreve gelmesinden itibaren geçen 4 aydan kısa bir sürede, Brezilya'da 33 işgal eylemi gerçekleşti. Bu eylemlerin 8'i "Kızıl Nisan" ilan edilen bu ayda gerçekleşti. Resmi rakamlara göre Bolsonaro döneminde yılda 15 işgal eylemi gerçekleşiyordu.

İşgal eylemlerinin artması, toprak sahibi çiftçilerin oluşturduğu yeni bir karşı hareket de yarattı: "Sıfır İşgal". Hareketin kurucusu 72 yaşındaki Everaldo Santos, "Kimse savaşa girmek istemiyor ama kimse mülkünü de kaybetmek istemiyor" ifadelerini kullandı.

Brezilya yargısıysa, tarım arazilerinin üretken olması gerektiğini öngören yasalara dayanarak işgal yoluyla oluşturulan yerleşim birimlerini yasal olarak tanıyor.


Independent Türkçe, New York Times, Brasil de Fato

DAHA FAZLA HABER OKU