AFP: Türkiye'de depremzedeler oy kullanamamaktan endişeli

Antakyalı depremzede Ali'nin "Öfkemizi sandıkta göstermemiz çok önemli" sözlerine de haberde yer verildi

Hatay'ın Antakya ilçesi, depremlerde ağır hasar alan şehirlerden biriydi (Reuters)

Fransız haber ajansı AFP, depremzedelerin seçimlere katılamamaktan endişe duyduğunu yazdı.

Ajans, "Türkiye'deki depremzedeler mayıstaki seçimlerin dışında bırakılmaktan korkuyor" başlıklı haberinde, Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta yaşanan depremlerde yaklaşık 50 bin kişinin hayatını kaybettiğini ve en az 3 milyon yurttaşın yerinden olduğunu hatırlattı. 

Deprem bölgesindeki arama kurtarma çalışmalarında yaşanan gecikmelerden ötürü hükümetin, halkın öfkesiyle karşı karşıya kaldığına dikkat çekildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haberde, 14 Mayıs'taki seçimlerin bu öfke karşısında "helallik istemek" zorunda kalan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için tehlikeli olacağı da savunuldu.

Ajans, konuştuğu Antakyalı depremzedelerden Ali'nin "Bu öfkeyi sandıkta göstermemiz çok önemli" sözlerini aktardı.

Soyadını paylaşmayan ve depremden sonra Ankara'ya gittiğini söyleyen 23 yaşındaki Ali, Twitter'dan başlattığı kampanyada, siyasi partilerden oy kullanmak için Antakya'ya geri gidecek öğrencilerin otobüs bileti masraflarını karşılamalarını istediğini belirtti. Ajansın aktardığına göre Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) talebe olumlu yanıt verdi.

Haberde, oy kullanacak kişilere ikametgah bilgilerini güncellemeleri için 2 Nisan'a kadar süre tanındığı hatırlatıldı. Bu tarihe kadar işlemlerini yapamayan depremzedelerinse oy kullanmak için afet bölgesine gitmesi gerekeceği bildirildi.

Ajans, görüş aldığı CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç'un bu uygulamayla ilgili şu değerlendirmelerini ön plana çıkardı:  

İnsanlar sevdiklerini ve kendileri için değerli olan her şeyi kaybetti. Çoğu seçim kayıtlarıyla ilgilenecek durumda değildi.

Öztunç'un AFP'yle paylaştığı bilgilere göre Kahramanmaraş'ta kayıtlı 820 bin seçmenden yalnızca 50 bini ikametgahını değiştirebildi.

Bu kadar fazla kişinin oy kullanması için şehirlerine götürülmesinin imkansız olduğunu savunan Öztunç, "Hiçbir siyasi parti bunu organize edemez" dedi. 
 


AFP, görüş aldığı CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel'in şu yorumlarını da aktardı: 

Yetkililer kayıt işlemlerine yardımcı olmak için süreyi uzatabilirlerdi. Ancak depremzedelerden korkuyorlar. Oy kullanmalarını engellemek için her şeyi yapıyorlar.

Haberde, Adıgüzel'in "Yetkililer kayıp kişilerin sayısını açıkça paylaşmıyor. Bu da bir endişe kaynağı" sözlerine de yer verildi.

AFP'nin görüştüğü Antakyalı depremzedelerden Eymen Gassaloğlu da Ankara'da kaldığını, adresini değiştiremediğini ama oy kullanmak için şehrine geri döneceğini söyledi.

Haberde, 34 yaşındaki Gassaloğlu'nun "Bu benim geleceğim. Ne olursa olsun oy kullanacağım" ifadelerine yer verildi. 

Antakya'daki faciadan sonra ikametgahını Ankara'ya aldırabildiğini belirten Özgür Yusuf Kavukçu ise birçok arkadaşının oy kullanmak için şehre geri dönmek zorunda kalacağını söyledi.

Haberde, 45 yaşındaki depremzedenin şu sözleri paylaşıldı: 

Bu koşullar altında seçimlerin özgürce yapılmasının imkansız olduğunu düşünüyorum. Fakat başka seçeneğimiz yok. Depremle zaten çok şey kaybettik. Bir de özgür irademizin ifadesini kaybetmek ayrı bir felakete yol açar.

Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan depremlerde sarsıntılar Hatay, Gaziantep, Adana, Malatya, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Adıyaman'ı da etkilemişti. 

Erdoğan, geçen hafta yaptığı açıklamada, deprem bölgesinde inşa edilen köy evlerinin bazılarının Ramazan Bayramı'na kadar, diğer konutlarınsa en az bir yıl içinde tamamlanacağını bildirmişti.


Independent Türkçe, AFP, AA

DAHA FAZLA HABER OKU