Gazeteci cinayetine katılmakla suçlanan eski Peru İçişleri Bakanı'na 12 yıl hapis

Mahkeme, o dönem askeri istihbarat subayı olan eski İçişleri Bakanı Urresti'nin 1988'deki gazeteci Hugo Bustios'un öldürülmesi olayına karıştığını tespit etti

Mahkeme, Hugo Bustios cinayetine aralarında Urresti'nin de olduğu 6 ordu mensubunun katıldığına hükmetti (Reuters)

Peru'da eski içişleri bakanı ve eski cumhurbaşkanı adayı Daniel Urresti, 1988'de gazeteci Hugo Bustios'un öldürülmesinde rol oynadığı gerekçesiyle 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 

Peru mahkemesinin dün verdiği kararda, o dönem askeri istihbarat subayı olan Urresti'nin insan hakkı ihlallerini araştıran gazeteci Hugo Bustios'a kurulan pusuda rol aldığı belirtildi.

Kararı eşi ve kızıyla birlikte dinleyen Urresti, daha sonra polis tarafından gözaltına alındı. Perulu siyasetçinin avukatları kararı temyize götüreceklerini açıklarken, daha önce 25 yıl ceza isteyen savcılık karardan memnun olduğunu duyurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Caretas isimli haftalık bir dergide çalışan Hugo Bustios, 1980 ve 90'lı yıllarda silahlı Aydınlık Yol militanlarıyla güvenlik güçleri arasındaki çatışmalarının yoğunlaştığı Ayacucho bölgesinde yaşıyordu.

Perulu gazeteci, yaklaşık 70 bin kişinin öldüğü ya da kaybolduğu çatışmalarda, hem Aydınlık Yol militanlarının hem de güvenlik güçlerinin işlediği insan hakkı ihlallerini araştırıyordu.

Gazeteci Bustios cinayeti

Dava dosyasında yer alan detaylara göre Bustios, 1988'de motosikletiyle seyahat ederken bir grup sivil giyimli asker tarafından makineli tüfeklerle tarandı. Bustios motosikletin kontrolünü kaybederek düşerken, arkasında seyahat eden bir başka gazeteci olay yerinden koşarak uzaklaştı. 

Savcılık, yerde yatan Bustios'a yaklaşan askerlerin Perulu gazetecinin üzerine bombalar yerleştirerek bunları patlattığı bilgisini paylaştı.

Urresti'yle aynı askeri üste görev yapan ve 2007'de cinayetten dolayı hüküm giyen iki subay, o dönem askeri istihbaratta yüzbaşı olan Urresti'nin de cinayete katıldığının söylemışti.

2018'de Lima Belediye Başkanlığı için yarışan Urresti yürütülen soruşturmada aklanmış ancak seçimi küçük bir farkla kaybetmişti.

Peru Yüksek Mahkemesi, Urresti hakkındaki beraat kararını bozarak davanın yeniden görülmesini istemiş ve eski içişleri bakanının hüküm giymesiyle sonuçlanacak süreç başlamıştı.

2014 ve 2015'te içişleri bakanı olarak görev yapan Daniel Urresti, 2016 ve 2021'de cumhurbaşkanı adayı, 2018 ve 2022'de ise Lima Belediye Başkanı adayı olmuş, 2022'deki son seçimi yüzde 1'in altında bir farkla kaybetmişti.

Öldürülen Hugo Bustios'un kızı Sharmeli Bustios, kararın ardından bir paylaşım yaparak, "Adalet 34 yıl sonra yerini buldu. Yol zor ve acılıydı" ifadelerini kullandı ve artık ailesi için bir mum yakabileceğini söyledi.


Independent Türkçe, The Guardian, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU