Peru'da görevden azledilen eski devlet başkanına 36 ay "önleyici hapis cezası"

7 Aralık'ta tutuklanan eski Peru Devlet Başkanı Pedro Castillo'ya isyan, suç örgütü kurma, görevi kötüye kullanma gibi suçlamalar yönetildi

Castillo'nun görevden alınmasının ardından Peru'da başlayan sokak gösterilerinde 54 kişi hayatını kaybetmişti (AP)

Peru'da görevinden azledilen eski devlet başkanı Pedro Castillo hakkındaki önleyici hapis cezası 18 aydan 36 aya uzatıldı. Karar Castillo hakkındaki soruşturmayı yürüten Peru Yüksek Mahkemesi tarafından alındı.

Aralıkta görevinden uzaklaştırıldıktan sonra tutuklanan Castillo'ya isyan suçlaması yöneltilmişti. Savcılık buna suç örgütü yöneticiliği, gizli anlaşma yapmak ve görevi kötüye kullanmak gibi suçları da ekledi.

Yüksek Mahkeme'nin yürüttüğü soruşturmaya öncülük eden hakim Juan Carlos Checkley, üç yıllık önleyici hapis cezası kararını veren isim oldu. Karara gerekçe olarak Castillo'nun suç örgütü lideri olmakla suçlanması gösterildi. Castillo'yla birlikte Ulaştırma Bakanı ile Şehircilik, İmar ve Altyapı Bakanı da 36 ay önleyicisi hapis cezasına çarptırıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Castillo'nun devlet petrol şirketi Petroperu'nun yaptığı anlaşmalarda, birkaç diğer bakanla birlikte nüfuzunu kullandığı iddia ediliyor. 

Çarşamba yapılan çevrimiçi bir duruşmada konuşan Castillo, "Bir suç örgütünün parçası olduğum iddialarını güçlü bir şekilde reddediyorum. İşlediğim tek suç devlet başkanı olarak ülkeme hizmet etmektir" ifadelerini kullandı.

Görevden alınması gösterilere neden olmuştu

53 yaşındaki Castillo, parlamentoyu feshetme girişiminin ardından 7 Aralık'ta tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Castillo, parlamentoyu feshederek kendisi hakkında yapılacak üçüncü azil oylamasını engellemeye çalışmıştı. Castillo'nun parlamentoyu feshetme girişiminden önce Başsavcı Patricia Benavides, Peru lideri hakkında hükümet içerisinde mafya yapılanması yönetmek suçlamasıyla anayasal soruşturma başlatmıştı.

Castillo'nun görevden azledilmesi Peru'da kitlesel gösterileri tetiklemiş, ülke geneline yayılan olaylarda 54 kişi hayatını kaybetmiş, 600 kişi de yaralanmıştı.

Göstericiler Castillo yerine göreve gelen yardımcısı Dina Boluarte'nin istifa etmesini istemiş ve derhal seçim yapılması çağrısında bulunmuştu. Seçim yapılması talebi parlamentonun gündemine gelse de birden fazla kez reddedildi.

Diplomatik kriz yaratmıştı

Pedro Castillo'nun görevden alınarak tutuklanması Peru ile Meksika arasında da diplomatik krize neden olmuştu.

Meksika Devlet Başkanı Lopez Obrador, Castillo'nun görevden alınışını 'yasadışı' olarak tanımlamış, Lima yönetimi bunun üzerine Meksika Büyükelçisi'ni sınırdışı etmiş, kendi büyükelçisini ise ülkeye geri çağırmıştı.

Boularte, şubat sonlarında yaptığı açıklamada Lopez Obrador'u Castillo tarafından yapılan darbeyi desteklemekle suçlamıştı.


Independent Türkçe, France 24, Telesur

DAHA FAZLA HABER OKU