Pentagon sızıntılarında yeni perde: "Batılı özel kuvvet askerleri Ukrayna'da savaşıyor"

23 Mart tarihli bir Pentagon belgesine göre, Birleşik Krallık, ABD, Letonya, Fransa ve Hollanda ordusundan askerler fiili olarak Ukrayna'da savaşıyor

ABD Adalet Bakanlığı, sızıntının kaynağı bulunana kadar "her taşın altına" bakacaklarını söylemişti (Reuters)

ABD Savunma Bakanlığı'ndan sızan gizli ve çok gizli ibareli istihbarat belgeleriyle ilgili yeni detaylar ortaya çıkmaya devam ediyor.

Son olarak ortaya çıkan ABD istihbarat raporunda, Batılı ülkelerin özel kuvvetler askerlerinin Ukrayna'daki savaşa fiili olarak katıldığı bilgisi yer aldı.

23 Mart tarihli belgeye göre, Birleşik Krallık'ın 50, Letonya'nın 17, Fransa'nın 15, ABD'nin 14 ve Hollanda'nın 1 özel harekat askeri Ukrayna'da bulunuyor.

Sızan belgede Batı ülkelerinin askerlerinin nerede konuşlandığı ve hangi görevleri üstlendiği gibi detaylar yer almadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Belgelerde yer alan asker sayıları düşük olsa da, konunun Batı ülkeleriyle Rusya arasında yeni bir gerilim kaynağı olması bekleniyor. Moskova yönetimi uzun süredir sadece Ukrayna'yla değil NATO'nun tamamıyla savaştığına ilişkin açıklamalar yapıyordu.

Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı konuyla ilgili doğrudan bir açıklama yapmasa da salı günü yaptığı Twitter paylaşımında sızan belgelerin ciddi derecede yanlışlıklar içerdiğini öne sürmüştü.

Ancak Amerikan basınına konuşan Pentagon yetkilileri belgelerin önemli bir kısmının gerçek olduğunu belirtmişti.

ABD yönetimi, sızan belgelerin boyutunu bilmediklerini ve yeni belgelerin ortaya çıkabileceğini açıklamıştı.

Reuters: Sırbistan, Ukrayna'ya silah göndermeyi kabul etti

Ortaya çıkan bir başka belgeye göreyse, Rusya'yla yakın ilişkilere sahip olan Sırbistan yönetimi Ukrayna'ya silah göndermeyi kabul etti.

Reuters'ın aktardığı habere göre, "Avrupa - Devam Eden Rusya-Ukrayna Çatışmasına Yanıt" başlığı taşıyan bir belgede 38 Avrupa ülkesinin Ukrayna askeri destek taleplerine karşı pozisyonları değerlendirildi.

Belgede Sırbistan'ın Ukrayna güçlerine askeri eğitim vermeyi reddettiği ancak Kiev'e silah göndermeyi kabul ettiği bilgisi yer aldı. Belgede ayrıca Sırbistan'ın gelecekte de Ukrayna'ya silah sağlamak için gerekli siyasi isteğe sahip olduğu vurgulandı.

2 Mart tarihli belgede ABD Genelkurmay Başkanlığı damgasının bulunduğu görüldü.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic'in ofisi ve Ukrayna Büyükelçiliği konuyla ilgili yorum talebine yanıt vermedi.

Rusya'yla tarihi, kültürel ve ekonomik bağlara sahip olan Sırbistan, savaşın başından bu yana tarafsızlık iddiasında bulunuyordu. Sırbistan ayrıca Avrupa'da Rusya'ya yaptırım uygulamayan tek ülke konumundaydı.

Pentagon'da yaşanan sızıntıdan yaklaşık bir ay önce bir Rus telegram kanalı, Sırp yapımı 122 mm Grad füzelerinin kasımda Kiev'e gönderildiğini iddia eden bazı belgeler yayınlamıştı. Belgelerin içinde gümrük belgesi ve Ukrayna hükümetinin son kullanıcı sertifikası da bulunuyordu.

O dönem Rusya Dışişleri Bakanlığı, Belgrad'da konuyla ilgili resmi açıklama istemiş, silah şirketi Krusik iddiaları reddetmişti. Sırbistan lideri Vucic'se iddialarla ilgili olarak, "apaçık bir yalan" ifadelerini kullanmıştı. 

Güney Kore muhalefeti soruşturma istiyor

Pentagon'dan sızan belgelerle birlikte, Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un ulusal güvenlik danışmanlarının ABD tarafından dinlendiği ortaya çıkan Güney Kore'de muhalefet tepkili.

Cumhurbaşkanlığı ofisi gibi hassas alanların daha iyi korunması gerektiğini belirten muhalefet lideri Lee Jae-myung, dinleme iddialarının hükümet tarafından araştırılması gerektiğini ve eğer doğruysa ABD'den resmi özür beklediklerini dile getirdi.

Sızan belgelerden birinde, Güney Kore'nin iki üst düzey ulusal güvenlik yetkilisinin Ukrayna'ya silah ve mühimmat sağlama konusundaki endişeleri yer alıyordu.

Seul yönetimi, belgelerin önemli bir kısmının gerçek olmadığını öne sürerken, muhalefet Devlet Başkanı Yoon'un bu ay Washington'a yapacağı ziyaret nedeniyle ABD'ye tepki gösterilmediğini savunuyor.


Independent Türkçe, BBC, Reuters, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU