Ekonomist Albert Edwards: Kapitalizmin sonu yakın

"Şirketler önce pandemiyi, ardından da Ukrayna'daki savaşı 'vurgun yapmak' için kullandı"

Enflasyon ve diğer ekonomik sıkıntılar, Birleşik Krallık'ta da büyük protestolara ve grevlere yol açmıştı (AP)

Fransa'nın en köklü bankalarından Societe Generale'den ekonomist Albert Edwards, kapitalizmin sonunun gelmiş olabileceğini söyledi.

Bankanın küresel stratejisti Edwards, haftalık yayımladığı piyasa analizinin 4 Nisan'daki  sayısında şu ifadeleri kullandı: 

40 yılı aşkın süre finans sektöründe çalıştıktan sonra artık beni şaşırtabilecek pek bir şey kalmadığını düşünmüştüm. Ancak bu ekonomik döngüde daha önce görülmemiş düzeydeki kurumsal açgözlülüğü hayret verici buluyorum.

Edwards, şirketlerin pandemiyi ve Rusya - Ukrayna savaşını kendi kârlarını artırmak için kullandığına dikkat çekerek, şöyle devam etti: 

ABD'de son açıklanan kâr verileri, kapitalist sistemin olması gerektiği gibi işlediğine dair azalan güvenime büyük bir darbe daha vurdu. Şirketler önce pandemiyi, ardından da Ukrayna'daki savaşı 'vurgun yapmak' için kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Deneyimli ekonomist, dünya çapında yaşanan ekonomik sıkıntılara ve bununla bağlı toplumsal olaylara da işaret ederek, özellikle şirketlerin "enflasyon fırsatçılığıyla" karlarını yükseltmesinin, uzun vadede kamu düzenine de zarar vereceğini belirtti. 

Edwards, yazısında söz konusu durumun sürmesi halinde bilinen anlamda kapitalizmin çökebileceğini savunarak, şu ifadeleri kullandı: 

Enflasyon fırsatçılığı mutlaka bitmeli. Aksi takdirde kapitalizmin sonuyla karşı karşıya kalabiliriz. Bu, milletvekilleri için artık göz ardı edilemeyecek kadar büyük bir mesele.

ABD Başkanı Joe Biden da kasımdaki açıklamasında, ülkesinin ekonomik zorluklardan geçtiği bir dönemde büyük petrol şirketlerinin yüksek kâr elde etmesini eleştirmişti. Petrol devlerini hedef alan Biden, "Ben bir kapitalistim, şirketlerin adil karlarıyla ilgili bir sorunum yok ama bu kadarı da yeter" demişti.


Independent Türkçe, Futurism, Fortune

DAHA FAZLA HABER OKU