Beyaz Saray: Rusya istihbaratı, Moldova'da hükümeti devirmeyi planlıyor

"Kremlin, Moldova'daki hükümet karşıtı eylemcileri örgütlüyor"

Muhalefetteki Moskova yanlısı Şor Partisi'nin düzenlediği gösterilerde eylemciler, meclis binasına yürümeye çalışmıştı (Reuters)

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Rus istihbaratıyla bağlantılı kişilerin, Moldova'daki hükümeti devirmek için protesto gösterileri düzenlemeyi planladığını öne sürdü.

Kirby, cuma günkü açıklamasında Rusya hükümetiyle bağlantılı kişilerin Moldova'da hükümet karşıtı eylemcilere eğitim vermeyi planladığını da iddia etti.

Beyaz Saray yetkilisi, Kremlin'in Moldova'da mevcut yönetimi devirerek, yerine Rusya yanlısı bir hükümet kurmayı hedeflediğini savundu.

Kirby, Rusya'nın bu amaçla dezenformasyon yöntemlerine başvurduğunu ileri sürdü.

Yetkili, Rusya Savunma Bakanlığı'nın geçen ay Ukrayna'nın Transdinyester'de silahlı provokasyona kalkışacağına yönelik iddialarını buna örnek olarak gösterdi. Kirby, bunların asılsız olduğunu ve ülkede panik yaratmak için kullanıldığını savundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya Savunma Bakanlığı, 23 Şubat'taki açıklamasında, Ukraynalı sabotajcıların Rus ordusu üniformaları giyerek, Kremlin'e bağlı güçlerin ülkeyi istila ediyormuş gibi göstereceğini ileri sürmüştü. Moldova ve Kiev yönetimleriyse iddiaları reddetmişti.

Öte yandan kimliklerini paylaşmayan istihbarat yetkilileri, CNN'e açıklamalarında Moldova'ya yakın zamanda bir askeri operasyon düzenlenebileceğini düşünmediklerini söyledi.

ABD Hazine Bakanlığı tarafından kasımda yapılan duyuruda, aralarında Rus ve Moldovalı oligarkların da yer aldığı 9 kişi ve 12 kuruluş hakkında yaptırım kararı alındığı belirtilmişti. Bu kişi ve kuruluşlardan bazılarının, "Moldova'nın siyasi ve ekonomik kurumlarını ele geçirip yozlaştırdığı ve Rusya'nın küresel çaptaki nüfuzunu artırma kampanyasına hizmet ettiği" öne sürülmüştü.

Moldova Cumhurbaşkanı Maya Sandu ise 13 Şubat'taki açıklamasında Rusya'yı ülkesinde darbe planlamakla suçlamıştı. Sandu, Kremlin'in Karadağ, Belarus ve Sırbistan'daki grupları ülkeye sokup hükümet karşıtı protestolarla Kişinev yönetimini devirmeye çalıştığını iddia etmişti.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de 9 Şubat'ta Avrupa Parlamentosu'ndaki konuşmasında Ukrayna istihbaratının, Rusya'nın Moldova'daki mevcut hükümeti devirip, yerine Kremlin yanlısı biri yönetim kurmaya yönelik planlarını tespit ettiğini savunmuştu.

Moskova ise iddiaları reddederek, Ukrayna'nın propaganda yaptığını ve Rusya'yla Moldova'yı karşı karşıya getirmeye çalıştığını iddia etmişti.
 


Ülkedeki Rusya yanlısı Şor Partisi'nin pazar günü düzenlediği gösterilerde binlerce kişi, Kişinev'de hükümet karşıtı sloganlar atarak eylem düzenlemişti. Göstericiler doğalgaz, elektrik ve diğer ürünlerin fiyatlarının artmasına tepki göstermişti.

Moldova İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamadaysa gösterilerde 54 kişinin gözaltına alındığı bildirilmişti.

Ayrıca Moldova'ya bağlı Gagavuz Yeri Özerk Bölgesi'nde de protestolar düzenlenmişti.



Independent Türkçe, CNN, Reuters, TASS

DAHA FAZLA HABER OKU