Rus basını: Türkiye ani şekilde politika değiştirdi, Rusya'ya ticari sevkiyat engelleniyor

Rus lojistik firması yetkilileri Türk gümrüğünün ani bir kararla Rusya'ya yapılan ürün sevkiyatlarını durdurduğunu söyledi

Haziranda paralel ithalat izninin verilmesinin ardından ağustosta Türkiye'nin Rusya'ya yaptığı ihracat 738 milyon dolara ulaşarak tüm zamanların rekorunu kırmıştı (AFP)

Rus medyasında yer alan haberlerde, yaptırıma tabi ürünlerin Türkiye üzerinden Rusya'ya getirildiği yasal açığın artık kullanılamadığı belirtildi.

Kommersant FM'in Rus lojistik firmalarına dayandırdığı haberinde, Türk gümrük yetkililerinin ani bir kararla Rusya'ya giden ürünlerin sevkiyatını durdurduğu belirtildi.

Transasia ticari direktörü Valeriya Savenkova, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Herhangi bir resmi talimat veya karar beklemiyoruz. Çünkü bu Türkiye'nin geçen yıl boyunca Rusya'ya yaptırıma tabi ürünlerin gönderilmesiyle bağlantılı olduğunu kabul etmesi anlamına gelir. Bugün itibariyle Türkiye'nin Rusya'ya transit ve ihracat sevkiyatlarını içeren sistem çalışmıyor" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bir başka lojistik firması Optimalog'un genel müdürü Georgiy Vlastopulo ise daha önce belirlenen taşımacılık operasyonlarının çarşambadan itibaren durdurulduğunu ifade ederken, dün akşamdan itibaren Türk gümrüğünden Türk malı olmayan ürünlerin geçişine izin verilmeyeceğine dair bildirimler aldıklarını söyledi.

Haberde geçen haziranda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in paralel ithalat izni vermesinin ardından, Türkiye'nin Rusya'ya giden ürünler için kilit bir merkez haline geldiği hatırlatıldı.

Geçen ağustosta Türkiye'nin Rusya'ya yaptığı 738 milyon dolarlık ihracat tüm zamanların rekoru olarak kayıtlara geçmişti. Buna ek olarak 2022'de Türkiye, Rusya'ya ihracatını 5,7 milyar dolardan 9,3 milyar dolara çıkartarak yüzde 62'lik bir artış yakalamıştı. 

Paralel ithalat listesinde birçok marka bulunuyor

Paralel ithalat, yabancı marketlere gidecek bazı ürünlerin, marka sahibinin onayı olmadan Rusya'ya gitmesini kolaylaştıran ticari sisteme verilen isim. Moskova yönetimi yaptırımların etkisini hafifletmek ve ülkede uluslararası mallara yönelik talebi karşılayabilmek adına belirlenen ürünlerde paralel ithalatı yasal hale getirmişti. 

Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan ve paralel ithalatına izin verilen ürünler arasında Apple, Mercedes-Benz, Samsung, Microsoft, Siemens, Intel, Sony ve Mitsubishi gibi uluslararası markaların ürünleri bulunuyor.

Paralel ithalat düzenlemesinden önce marka sahibinin izni olmadan bu ürünlerin Rusya'da satışı yasadışıydı.

Politika değişikliğinin arkasında ABD baskısı mı var?

Kommersant'ın konuştuğu kaynaklara göre, Türkiye'nin ani politika değişikliğinin arkasında ABD baskısının olma ihtimali yüksek.

Bilindiği üzere ABD'nin Türkiye'ye Rusya yaptırımları konusundaki baskısı son aylarda artmıştı.

Ağustosta TÜSİAD'a bir mektup gönderen ABD Hazine Bakanlığı yetkilileri, bundan birkaç ay sonra ise Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nu (DEİK) ziyaret etmiş ve yaptırım uygulanan Ruslar ile ticaret yapılmamasını istemişti.

Son olarak geçen ay Hazine Bakanlığı Müsteşarı Brian Nelson Türkiye'ye gelerek Rusya ve İran'a yönelik yaptırımlarla ilgili bir dizi görüşme gerçekleştirmişti. Washington'dan yapılan uyarılarda yaptırım listesindeki Rus kişiler ve kurumlarla yapılan ticaretin Amerikan pazarına erişimi engelleyebileceği uyarısında bulunulmuştu.


Independent Türkçe, The Moscow Times, Kommersant, Reuters, TASS
 

DAHA FAZLA HABER OKU