Üniversiteli yıldız jimnastikçi, yapay zekayla ödev yapma uygulamasını tanıttı

Olivia Dunne'ın kompozisyon yazan yapay zeka reklamı paylaşması üzerine, Louisiana Eyalet Üniversitesi bu araçları kullanmanın akademik suiistimal anlamına gelebileceği uyarısında bulundu

Amerikalı jimnastikçi Olivia Dunne, 20 Temmuz 2022 Çarşamba günü Los Angeles'taki Dolby Tiyatrosu'nda düzenlenen ESPY Ödülleri'nde (AP)

ABD'deki Louisiana Eyalet Üniversitesi'ndeki (Louisiana State University - LSU) bir sosyal medya fenomeninin ödevleri otomasyonla yazdırmak için yapay zekayı önermesi, üniversite yöneticilerinin uyarısıyla sonuçlandı.

LSU jimnastikçisi Olivia Dunne, pazar günü TikTok'taki 7,2 milyon takipçisiyle paylaştığı ücretli gönderide, kendisini ilk eğitsel yapay zeka aracı olarak tanıtan Caktus AI'ı tavsiye etti.

Yaklaşık 10 saniyelik videonun başında "Gece yarısına kadar yazmam gereken kompozisyon için yaratıcılığımı harekete geçirmem gerekiyor" ifadesi yer alıyor.

Dunne daha sonra "jimnastik en zor spordur" cümlesini yazarak yapay zeka yazılımının komutlarla nasıl tam paragraflar oluşturabileceğini gösteriyor.

@livvy @caktus.ai will provide real resources for you to cite at the end of your essays and paragraphs;) #caktus #foryou ♬ original sound - Coach


Cumartesiye kadar bir milyondan fazla görüntülenen gönderinin altındaki yazı kısmında Caktus AI'ın "kompozisyonlarınızın ve paragraflarınızın sonunda atıf yapmak için gerçek kaynakları sağlayacağıyla" da övünülüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Videoya yorum yapanlardan bazıları eleştirel ifadeler kullanırken LSU da hemen hemen aynı vakitlerde Dunne'ın adını anmadan bir açıklama yaptı ve öğrencileri sınıf çalışmalarında yapay zeka kullanımına ilişkin uyardı.

The Advocate'in haberine göre Baton Rouge'daki okul yaptığı açıklamada, "LSU'da profesörlerimiz ve öğrencilerimiz öğrenim için teknolojiyi kullanma ve en yüksek akademik dürüstlük standartlarını takip etme yetkisine sahiptir" dedi:

Bununla birlikte, bir öğrencinin daha sonra kendisininmiş gibi göstereceği bir çalışmayı üretmek için yapay zekayı kullanması, Öğrenci Davranış Kuralları'nda belirtildiği gibi akademik suiistimal suçlamasıyla sonuçlanabilir.

ChatGPT'nin geçen yılın sonlarında piyasaya sürülmesi, New York ve Seattle da dahil olmak üzere çeşitli şehirlerdeki devlet okulları ve üniversitelerin, üretken yapay zeka platformunu öğrenim üzerindeki etkileri konusundaki endişeler nedeniyle cihazlardan ve ağlardan yasaklamasına yol açtı.

LSU'nun davranış kuralları sınıf çalışmalarında yapay zeka kullanımını özellikle yasaklamazken, akademik çalışmalarda intihal yapılmasının önüne geçiyor.

Kurallar intihali "uygun alıntı yapılmaması veya başkasına ait kelimelerin, yapıların, fikirlerin veya verilerin kaynağı belirtilmeden dahil edilmesi; (veya) bir kaynağın belirtilmemesi" olarak tanımlıyor.

Dunne
Louisiana Eyalet Üniversitesi amigosu ve sosyal medya fenomeni Olivia Dunne'ın ödevlerde yapay zeka kullanımının tanıtımını yapması, üniversitenin uyarı yayımlamasına neden oldu (TikTok / Olivia Dunne)


20 yaşındaki Dunne, Tigers kadın jimnastik takımı için yarışan eski bir ABD milli takım jimnastikçisi.

Betsperts.com tarafından yapılan bir analize göre, sosyal medya fenomeni Instagram ve TikTok'ta 10 milyondan fazla takipçi topladı ve gönderi başına 43 bin dolara kadar para kazanıyor. Mevcut üniversite sporcuları arasında sosyal medyadan en çok kazanan kişi olan Dunne'ın tanıtımlarla ortaklıklardan 2,3 milyon dolardan fazla gelir elde ettiği bildiriliyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU