Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı, "III. Dünya Savaşı'na hazırlanmak için" bilimkurgu yazarlarını topladı

Savaş ve teknoloji konulu 8 kısa öykü yazıldı

Savaş temalı hikayeler, birinci ve üçüncü şahısların anlatımından gazete kupürlerine ve ölüm ilanlarına kadar çeşitli formatlara uzanıyor (Independent Türkçe / Midjourney)

Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı gelecekteki askeri tehditleri değerlendirmek için bilimkurgu yazarlarını topladı.

Yazarlar Peter Warren Singer ve August Cole, gelişmekte olan teknolojilerin 20 yıl içinde sunabileceği potansiyel tehditlere dair 8 kısa öykü yazdı.

Hikayelerin bazılarının I. ve II. Dünya Savaşı'ndan ilham alması dikkat çekti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Savunma bakanlığının olası III. Dünya Savaşı'na hazırlanmak için mi bilimkurgu yazarlarıyla işbirliği yaptığı sorusu da merak konusu oldu.

Diğer kısa öykülerde ise yapay zeka, insansız hava araçları, kuantum hesaplama ve klonlama gibi belirli alanlardaki gelişmeler konu alındı ve bunlar savaş koşullarına uyarlandı.

Yazarlar ayrıca, yeşil teknolojilerin etkisiyle ekonomideki radikal değişimlerin jeopolitik çatışmalara neden olma ihtimalini de ele alıyor.

Bakanlığın söz konusu projeyi yöneten birimi Savunma Bilimi ve Teknoloji Laboratuvarı'na göre bu faaliyetin arkasındaki mantık açık: 

Hikaye anlatıcıları, hayal edilemeyeni hayal etmede benzersiz bir yeteneğe sahip ve bu tür senaryolar değerli olabilir.

Laboratuvardan yapılan açıklamada, "Savunma ve güvenlik birimlerinde fikir paylaşmak için PowerPoint gibi teknolojiler çok yaygın kullanılır. Ama bunlar yalnızca 30 yıllık" ifadeleri yer aldı:

Öte yandan anlatı sanatı, mağaralarda bir ateşin etrafında yapılan ilk toplantılara kadar uzanıyor. İnsanlık tarihinin tamamı boyunca insanların çatışmalarını aktarmak için kullanıldı.

Üstelik iki yazar da savunma meselelerine uzak isimler değil.

Örneğin Cole, ulusal güvenlik ve gelecekteki savaşlarla ilgili konularda danışmanlık veriyor ve daha önce Wall Street Journal'da savunma muhabirliği görevinde bulundu.

Singer ise aynı zamanda bir siyaset bilimci ve 21. yüzyıl savaşları üzerine çalışan bir akademisyen. Yazarın hem kurgu hem de kurgu dışı kitapları var.

Bakanlığın internet sitesinde yayımlanan basın açıklamasında yazarlarla yürütülen bu faaliyetle ilgili şu ifadeler yer aldı:

Bu proje, haklı güvende tutmak ve silahlı kuvvetlerimize stratejik bir avantaj sağlamak için denediğimiz birçok yenilikçi yoldan biri.

 

Independent Türkçe, Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı, IFL Science

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU