NYT, İtalya'daki sığınmacı faciasını yazdı: 2022'de Türkiye'den yola çıkan 30 bin kişinin neredeyse yarısı hedefine varamadı

Frontex ise İtalyan yetkilileri uyardıklarını ama harekete geçilmediğini öne sürdü

Meloni, "Sadece 20 metre uzunluğundaki tekneyi olumsuz hava koşullarında 200 kadar kişiyle denize indirmek suçtur" demişti (AP)

ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times (NYT), sığınmacıları taşıyan teknenin İtalya kıyılarında batmasıyla en az 64 kişinin öldüğü faciayı yazdı.

Haberde, ekimde seçimleri kazanarak göreve gelen sağcı İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'nin sığınmacı karşıtı söylemlerine rağmen bu yıl ülkeye giden sığınmacı sayısında artış yaşandığına dikkat çekildi.

Ocak ve şubatta 14 bin 437 sığınmacının İtalya'ya vardığı, bu sayının 2017'deki büyük göç dalgasında görülen rakamların seviyesine ulaştığı ifade edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İtalya'nın güneyindeki Kalabriya bölgesinde yer alan Crotone kenti açıklarında 26 Şubat'ta batan teknede hayatını kaybedenler arasında kadınlar ve çocuklar da yer alıyordu. Kurtarılan 80'e yakın kişinin İran, Pakistan ve Afganistan uyruklu olduğu bildirilmişti.

Öte yandan Crotone komününün yöneticisi Manuela Curra, Birleşik Krallık merkezli haber ajansı Reuters'a açıklamasında, teknenin İzmir'den yola çıktığını öne sürmüştü

Daha sonra İtalyan polisinden de benzer bir açıklama yapılmıştı. Türkiye'dense henüz iddialara ilişkin açıklama gelmedi.

Kalabriya polisi, teknede 200'e yakın kişi olduğunu ve olayla ilgili biri Türk ikisi Pakistanlı üç kişinin tutuklandığını bildirmişti.

NYT, geçen yıl Türkiye'den yola çıkan 30 bin 500 sığınmacının sadece 18 bininin Ege Denizi'nden geçerek İtalya'ya vardığını aktardı. 

Haberde, sığınmacı teknelerinin bu tehlikeli rotayı kullanmasına ilişkin şu yorumlara yer verildi: 

Türkiye'de İzmir'den yola çıkan pazar günkü (26 Şubat) tekne kazasından kurtulanlar, varmak istedikleri yerin hep İtalya olduğunu söyledi. Ancak sığınmacı haklarını savunan gruplar, Yunanistan'da sınırların kapatılmasının yanı sıra Doğu Avrupa'da Macaristan'ın sınıra duvar örmesinin ve Hırvatistan'la Sırbistan'ın sığınmacıları şiddet kullanarak geri itmesinin, daha uzun ve çoğu zaman daha tehlikeli olan İtalya'ya yolculuğu sığınmacılar açısından daha uygun bir seçenek haline getirdiğini söylüyor.

Avrupa Birliği'nin (AB) 2016'da sığınmacılara ev sahipliği yapması için Türkiye'ye milyarlarca euro para verdiğine de işaret edilen haberde, İtalya açıklarında batan teknenin 2013'teki Lampedusa faciasını hatırlattığı belirtildi.

İtalya'nın Afrika kıtasına en yakın toprağı konumundaki Lampedusa adası açıklarında en az 500 sığınmacının bulunduğu teknenin batması sonucu 368 kişi yaşamını yitirmişti. NYT, bu olayın ardından da AB'nin İtalya'ya milyonlarca euro yardım gönderdiğini hatırlattı. 
 


Haberde, AB'nin benzer olayların önlenmesi için arama kurtarma çalışmalarını artırmayı ve daha etkili bir sığınmacı politikası oluşturmayı vaat etmesine rağmen 26 Şubat'taki facianın "acı şekilde durumun hiç değişmediğini gösterdiği" belirtildi.

Öte yandan Brüksel merkezli haber sitesi Euractiv'e konuşan AB sınır koruma ajansı Frontex'ten bir görevli, Crotone açıklarındaki tekneden alınan termal sinyaller üzerine İtalyan yetkililere uyarı yaptıklarını ve teknede çok fazla kişi olduğunu söylediklerini öne sürdü. 

Kimliği açıklanmayan Frontex çalışanı, yetkililerle teknenin konumu ve hızını  paylaştıklarını ama arama kurtarma faaliyetlerinin başlatılmadığını öne sürdü. İtalya Sahil Güvenliği, Euractiv'in yorum talebine yanıt vermedi.



Independent Türkçe, New York Times, Euractiv, Reuters 

DAHA FAZLA HABER OKU