Bilim insanları "mucize malzemeden" yapılan güneş panellerine bir adım daha yaklaştı

Perovskit, güneş ışığını emmede silikondan çok daha verimli ancak şimdiye kadar ticari kullanım için fazla dengesiz oldu

Işığı silikondan daha iyi emmesine rağmen, perovskitin daha önce ticari güneş pillerinde kullanılamayacak kadar dengesiz olduğu ortaya çıktı (AP)

Bilim insanları mucize malzeme adını verdikleri perovskitin güneş pillerinde kullanılma potansiyelini nihayet gerçeğe dönüştürebilecek bir keşif yaptı.

Kuzey Karolina Eyalet Üniversitesi'nden bir ekip, bulguların mevcut teknolojilerden daha hafif ve daha esnek olan yeni nesil ultra verimli güneş panellerinin önünü açtığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Perovskit, yüksek hızlı iletişimden yenilenebilir enerji teknolojilerine kadar her şeyi dönüştürme potansiyeliyle övülüyor. Alışılmadık özellikleri, geleneksel silikon bazlı hücrelere kıyasla güneş enerjisi hasadının verimliliğini çok büyük ölçüde artırabilir ancak şimdiye kadar araştırmacılar bunu laboratuvar dışında gerçekleştiremedi.

Keşifte yer alan, Kuzey Karolina Eyalet Üniversitesi'nde malzeme bilimi ve mühendisliği profesörü Aram Amassian, "Bu keşif esnek, hafif güneş pilleri veya (tandemler olarak bilinen) katmanlı güneş pilleri gibi bir dizi yeni teknolojinin yolunu açıyor ve bu da bugün güneş çiftliği denen yerlerde kullanılan güneş hasadı teknolojisinden çok daha verimli olabilir" diyor.

Perovskit malzemelerini silikon güneş pili teknolojilerine entegre etmeye ilgi var. Bunu yapmak mevcut altyapıdan da faydalanılarak verimliliklerini yüzde 25'ten yüzde 40'a çıkaracak.

Işığı silikondan daha iyi emmesine rağmen, perovskitin ticari güneş pillerinde kullanılamayacak kadar dengesiz olduğu ortaya çıktı.

Çığır açan bulgu, iyonların kararlılığını ve işlevsel performansını artırmak için, iyonların perovskit malzemelerinde tanımlanmış yollara yönlendirilmesine odaklanıyor.

Profesör Amassian, "İyonların perovskit malzemelerden geçmesini önlemenin bir yolunu bulamadık ancak bu iyonları malzemenin yapısal bütünlüğünü veya performansını bozmayan güvenli bir kanala yönlendirmenin mümkün olduğunu keşfettik" diyor.

Bu ileriye doğru büyük bir adım.

Araştırmayı detaylandıran, "A multiscale ion diffusion framework sheds light on the diffusion-stability-hysteresis nexus in metal halide perovskites" (Çok ölçekli bir iyon difüzyon çerçevesi, metal halojenür perovskitlerde yayılma-kararlılık-gecikme bağlantısına ışık tutuyor) başlıklı makale, pazartesi günü Nature Materials adlı bilimsel dergide yayımlandı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU