Erdoğan Hatay'da: Güçlendirme çalışması olmayacak, yeni konutlar sıfırdan yapılacak, 4 katı geçmeyecek

Hatay'da konuşan Erdoğan, "Şehirlerin tamamını yeniden ayağa kaldıracağız, vatandaşımızı asla yalnız bırakmayacağız" dedi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli 6 Şubat Maraş depremlerinin yıktığı Hatay'da yerli ve yabancı arama kurtarma ekiplerini ziyaret edip çalışmalar hakkında bilgi aldı. 

Erdoğan daha sonra AFAD İl Kooordinasyon Merkezi'nde açıklamalarda bulundu.

Yaşanan deprem felaketi ile ilgili konuşan Erdoğan, "Umutsuzluğa kapılmadık, depremi milli hafızamıza kazıdık. Depremde kırılan 5 ayrı fay hattıyla yer kürede 7 metre yer değiştirme yaşandı. Depremden sonraki ilk günlerde kimi eksikliklerin yaşandığını biliyoruz. Deprem haberini aldığımız andan itibaren tüm ekiplerimizi harekete geçirdik" dedi.

"Yeni binalar 3-4 katı geçmeyecek"

Hasar tespit çalışmalarının bitmek üzere olduğunu kaydeden Erdoğan şöyle devam etti:

Şehirlerimizin tamamını yeniden ayağa kaldıracağız. Deprem bölgesinde yaşayan vatandaşlarımız şundan emin olsun, şehirlerimizin tamamını yeniden ayağa kaldıracağız. Bu bölgeye devlet ve millet olarak hep birlikte sahip çıkacağız. Hayatın normalleşmesini sağlayacak adımları atıyoruz.  Kalıcı konutlar için TOKİ hazırlığını yapıyor. Konutlarımızın hiçbiri 3 ya da 4 katı geçmeyecek. Konutlar kendi özgün mimarisine göre yapılacak. Güçlendirme diye bir mantıkla inşa ve ihya çalışmaları yapmayacağız. Hepsi sıfırdan yapılacak. Sağlam zeminlere doğru tekniklerle inşa edilen yapıların yıkılmadığını bu depremlerde gördük. Yerleşim yerlerimizi ovalardan dağlara kaydırararak zemindeki sıvılaşmadan uzak tutmak istiyoruz. 

"Haksız artış yapanı yakaladığımız yerde hesabını sorarız"

Deprem bölgeleri için alınan kararları da sıralayan Erdoğan şunları kaydetti:

Depremden etkilenen bölgelerde TOKİ ödemelerini 3 ay süreyle erteledik.  Deprem bölgesindeki öğrencilerimiz için devam şartı aramayacağız. Geçici sağlık merkezlerinde herhangi bir aksaklığa izin vermiyoruz.  Türbe, cami, kilise, havra gibi yapılarımız için gerekli çalışmalara hemen başladık. Amacımız 1 yıl için de kültür varlıklarımızı yeniden kazandırmaktır. 

100 milyar liralık bir bütçeyi Hazineden tahsil ettik. Bu illerimizdeki 12 bin arıcımızın acil şeker ihtiyacını da karşılayacağız.  Ağır yıkımın yaşandığı bölgedeki 152 belediyemizin İller Bankasına olan kredi ödemelerini 3 ay erteledik. İş yerleri, işletmeleri zarar gören 150 bin esnafımızın Halk Bankası'ndan kullandıkları Hazine destekli kredi ödemelerini 6 ay süreyle erteledik. Deprem bölgesindeki illerde 20 bin vatandaşımızın hızla istihdamını temin ediyoruz.

Depremzedelere yapılacak yardımlara vergi uygulamıyoruz. Acil ihtiyaç duyulan ürünler başta olmak üzere fiyatlarda haksız artışa gidenler için kamunun tüm denetim araçlarını en sert şekilde devreye alıyoruz. Haksız artış yapanı yakaladığımız yerde hesabını sorarız

"Hatay'ın demografik yapısını değiştirmeye kimsenin gücü yetmez"

Bölgede yapılan enkaz kaldırma çalışmaları ile ilgili de bilgi veren Erdoğan, " Enkaz artıklarını çevreye ve insana zarar vermeyecek alanlara taşıyarak tasnif çalışmalarına tabi tutulacak. Hem atıkları değerlendiren hem çevreyi kurtaran bir sistem uygulayacağız" diye konuştu.

Erdoğan ayrıca, "Hatay'ın demografik yapısının değişmesiyle ilgili dedikodulara itibar etmeyin. Hatay'ın demografik yapısını değiştirmeye kimsenin gücü yetmez" ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU