Balıkların fotoğraflarda kendilerini tanıyabildiği tespit edildi

Bu beceri insanlar dışındaki canlılarda ilk kez görülüyor

(Unsplash)

Araştırmaya göre balıklar fotoğraflarda kendi yüzlerini tanıyabiliyor.

Çalışma, balıkların kendilerini fotoğraflarda gördüklerinde "bunun kendileri olduğunu düşündüklerini" gösteriyor. Bu beceri insanlar dışındaki canlılarda ilk kez görülüyor.

Araştırmada 8 çöpçü balığa kendilerinin boğazlarında parazit benzeri bir leke olan fotoğrafları gösterildi. Balıkların 6'sı o lekeleri temizlemek için boğazlarını sürttü.

Diğer balıkların fotoğraflarında leke görünce hiçbiri bunu kendisinden temizlemeye çalışmadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çöpçü balıkların aynada kendilerini tanıyabildikleri ve bölgelerine izinsiz giren diğer yabancı çöpçü balıklara düzenli olarak saldırdıkları biliniyor.

Her çöpçü balığa 4 fotoğraf gösterildi: Kendilerinin fotoğrafı; yabancı bir çöpçü balığının fotoğrafı; yabancı bir çöpçü balığının vücudunda kendi yüzlerinin olduğu bir fotoğraf ve kendi vücutlarında yabancı bir çöpçü balığının yüzünün olduğu bir fotoğraf.

Çöpçü balıklar kendi yüzlerinin olduğu fotoğraflara saldırmadı ancak tanıdık olmayan çöpçü balıkların yüzlerinin olduğu fotoğraflara saldırdı.

Japonya'daki Osaka Metropolitan Üniversitesi'nde yürütülen çalışma, balıkların aptallığa ilişkin ününün haksız olabileceğini öne sürüyor.

Osaka Metropolitan Üniversitesi'nden Prof. Masanori Kohda, "Bu bulgu, neredeyse tüm sosyal omurgalıların bu yüksek benlik duygusuna sahip olduğunu gösteriyor" diyor.

2019'da yapılan bir araştırma, balıkların acı duyma şeklinin insanlara benzediğini bulmuştu. 

2017'de Hayvanlara Yönelik Zulmü Önlemek için Kraliyet Topluluğu (Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals/RSPCA) tarafından zebra balıklarıyla yapılan bir başka çalışma; balıkların arkadaşlık kuran, "olumlu duygular" yaşayan ve bireysel kişilikleri olan duyarlı hayvanlar olduğunu tespit etmişti.

Balıkların tehlikeye karşı tepkilerinde "basit bir spektruma" sahip olduğunu gösteren araştırmaya göre, balıkların karmaşık kişilikleri olan bireyler olduğu da tespit edilmişti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU