Bilim insanları ölü kuşlarla droneları birleştiriyor

Araştırmacılar, kuşların genel görünümünü ve hareketlerini modellemek için tahnit edilmiş kuş parçalarını drone mekanizmalarıyla birleştirdi

(Reuters)

Bilim insanları, içi doldurulmuş ölü kuşların bedenlerini kullanarak geliştirdikleri droneların bir gün vahşi yaşamı gizlice gözetlemek için kullanılabileceğini söylüyor.

Yakın zamanda Amerikan Havacılık ve Uzay Bilimleri Enstitüsü SciTech 2023 Forumu'nda sunulan çalışma, ölü kuşları kanat çırpan dronelara dahil ediyor ve askeri amaçlarla insanların gözetlenmesine de olanak sağlayabilir.

Kanat çırpan dronelar, yani ornitopterler, kuşların uçma sürecinden esinlenilerek ve itiş gücü için pervaneler gibi mekanik parçalar kullanılarak üretiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'deki New Mexico Tech'ten Mostafa Hassanalian'ın da aralarında bulunduğu araştırmacılar, yeni bulgularla birlikte drone yapımında yalnızca yapay malzemelere bel bağlamak zorunda kalmadıklarını, artık ölü kuşların da yeniden tasarlanabileceğini söylüyor.

Çalışmada bilim insanları, kuşların genel görünümüne dair bazı özellikleri ve hareketlerini daha çok benzetmek için, tahnit edilmiş kuş parçalarıyla kanat çırpan yapay drone mekanizmalarını birleştirdi.

Aralarında gerçek bir sülüne benzeyen bir tanesinin de bulunduğu, kuşa benzeyen droneları kullanarak iki uçuş denemesi gerçekleştirdiler.

Araştırmacılar ayrıca yeniden tasarlanan modellerin aerodinamik kanat çırpma özelliklerini test etmek için üç boyutlu kanat çırpma ve aerodinamik simülatörleri kullandı.

Araştırmacılar çalışmada, "Bu, kanat çırpma mekanizmalarının uygulanmasına ve kanat çırpan drone'un aerodinamiğinin test edilmesine olanak sağladı" diye yazdı.

Bununla birlikte bilim insanları, bu şekilde oluşturulan modellerin en verimli uçuşu sağlamadığını tespit etti.

Araştırmacılar, böyle bir drone geliştirmenin zor olmasına rağmen, "araştırma amaçları için çok pratik olduğunu ve doğayı rahatsız etmeyebileceğini" söylüyor.

Bilim insanları, yeni bulguların mevcut kanat çırpan droneların "daha doğal görünmesine" de yardımcı olabileceğini söylüyor.

Sonuçlara göre, bu tür dronelarda kullanılan bazı dişli parçalarının değiştirilmesinin gürültünün azalmasını ve uzun ömürlülüğün artmasını sağlayabileceğini de buldular.

Araştırmacılar ayrıca, bu tür dronelar için bükülebilir çivilerin geliştirilmesinin, kanatların uçuş sırasında daha esnek hale getirilmesine yardımcı olacağını da tespit etti.

Tahnitçilik ve drone uçuş simülasyonlarını birlikte inceleyen bilim insanları, daha kolay bir kullanıcı deneyimi sağlayabilecek ve aynı zamanda daha doğal bir uçuş geliştirmeye yardımcı olabilecek farklı uçuş seçeneklerinin dronelara eklenebileceğini söylüyor.

Bilim insanları çalışmada, "Son bir iyileştirme de drone'un fazla pil kullanmadan tüneyebilmesi ve gözlem yapabilmesi için bacaklar eklemek olacak" diye ekledi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU