Hesap defteri açılıyor: Çöken binalardan deliller nasıl toplanacak?

Depremlerin ardından yıkılan binaların sorumlularını yargı önüne çıkarmak için çalışmalar başladı. Soruşturmalar sırasında, bina enkazları kaldırılmadan önce delil toplanacak. Bu aşamada neler yapılacağını inşaat mühendisleri Akkuş ve Şahin cevapladı

Yıkılan binalardan numune toplanma çalışmalarına başlandı / Fotoğraf: Yeni Şafak

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kahramanmaraş merkezli 10 ili vuran depremde yıkılan binaların enkazının kaldırılmadan önce savcılıklar tarafından delillerin toplanacağını ve bu konuda tedbirlerin alınacağını açıkladı.

Yıkılan binalara ilişkin savcılıklar kanalıyla toplanacak deliller soruşturmalara ışık tutarak yargılama dosyalarında yerini alacak.  

Peki binalardan delil toplama süreci nasıl işleyecek?

Bu soruyu, İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Özer Akkuş ile Yapı Denetim ve Deprem Mühendisleri Derneği Başkanı Nazmi Şahin Independent Türkçe için yanıtladı.
 

özerakkuş.jpg
Özer Akkuş / Fotoğraf: Pirha

 

"Savcı eşliğinde bilirkişiler delil toplayacak"

Savcıların bilirkişilerle birlikte enkazlara gideceğini belirten Üzer Akkuş, teknik yeterliliğe sahip bilirkişilerin beton numunesi alacağını, numunelerin ise laboratuvarlarda testlere tabi tutulacağını söyledi.

Akkuş, laboratuvar incelemesi sırasında binalarda kullanılan malzemenin kaç mega baskıya dayandığını inceleyerek hazırlana raporu mahkemeye sunulacağını ifade etti. 

Akkuş, "Çökmüş bir binaya karot testi uygulanabilir mi" sorusuna "Sağlam bir kolon bulabilirse karot testi alınır" dedi.

Öncelikle kamunun laboratuvarlarında incelenecek

Bu testlerin kamuya ait laboratuvarlarda inceleneceğini ancak yapı denetim firmalarının çalıştıkları laboratuvarların da kullanılabileceğini söyleyen Akkuş, "Neticede esas olan orada teknik nezaretçinin gözetiminde yapılmasıdır" diye konuştu.
 

nazmişahin.jpg
Nazmi Şahin / Fotoğraf: Linkedln

 

“Binanın belediyedeki projesine de bakılır"

Hatay'daki enkaz bölgesinde denetimi yapan Yapı Denetim ve Deprem Mühendisleri Derneği Başkanı İnşaat Mühendisi Nazmi Şahin delil toplanma aşamasıyla alakalı olarak "Binalardan karot alınır, demir alınır, belediyede projeleri varsa projelere bakılır, binanın analizi yapılır" diye cevap verdi.
 

karottesti.jpg
Karot testinde binanın farklı noktalarından betondan numuneler alınıyor / Görsel: CNN Türk

 

Karot testinden geçemeyen bina üç ayda tahliye edilip yıkıma gidiyor

Karot, en kısa tanımıyla betonun sağlamlığını tespit etmeye yarayan incelemeye verilen isim.

Binanın farklı bölümlerinden alınan malzemeler incelenerek sağlam olup olmadığı ortaya çıkarılıyor. Bu malzemeler genellikle binaların altı bölümlerinden alınıyor. 

İnceleme alınan numuneler, laboratuvar ortamında makineye yardımıyla basınca tabi tutuluyor.

Deprem yönetmeliğine göre basınç testinde C20 olarak belirlenen oranın altında kalanlar "riskli" gruba giriyor.

Ayrıca beton içindeki demirler de inceleniyor. Demirlerin "nervürlü" olarak ifade edilen yüksek mukavemmetli çelik türü olmasına dikkat ediliyor.

Yapılan testin sonuçları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bildirilmek zorunda.

Test sonucuna göre binanın "çürük" çıktığı tespit edilirse binanın kentsel dönüşüm kapsamında yıkılarak yeniden yapılması kararı çıkıyor.

Testten geçemeyen binaların üç ay içinde tahliye edilmesi gerekiyor.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU