Suriye'de muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde yaşayan depremzedeler "hiç gelmeyen yardımı" anlattı

"Birleşmiş Milletler'e haber verir misiniz? Belki ne olduğunu bilmiyorlardır"

Cinderes'te depremzedeler sığınacak yer arıyor (Reuters)

ABD'nin tanınmış gazetelerinden Washington Post'ta (WP) yeni yayımlanan "Depremin vurduğu Suriye'de hiç gelmeyen yardım için umutsuz bekleyiş" başlıklı haberde ülkenin muhaliflerin kontrolündeki bölgelerinden izlenimler aktarıldı.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin 5. gününde Suriye'nin kuzeyinde muhaliflerin kontrolündeki Afrin ilçesine bağlı Cinderes beldesini ziyaret eden WP muhabiri, "Ülkenin bu unutulmuş kesiminde hiçbir uluslararası yardım görevlisi yoktu" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye'ye dünyanın dört bir yanından yardım gönderilirken Suriye'nin yalnız kaldığı öne sürülen haberde "Ülke, 10 yılı aşkın süredir devam eden iç savaşta defalarca yaptığı gibi kendi yaralarını kendisi sarmak zorunda kaldı" ifadesine yer verildi.

Haberde Cinderes'te cuma sabahı itibarıyla 850 cesedin çıkarıldığı ama yüzlerce kişinin kayıp olduğu belirtildi. Devamında Belediye Başkanı Mahmud Hafar'ın "Yardım istedik ama hiç gelmedi" sözleri aktarıldı.

WP muhabiri, Birleşmiş Milletler'e haber verilmesini isteyen bir depremzedenin kendilerine yaklaşıp şunları söylediğini yazdı:

Belki de Cinderes'te ne olduğunu bilmiyorlardır. Kimse bunu görüp de gelmemezlik edemez.

Haberde muhaliflerin kontrol ettiği bölgede depremden önce de 4,1 milyon kişinin insani yardıma muhtaç yaşadığı ve sağlık hizmetlerinin halihazırda "pamuk ipliğine bağlı olduğu" öne sürüldü.

Afrin'deki doktorlardan görüş alan WP, depremzedelerin yaklaşık yüzde 70'inin Cinderes'ten geldiğinin tahmin edildiğini aktardı.

WP, 53 yaşındaki acil servis hemşiresi Ahmet Sakar'ın "Çoğu hastayı ampütasyon için sevk etmek zorunda kaldık" ifadelerine yer verdi.

Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı Uluslararası Göç Örgütü (IOM), dün yaptığı açıklamada muhaliflerin elindeki İdlib'e 14 kamyon insani yardım gönderdiklerini ve bunun depremden sonra yapılan ikinci sevkiyat olduğunu duyurmuştu.

Muhaliflerin elindeki bölgelerde çalışmaları sürdüren Beyaz Baretliler'in başkanı Raid Salih ise dün, depremden sonra bölgeye ulaşan ilk tırların pazartesi varması planlanan başka malzemeleri taşıdığını söylemişti. Salih, deprem amaçlı uluslararası yardımın kendilerine çok geç ulaştığını ve bunun sadece yıkılan binaları kaldırmaya yarayacağını belirtmişti.

WP, Cinderes'te gördükleri tek yardımın yerel kuruluşlardan geldiğini, bunun da üstü açık kamyonlarla dağıtılan battaniyeler ve gıda kumanyalarıyla sınırlı olduğunu öne sürdü.

Öte yandan dün Suriye devlet medyası, Beşar Esad hükümetinin isyancıların kontrolündeki bölgelere insani yardım ulaştırılmasına onay verdiğini duyurdu.

Yapılan açıklamada yardımların BM, Suriye Kızılayı ve Kızılhaç aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacağının "garantisinin verildiği" belirtildi. Bu yardımların ne zaman ulaştırılacağı detaylandırılmadı.

Beyaz Baretliler, en son kendi kontrollerindeki bölgede can kaybının 2 bin 166'ya yükseldiğini bildirdi. Devlet medya ajansının Şam yönetimi kontrolündeki bölgeler için açıkladığı ölü sayısı da 1387 olarak güncellendi.

Böylece ülkede depremde ölenlerin sayısı 3 bin 553'e çıktı.

 

Independent Türkçe, Washington Post, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU