Cumhurbaşkanı kararıyla 7 gün milli yas ilan edildi

10 şehri yıkan depremin ardından 7 günlük milli yas ilan edildi. Türkiye'de ve yurtdışı temsilciliklerinde bayraklar yarıya indirilecek

Fotoğraf: AA

10 şehirde geniş çaplı yıkıma neden olan ve çok sayıda kişinin ölümüyle sonuçlanan depremlerin ardından 7 gün ulusal yas ilan edildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla ilan edilen yas, bütün ülkede ve Türkiye'nin yurtdışı temsilciliklerinde tutulacak. Bu kapsamda ülkedeki bayraklar yarıya indirilecek.

Yas, 12 Şubat 2023 Pazar gününe kadar devam edecek.

Milli yas, mevzuat gereği Cumhurbaşkanlığı tarafından ilan edilebiliyor.

Liderlerin ölümlerinin ardından da ilan ediliyor

Diplomatik bir nezaket olarak da kabul edilen ulusal yas, çoğu zaman ülkelerin liderleri öldüğünde ilan ediliyor. Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz el Suud, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, İran İslam Cumhuriyeti kurucusu Humeyni ve Papa 2. Jean Paul'ün ölümünün ardından ulusal yas ilan edildi.

Türkiye, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın 1993'teki vefatının ardından 5 günlük ulusal yas ilan edildi. 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in 2015'teki vefatının ardından da 3 gün milli yas tutuldu.

11 Eylül 2011'de, El-Kaide'nin New York'taki Dünya Ticaret Merkezi'ne yönelik gerçekleştirdiği saldırının ardından birçok ülkeyle birlikte Türkiye de yas kararı aldı.

2014'te, İsrail ordusunun çok sayıda Filistinli'yi öldürmesinin arından da 3 günlük ulusal yas ilan edildi. Benzer bir durum 2018'de de yaşandı. Gazze sınırında protesto gösterisi yapan çok sayıda sivilin İsrail ordusu tarafından öldürülmesinin ardından 3 gün yas ilan edildi. 

16 Aralık 2014'te Pakistan'da bir okula düzenlenen saldırıda 89'u çocuk 145 kişinin öldürüldü. Türkiye, saldırının ardından 1 günlük ulusal yas ilan etti.

Soma faciası, havalimanı ve Ankara Garı saldırılarının ardından da ilan edildi

Soma'da 301 madencinin öldüğü maden faciasının ardından Türkiye 3 günlük ulusal yas ilan etti.

Atatürk Havalimanı'na 28 Haziran 2016'da yapılan ve 42 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan saldırının ardından da yas ilan edildi.

10 Ekim'de Ankara Garı önünde yapılan ve 97 kişiyi hayattan koparan saldırının ardından da 3 günlük ulusal yas ilan edilmişti.


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU