Rus ajanı yarbay, Ukrayna iç güvenlik teşkilatını karıştırdı: "Geniş çaplı temizlik lazım"

"Savaşın başından beri SBU ve Ukrayna Başsavcılığı'ndan en az 60 kişi Kremlin'le işbirliği yaptı"

SBU, eski Sovyet KGB'sinin Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti biriminden ayrılarak kurulmuştu (Reuters)

Ukrayna Güvenlik Servisi'nde (SBU) çalışan yarbay, Rusya adına casusluk yaptığı gerekçesiyle tutuklandı.

Kiev yönetimine bağlı iç güvenlik teşkilatından perşembe günü yapılan açıklamada, kimliği paylaşılmayan yarbayın evine baskın düzenlendiği bildirildi.

Operasyonda yarbayın evinde fotoğraflar, döviz cinsinden nakit para ve Rus cep telefonu operatörlerine ait SIM kartlar bulunduğu ifade edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Açıklamada, tutuklanan kişinin telefonuyla Zaporijya'daki askeri kontrol noktalarının yerlerini gösteren fotoğraflar çekerek, bunları Rus kaynaklarla e-posta aracılığıyla paylaştığı öne sürüldü.

Ayrıca yarbayın Rusya'da güvenlik güçleriyle ve devlet yetkilileriyle bağlara sahip olduğu da savunuldu.

Birleşik Krallık'ın tanınmış gazetelerinden Guardian'a konuşan SBU'nun eski direktörü Viktor Yahun, teşkilatın Rusya'nın iç güvenlik kuruluşu Federal Güvenlik Servisi'yle (FSB) yakın bağları olduğunu ileri sürdü.

SBU'da "geniş çaplı bir temizlik yapılması gerektiğini" savunan Yahun, 1991'de kurulan teşkilatın temelde eskiden Sovyetler Birliği'nde çalışan kişilerden oluştuğunu belirtti.

Yahun, bu görevlilerin çoğu emekli olsa da onların çocuklarının eski Sovyet değerlerini benimsediğine dikkat ederek, "SBU'da tabii ki vatansever Ukraynalılar var ama azınlıktalar" dedi.
 


SBU'nun iç güvenlik biriminin eski direktörü Andriy Naumov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta savaşı başlatmasından bir gün önce Ukrayna'dan kaçmıştı.

Naumov, haziranda Sırbistan'daki sınır muhafızları tarafından tutuklanmıştı. Kiev yönetimi de ekimde Naumov'un sınırdışı edilmesini istemişti.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin 2020'de SBU'nun Kırım'dan sorumlu biriminin başına atadığı Oleg Kuliniç de FSB için çalıştığı gerekçesiyle Mart 2022'de görevden alınarak tutuklanmıştı.

Kuliniç'in Rus ordusunun Kiev'e saldırıcağını önceden bildiği ama bunu Ukraynalı yetkililerle paylaşmadığı ileri sürülmüştü.
 

SBU baskın.jpg
Baskında tutuklanan yarbayın SBU'daki görevi ve şu anda nerede olduğu bilinmiyor (SBU)


Yahun, "Kuliniç ve Naumov kendi birimlerinde en üst rütbedeydi ve en gizli bilgilere erişimleri vardı" dedi.

Zelenski'nin SBU'da casusluğa karşı sıkı denetim başlattığını belirten Yahun, stratejik bilgilerin Rusya'nın eline geçtiğini düşünmediğini söyledi.

Guardian'ın paylaştığı bilgilere göre savaşın başından bu yana, SBU ve Ukrayna Başsavcılığı'nda çalışan en az 60 kişi, Rus işgali altındaki topraklarda kalarak Kremlin'le işbirliği yaptı.



Independent Türkçe, Guardian, Babel, Kyiv Independent

DAHA FAZLA HABER OKU