Kremlin, "Rusya'nın Rambo'su"nu yabancı ajan ilan etti

Artur Smolyaninov "Eğer savaşa gidecek olsaydım sadece Ukrayna için savaşırdım" demişti

Artur Smolyaninov'un şu an Letonya'da olduğu düşünülüyor (AP)

"Rusya'nın Rambo'su" olarak da bilinen aktör Artur Smolyaninov, Kremlin tarafından cuma günü yapılan açıklamada yabancı ajan ilan edildi.

Smolyaninov, 2005'te vizyona giren 9. Bölük'le (Devyataya Rota) adını bütün Rusya'ya duyurmuştu. Aktör, Sovyetler Birliği'nin Afganistan'ı işgalinden sonra bölgede kalan son asker rolünü oynamıştı. Filmin başarısının ardından Rusya Devlet Başkanı Putin, film ekibini evinde ağırlamıştı. O dönem yaptığı açıklamada "Film çok güçlü" diyen Putin, şöyle konuşmuştu:

Film savaş ve bu savaşta kendilerini zorlu koşullarda bulan, değerli olduklarını kanıtlayan insanlara dair önemli bir eser.

Ancak Smolyaninov, 24 Şubat'ta başlayan Rusya-Ukrayna savaşında Kremlin karşıtı bir pozisyon aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yazın henüz Rusya'da yaşarken bir açıklama yapan oyuncu, savaşın bir felaket olduğunu söyleyince Rus Silahlı Kuvvetleri'nin itibarını zedelediği gerekçesiyle dava edildi. Smolyaninov, ekimde sonuçlanan davada 30 bin ruble (yaklaşık 8 bin TL) para cezası aldı.

"Rusya'nın Rambo'su" aynı ay ülkeden kaçtı. 39 yaşındaki aktör, Rusya'nın muhalif gazetelerinden Novaya Gazeta'ya geçen hafta yaptığı açıklamada "Cephe hattının Rus tarafındaki kişilere karşı sadece nefret duyuyorum. Sahada olsaydım merhamet etmezdim" dedi.

Tanıdığı bir oyuncunun Rusya için savaşmaya gittiğini söyleyen Smolyaninov şöyle konuştu:

Onu vurur muydum? Şüphesiz… Eğer savaşa gidecek olsaydım sadece Ukrayna için savaşırdım.

Rusya Adalet Bakanlığı bu ifadelerin ardından Smolyaninov'u müzik eleştirmeni Artemi Troitski, avukat Anatoly Furson, muhalif Aleksey Navalni'nin destekçilerinden Sergey Ukhov ve gazeteci Aleksandr Şelest'le birlikte yabancı ajan listesine ekledi.

Rusya Soruşturma Komitesi Başkanı Aleksandır Bastrikin ayrıca Smolyaninov hakkında dava açılması talimatı verdi.

Ülkede bu kategoriye alınan kişilerin finansal hareketleri sıkı denetleniyor. Ayrıca yayımladıkları her materyale yabancı ajan olduklarını belirten bir uyarı yerleştiriliyor.

 

Independent Türkçe, CNN International, TASS

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU