İsmail Saymaz: El konulan kitap Selahattin Demirtaş’ın olunca…

"Kitap Demirtaş’ın olduğu için çekmecelerinizin karıştırılması, özel hayatın gizliliğini ihlal sayılmıyor"

Fotoğraf: bianet

Halk TV yazarı İsmail Saymaz, İzmir’de bir avukatın kavga ettiği amiri tarafından çekmecesinin karıştırılmasının “özel hayatın gizliliğini ihmal etmediğin” dair verilen kararı eleştirdi. Saymaz, bu kararda verilen gerekçenin çekmeceden Selahattin Demirtaş’ın kaleme aldığı kitap çıkması yüzünden olduğunu ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsmail Saymaz’ın bugünkü köşe yazısı şöyle:

Düşünün. Siz bir hukukçusunuz. İş yerinizdesiniz. Kavga ettiğiniz amiriniz sizin yokluğunuzda çekmecelerinizi karıştırıp okumakta olduğunuz Selahattin Demirtaş’a ait romana el koyuyor ve polise haber veriyor. Siz sürülüyorsunuz. Ve bu yetmiyor; kitap Demirtaş’ın olduğu için çekmecelerinizin karıştırılması, özel hayatın gizliliğini ihlal sayılmıyor.

Geçen yıl 8 Aralıkta genç avukat İ.K.’nin öyküsünü yazmıştım. İ.K., iki yıldır TCDD’de çalışıyor ve Hukuk Müşaviri Vekili E.K. ile aynı odayı paylaşıyor. İ.K. ile amiri E.K. arasında 22 Eylül 2022’de gerilim yaşandı. İ.K.’ye göre o sabah duruşmayı kaçırdığı iddiasıyla E.K. tarafından azarlandı. İ.K. suçlamayı reddederek, yaşananları müşavire anlatacağını söyledi. E.K. hakaret edip İ.K.’yi kurumu dolandırmakla suçladı. İ.K. şikayetçi olmak için Alsancak Polis Merkezi’ne gitti. O, ifade verirken…

E.K., TCDD’nin özel güvenlik görevlisi Ö.K.’yi odaya çağırdı. İ.K.’nin çekmecesini göstererek, “Bak burada Demirtaş’ın kitabı var” dedi. ‘Leylan’ adlı romanı gören Ö.K. “Kişisel alanı karıştırmak suç. Suça karışmak istemiyorum” dedi. E.K., önce tutanak tuttu. Ardından Terörle Mücadele Şubesi’ni arayarak, polisi çağırdı. İ.K., olanlardan habersiz, Alsancak Polis Merkezi’nde E.K.’yi şikayet ediyordu. Telefonu çaldı. Telefondaki görevli, TEM’den olduklarını söyledi. İ.K.’nin daveti üzerine polisler karakola geldi.

Dört yıl önce çıkan ‘Leylan’ hakkında toplatma kararı olmadığı için polis işlem yapmadan geri döndü. Savcılık soruşturmaya açmaya gerek görmedi. İ.K. kişisel verilerin hukuka aykırı şekilde ele geçirilmesinden şikayetçi oldu. Ancak İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, 18 Ocak’ta kovuşturmaya yer olmadığına hükmetti. Kararda, çekmece karıştırmanın özel hayatın gizliliğini ihlal niteliğinde olmadığı iddia edildi.

Karardan:

“Şüphelinin, odası değiştirilen şikayetçinin siyasi nitelikte olduğunu düşündüğü kitabı alıp almadığını tespit amacıyla masanın çekmecesine bakmak ve kitabı görünce tutanak düzenletmek biçimindeki fiilinde özel hayatın gizliliğini ihlal niteliğinde bir davranış söz konusu değildir.”

Neden? Nedeni yazmıyor. Savcı, “Kitap Demirtaş’ın, o yüzden” diye açıkça söylemiyor! Kararda bu eylemin, “İdari soruşturma yapılmasını gerektirecek nitelikte olduğu” belirtiliyor. İdari soruşturma demişken… İ.K., TCDD’nin başlattığı idari soruşturma kapsamında “hukuk müşavirliğinin önerisi ve hizmet gereği” Malatya’ya sürüldü. İ.K., takipsizlik kararına ilişkin, “Artık herkes keresin çekmecesini karıştırabilir” diye düşünüyor.

 

Halk TV

DAHA FAZLA HABER OKU