CHP, Van'da "Evde Kadın İstihdamı" projesini hayata geçirdi

CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi öncülüğünde başlatılan 'Evde Kadın İstihdamı' projesi Van'da hayata geçirildi. Bodrum Belediyesi'nin destekleriyle kurulan atölyede buluşan yüzü aşkın kadın, kazak, çanta, bere ve eldiven gibi ürünler üretmeye başladı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Aile Destekleri Sigortası uygulamasını açıkladıktan sonra partisinin yoksullukla mücadeleye dönük çalışmaları hızlandı.

Bu çalışmalar kapsamında Van'da "Evde Kadın İstihdamı" projesi hayata geçirildi.

"Derin Yoksulluk Ağı"nın kurucularından ve CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi Koordinatörü Hacer Foggo ile CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi Van Koordinatörlüğü öncülüğünde uygulanan proje kapsamında İpekyolu İlçesi'ne bağlı Bostaniçi Mahallesi'nde bir atölye kuruldu. 
 

Atölyede atkı, çorap, bere, dizlik, çanta gibi ürünler üretiliyor. Bedirhanoğlu, bu yelpazeyi yetenek ve taleplere göre genişletecekleri bilgisini veriyor.jpg
Atölyede atkı, çorap, bere, dizlik, çanta gibi ürünler üretiliyor / Fotoğraf: Şenol Balı-Independent Türkçe

 

Şu sıralar yüzü aşkın kadının yer aldığı atölyede atkı, eldiven, bere, kazak, çanta gibi el emeği ürünler üretiliyor.

Bodrum Belediyesi, gönderdiği malzemelerle projeye destek veriyor. Üretilen ürünler hem kentte hem de Bodrum Belediyesi'nin Bodrum'da açacağı dükkânda satılacak ve geliri üretimi yapan kadınlara aktarılacak.

Projenin temel amacı ise yoksullukla mücadele eden kadınlar için yeni istihdam alanları oluşturmak. Bostaniçi Mahallesi'nin pilot olarak seçildiği proje, kentteki diğer mahallelerle devam edecek. 


Bedirhanoğlu: Çalışma alanı kısıtlı olan kadınlar sosyal anlamda da kısıtlamaya maruz kalıyor

Yoksulluk Dayanışma Ofisi Van koordinatörü Kübra Bedirhanoğlu, kentteki dezavantajlı mahalleleri gezerek kadınlarla görüştüklerini dile getirdi ve projenin çıkış fikri hakkında şu bilgileri paylaştı:

Bütün dezavantajlı mahalleleri gezdik. Hanelere uğrayarak kadınlarla sohbet ettik. Kadınların genel problemi işsizlik ve maddi yetersizlik. Bu yetersizlikten dolayı yaşam standartları iyi değil maalesef. Kadınların çalışma alanı zaten kısıtlı ama bir de sosyal anlamda bir kısıtlamaya maruz kalıyorlar. Eve hapsedilmiş durumdalar neredeyse. Çocuklarına karşı mahcup olduklarını, düzgün bir besleme bırakamadıklarını ve bu gibi durumların kendilerinde derin izler yarattığını dile getirdiler. Çıkış fikrimiz tam olarak buydu. Evdeki kadınların konforunu bozmadan, onları sıkmadan nasıl bir istihdam alanı oluşturabiliriz diye düşündük. Evde kadın projemiz böyle gelişti. 

Kübra Bedirhanoğlu, CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi Van Koordinatörü.jpg
CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi Van Koordinatörü Kübra Bedirhanoğlu / Fotoğraf: Şenol Balı-Independent Türkçe​​​​​

 

Projenin başlatıldığı Bostaniçi Mahallesi'nin pilot bölge olarak seçtiklerini ifade eden Bedirhanoğlu, kentteki diğer mahallelerden de taleplerin geldiğini belirtti.

Bostaniçi Mahallesi, kentin kalabalık ve yoksul mahalleleri arasında yer alıyor. 


"Projeyle beraber kadınların kendilerine olan güvenleri arttı"

100 kadının yer aldığı çalışmayı Bodrum Belediyesi'nin desteklediğini ifade eden Bedirhanoğlu, "Bodrum Belediyesi ve belediye başkanı Ahmet Aras'ın büyük katkıları oldu. Araç gereçleri kendileri temin etti. Şu an üretimler bitme aşamasında. Ondan sonra pazarlamaya başlayacağız" dedi. 

İleriki süreçlerde kent için bir marka oluşturacaklarını belirten Bedirhanoğlu, marka için Kakuli ismini düşündüklerini söyledi:

Çok güzel bir Van markası oluşturacağız. Markamızın ismi de Kakuli olacak. Kakuli, Urartu tabletlerinde ismi geçen tek kadın kraliçe. Hem Van'ın tarihini temsil etmesi hem de kadın olması hasebiyle bu ismin iyi olacağını düşündük.
 

detay.jpg
Bedirhanoğlu, bu yelpazeyi yetenek ve taleplere göre genişletecekleri belirtti  / Fotoğraf: Şenol Balı-Independent Türkçe

 

"Evde kadın istihdamı" projesinin amaçlarından da söz eden Bedirhanoğlu, ''Kadınların kendilerine olan saygı ve güvenleri arttı. Satışlardan sonra sermayeye dönüşmesi mali bir etki de bırakacak. Kadın zaten evde çalışıyor ama emekleri sermayeye dahil edilmediği için görülmüyor. Cumhuriyet Halk Partisi'nin Aile Destekleri Sigortası projesi bu anlamda oldukça anlamlı. Kadınların mağduriyetlerinin giderileceğinden eminim. Bu projeyle yoksulluğa büyük bir savaş açılacak' ifadelerine yer verdi. 


Üretici kadınlar: Hem evimize katkı sağlıyoruz hem de bize iyi geliyor 

Atölyeye farklı yaş gruplarından kadınlar katılıyor. Katılan kadınlardan biri olan ev hanımı Necla Özdemir, eşine destek olmak için bu projede yer aldığını ifade etti:

Kadınlar olarak çok güzel şeyler yaptık. Atkı, bere, çorap, eldiven gibi el emeği birçok şeyi yapıyoruz. Çocukları okula bıraktıktan sonra fazlasıyla boş zamanımız oluyor. Bu çalışma ile evimize katkıda bulunuyoruz. Çocuklarımızın harçlıklarını veriyoruz. Her şeyden önce bağımsızlığımızı ilan ediyoruz. İnşallah devamı gelecektir. 
 

Atölyede üretim yapan kadınlardan Necla Özdemir, ev hanımı.jpg
Atölyede üretim yapan kadınlardan Necla Özdemir / Fotoğraf: Şenol Balı-Independent Türkçe

 

Bir başka kursiyer 2 çocuk annesi Fatma Maral da benzer ifadeler kullandı ve kadının her şeyi yapabileceğine yönelik inancını dile getirdi.

Maral, ''Yeni yeni başladım. Daha önce eline örgü alan bir insan değildim. Çorap, şal, bere gibi ürünler yapıyorum. Çocuklarımı okula bıraktığım gibi buraya koşuyorum. Evimize katkıda bulunuyoruz. Bir kadın olarak beni çok iyi hissettiriyor. Kadının elinden her şey geliyor. Bunu ortaya çıkartmak istiyoruz'' şeklinde konuştu. 


Malzeme konusunda destek veren Bodrum Belediyesi ürünlerin satışında da rol alacak 

Proje, Bodrum Belediyesi destekleriyle hayata geçti. Üretim sürecinde malzeme desteğinde bulunan belediye, üretilen ürünlerin pazarlama sürecinde de rol üstlenecek.
 

Özgür Sevgi Göktaş- Bodrum Belediyesi çalışanı.jpg
Bodrum Belediyesi çalışanı Özgür Sevgi Göktaş / Fotoğraf: Şenol Balı-Independent Türkçe

 

Bodrum Belediyesi çalışanı Özgür Sevgi Göktaş, çalışma ile ilgili yaptığı açıklamada desteklerinin devam edeceğini kaydetti: 

Belediye başkanımızın talimatıyla Bodrum'da birkaç mahallede yoksulluk çalışmalarına başladık. Kapasite geliştirme üzerine de uzun süredir kafa yoruyoruz. Bu çalışmalar sırasında Van'la bir bağlantımız oldu. Van'da da yoksullukla ilgili sıkı bir çalışmanın olduğunu gördük ve malzemelerle destekledik. Destekte bulununca sadece eğitimin olacağını düşünüyorduk ama kadınlar güzel emekler vererek güzel şeyler ortaya çıkarmışlar. Bundan sonra beraberiz ve desteklerimiz devam edecek. Büyük bir motivasyon gördük burada. Bu güzel emeklerden sonra bu çalışma her türlü devam eder. Kadın çalışmalarına oldukça önem veriyoruz. Sadece Bodrum'daki kadınların değil Van'daki kadınların da yanındayız.  Yoksulluğun önüne geçmenin araçlarından biri de kadınların güçlenmesi. 


Pazarlama aşamasında Bodrum'da bir dükkan açacaklarını ve satış ayağında da destek olacaklarını dillendiren Göktaş, elde edilen gelirlerin Van'daki kadınlara aktarılacağını sözlerine ekledi.  

 
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU