Çin, "savaşçı kurt diplomatı" Zhao Lijian'ı neden görevden aldı?

Eski Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lijian, Ankara'dan da tepki çekmişti

Lijian, Çin Komünist Partisi'ne 1996'da katılmıştı (Reuters)

Tartışmalı açıklamalarıyla gündem olan Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, görevden alınarak daha düşük bir pozisyona atandı.

Dışişleri Bakanlığı'nın sitesinde yayımlanan açıklamada, 50 yaşındaki Lijian'ın bakanlığa bağlı Sınırlar ve Okyanus İlişkileri biriminin başına geçirildiği belirtildi.

Lijian'ın neden görevden alındığı açıklanmazken, yeni pozisyondaki görevine 9 Ocak'ta başladığı ifade edildi.  

Eski sözcü, "savaşçı kurt diplomasisinin" önde gelen temsilcilerinden biri olarak, sık sık ABD başta olmak üzere Batılı ülkeleri hedef alan sert açıklamalarıyla gündem olmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Savaşçı kurt diplomasisi", Çin Devlet Başkanı Şi Cinping liderliğindeki yönetimde yer alan diplomatların benimsediği, Çin Komünist Partisi'ni ve devlet politikalarını koruyan agresif ve mücadeleci yaklaşımlar için kullanılan bir ifade.

Öte yandan Lijian'ın görevinden alınmasının, Çin'in Washington Büyükelçisi Çin Gang'ın 30 Aralık'ta yeni Dışişleri Bakanı olarak atanmasının ardından gerçekleşmesi de dikkat çekti.

Birleşik Krallık'ın kamu yayımcısı BBC'nin analizinde, Lijian'ın görevden alınmasının, Pekin yönetiminin daha ılımlı bir politika izlemeye karar verdiğinin işaret olduğu ifade edildi.

ABD merkezli haber dergisi Foreign Policy'de yer alan değerlendirmedeyse Pekin yönetiminin "savaşçı kurt diplomasisinin" ülkenin imajını zedelediğini düşündüğü yorumu yapıldı.

Cinping yönetiminin, özellikle "sıfır Kovid" politikasının getirdiği ekonomik sorunları atlatabilmek için Batılı ülkelerle daha iyi ilişkiler kurmayı hedeflediği değerlendirmesi de paylaşıldı.  

ABD'nin Afganistan'dan çekilmesiyle dalga geçmişti

2019'da sözcülük görevini üstlenmeden önce Lijian, 2015-2019'da Çin'in Pakistan Büyükelçisi olarak görev yapmıştı.

Lijian, kasımda ABD'nin Çin'in nükleer kapasitesini genişletmesine yönelik eleştirisine yanıt olarak, "Washington askeri hegemonyasını sürdürmek için bahane üretmeye devam ediyor" demişti.

Eski sözcü, 2021'de ABD'nin Afganistan'dan çekilmesiyle de alay ederek Twitter hesabından, "Taliban onların uçaklarını salıncak ve oyuncaklara çevirdi" gönderisini paylaşmıştı.
 


Türkiye'yle Uygur gerginliği

Twitter'da 1,9 milyon takipçisi bulunan Lijian, Uygur Müslümanlarıyla ilgili açıklamalarıyla da tepki çekmişti.

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, 5 Nisan 2021'de Twitter hesaplarından yaptıkları paylaşımda, Çin'in 5 Nisan 1990'da Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin Barın kasabasında katliam gerçekleştirdiğini belirterek, hayatını kaybedenleri anmıştı.

Çin'in Ankara Büyükelçiliği'nin Twitter hesabından yapılan açıklamadaysa Akşener ve Yavaş'ın paylaşımı sert dille kınanmıştı. Bunun üzerine Dışişleri Bakanlığı, Çin'in Türkiye Büyükelçisi Liu Shaobin'i çağırmıştı.

İki ülke arasında tansiyon yükselirken, Lijian "Türkiye'de bazı kişilerin teröristleri ve Çin içinde ayrılıkçılığı teşvik ettiğini" savunmuştu.



Independent Türkçe, BBC, Foreign Policy, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU