AYM, FETÖ yargılamalarında sohbetlere katılım ve sendika üyeliğinin terör örgütü üyeliği sayılmayacağına karar verdi

AYM, FETÖ yargılamalarıyla ilgili olarak, "Sohbetlere katılma ve sendika üyeliği örgüt üyeliği olmaz" kararını verdi. Yüksek mahkeme, "Sanıkların örgütün nihai amacını bilip bilmediği değerlendirilmeli" değerlendirmesinde bulundu

Fotoğraf: AA

Anayasa Mahkemesi, "FETÖ" yargılamalarıyla ilgili olarak, silahlı terör örgütü üyeliğinden yargılanmak için sanıkların örgütün nihai amacını bilmesinin önemli olduğunu belirterek, sohbetlere katılma ve sendika üyeliğinin silahlı örgüt üyeliği olarak kabul edilemeyeceğine karar verdi.

Habertürk'te yer alan haberde, "Yüksek Mahkeme, sohbet toplantılarına katılan ve örgüte müzahir sendika üyesi olan bir öğretmenin 'silahlı terör örgütü' üyeliğinden cezalandırılmasını hak ihlali saydı.  Kararda yerel mahkemenin, başvurucunun 'örgütün nihai amacını bildiğini ortaya koyamadığı' vurgulandı" denildi.

Başvuruyu değerlendiren Anayasa Mahkemesi 1. Bölümü oybirliğiyle ihlal kararı verdi.

Yeniden yargılamaya hükmeden mahkeme, başvurucuya 30 bin TL tazminat ödenmesini de kararlaştırdı.

AYM’nin ihlal kararı sonrası, yargılama yerel mahkemede yenilecek. Ve ihlal kararı doğrultusunda, başvurucu öğretmenin beraatına karar verilecek.

6 yıl 3 ay hapis cezası almıştı

Anayasa Mahkemesi bu kararı; Uşak’ta öğretmen olarak görev yaparken, 15 Temmuz darbe girişimin ardından gözaltına alınıp bir süre tutuklanan bir öğretmenin başvurusu üzerine aldı.

Öğretmen, Uşak 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan yargılamada "silahlı terör örgütü üyeliği" suçlamasından 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. 

Yerel mahkeme, öğretmen sanığın 17-25 Aralık 2013 sürecinden önce örgütün sohbet toplantılarına katılmasını, Aktif Eğitim Sendikası'na üye olmasını ve bazı FETÖ şüphelileri ile telefon irtibatı olmasını cezalandırma nedeni saydı.

Bu karar hem İstinaf hem de Yargıtay'ın onayından geçerek kesinleşmiş ve öğretmen Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunmuştu.

Başvuruyu değerlendiren Anayasa Mahkemesi 1. Bölümü oybirliğiyle ihlal kararı verdi. Yeniden yargılamaya hükmeden mahkeme, başvurucuya 30 bin TL tazminat ödenmesini de kararlaştırdı. AYM’nin ihlal kararı sonrası, yargılama yerel mahkemede yenilecek. Ve ihlal kararı doğrultusunda, başvurucu öğretmenin beraatına karar verilecek.

 

Habertürk

DAHA FAZLA HABER OKU