Pakistan, Hindistan'ın İslamabad Büyükelçisi'ni sınır dışı ediyor

İslamabad, Yeni Delhi ile ticaretin de askıya alındığını açıkladı

Fotoğraf: AA

Pakistan hükümeti, Hindistan’ın İslamabad Büyükelçisi’nin sınır dışı edileceğini açıkladı. Hükümet ayrıca Hindistan ile ticaretin askıya alındığını ifade etti.

Şarkul Avsat’ta yer alan habere göre, Pakistan Dışişleri Bakanı Mahdum Şah Mahmud Kureyşi bugün yaptığı açıklamada, “Yeni Delhi Büyükelçimizi geri çağıracağız. Büyükelçilerini de geri göndereceğiz” şeklinde konuştu. 

Hükümetten yapılan açıklamada, Pakistan'ın Hindistan ile diplomatik ilişkileri kesmek amacıyla ticareti askıya aldığı belirtildi.

Pakistan hükümeti tarafından dün yapılan açıklamada, Keşmir’in özel statüsünün kaldırılmasının ardından Hindistan’a diplomatik ve askeri baskıların artacağı belirtilmişti.

Keşmir'in özel statülü yapısı ortadan kalktı

Hindistan, yarım asırdan uzun süredir Cammu Keşmir'e ayrıcalık tanıyan Anayasa'nın 370. maddesini geçtiğimiz Pazartesi günü iptal ederek, bölgenin özel statülü yapısını ortadan kaldırmıştı.

Hindistan ve Pakistan, çoğunluğu Müslüman olan Keşmir topraklarının tamamı üzerinde egemenlik iddiasında bulunuyor. Ancak her iki ülke de bu bölgenin yalnızca bir bölümünü kontrol ediyor.

Pakistan Başbakanı İmran Han, dün yaptığı açıklamada, Keşmir üzerindeki yabancıların emlak sahibi olmasını engellemeyi içeren özel statünün kaldırılmasını, alanın demografisini değiştirme girişimi, uluslararası hukuk çerçevesinde yasa dışı bir hareket olarak nitelemişti.

Han, Pakistan Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada, “Tüm platformlarda bunun mücadelesini vereceğiz. Meselenin Uluslararası Adalet Divanı'na ve Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) nasıl yönlendirileceğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

BM Genel Sekreteri’ne mektup

Pakistan Dışişleri Bakanı Mahdum Şah Mahmud Kureyşi de dün BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e bir mektup yazarak Hindistan'ı Keşmir’de BMGK kararlarını ihlal etmekle suçladı.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Kureyşi’nin kriz nedeniyle hac ziyaretini yarıda keseceği belirtildi.

Hindistan ise Keşmir’de eylemlerinin uluslararası ve yerel yasalara uygun olduğu konusunda ısrar ediyor.

Pakistan Ordu Komutanı: Keşmir halkının arkasındayız

Pakistan Ordu Komutanı General Qamar Javed Bajwa, ordunun bölge sakinlerini desteklemek için ‘belli bir bölgeye kadar gireceğini’ söyledi. Bajwa, Rawalpindi'deki üst düzey ordu komutanlarıyla görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, “Pakistan ordusu, verdikleri mücadelede sonuna kadar Keşmirlilerin arkasında sağlam bir şekilde duracak. Biz hazırız ve bu konudaki taahhüdümüzü gerektiği ölçüde yerine getireceğiz” dedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU