AYM'nin HDP'nin banka hesaplarını dondurması tartışılıyor: Mahkeme, nitelikli çoğunlukla verebildiği nihai kararla aynı sonucu doğuran ara kararı basit çoğunlukla aldı

AYM'den çıkabilecek kararlardan biri "hazine yardımıyla" ilgili olacak. Bunun için de 3'te 2 çoğunluk aranacak. Ancak bloke kararında bu çoğunluk aranmadı. Cumhurbaşkanının AYM'ye atadığı bazı isimler karşıoy verince nitelikli çoğunluk sağlanamadı

Fotoğraf: AA

Halkların Demokratik Partisi'ne (HDP) açılan kapatma davası devam ederken Anayasa Mahkemesi'nden (AYM) kritik bir karar geldi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın HDP'ye ödenen ve ödenecek devlet yardımına bloke konulmasına ilişkin yaptığı talebi görüşen AYM, partinin bu hesaplarına bloke konulmasına karar verdi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AYM, kararı resmi internet sitesinden de kamuoyuna duyurdu.

Yüksek mahkeme, bloke talebi hakkında bir karara varılmadan önce HDP'nin savunmasının alınmasına gerek duyulmadığının belirtti.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın konuya ilişkin dilekçe ve eklerinin banka hesaplarına bloke konulmasının ardından partiye tebliğ edilmesi ve savunma için 30 gün süre verilmesi de hüküm altına alındı.

AYM'nin "bloke" kararı, HDP'den yapılan savunmanın ardından tekrar değerlendirilecek. 

Hazine yardımından mahrumiyet için 3'te 2 çoğunluk gerekiyor

Parti kapatma için toplantıya katılan üyelerin 3'te 2'sinin "HDP kapatılsın" demesi gerekiyor. 

Benzer nitelikli çoğunluk "hazine yardımından mahrum bırakma" kararı için de aranıyor.

Ama banka hesaplarına bloke konulması kararı 3'te 2 çoğunlukla alınmadı. Karar 9'a karşı 6 oyla verildi. 

"Bu tedbir ilk kez uygulanacak"

Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Şule Özsoy Boyunsuz, banka hesaplarına bloke konulmasına ilişkin tedbirin AYM tarafından ilk kez uygulandığını belirtiyor.

Boyunsuz, "Biz mahkemenin nihai kararın etkisini temin etmek üzere ara karar verebileceğini kabul ediyoruz. Her ne kadar parti kapatma davalarında kimi durumlarda Ceza Muhakemeleri Kanunu uygulanıyor olsa da bu esas niteliği itibariyle bir ceza yargılaması değildir. Burada söz konusu, anayasal bir hak olan siyasi faaliyette bulunma hakkıdır" dedi.

AYM'nin parti kapatma ya da hazine yardımından mahrum bırakılması kararını 3'te 2 oy çokluğuyla verebildiğini hatırlatan Özsoy Boyunsuz, "Bu da doğrudan doğruya demokratik devlet ilkesiyle bağlantılıdır. Evet, ara karar verebilir ama 3'te 2'yle verebildiği nihai kararla aynı sonucu doğuran bir ara kararı da bu nitelikli çoğunlukla verebilir. Karara baktığımızda böyle bir nitelikli çoğunluk aranmamış. Bunun anayasaya uygun görülmesi mümkün değil" ifadelerini kullandı.

"Vereceği kararlardan birini ara kararla hayata geçirmiş oldu"

Anayasa hukukçusu, Prof. Dr. Fazıl Hüsnü Erdem de benzer görüşte.

Dava sonucunda, "kapatma", "davanın reddi" ya da "hazine yardımından kısmen ya da tamamen mahrum bırakılması" kararlarından birinin çıkacağına vurgu yapan Erdem, "Sonuçta vereceği kararlardan biri, hazine yardımından yoksun bırakılmayla ilgili olacak. AYM, tedbir adı altında bu kararı aslında hayata geçirmiş oluyor" diye konuştu.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın bu talebinin ardından usulen HDP'ye savunma hakkı tanınması gerektiğini söyleyen Erdem, "Velev ki bu tedbir kararı doğru bir karardır ama usule uyulması gerekir" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın atadığı bazı isimler de karara muhalif

HDP'nin hazine yardımı ödenecek hesaplarına bloke konulması talebine karşı çıkan isimler oldukça dikkat çekici.

AYM Başkanı Zühtü Arslan'ın dışında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın AYM üyeliğine getirdiği Yusuf Şevki Hakyemez ve yine Erdoğan tarafından bu göreve getirilen eski Adalet Bakan Yardımcısı Selahaddin Menteş ile 26. Dönem AK Parti Milletvekili ve 2018-2019 yılları arasında Adalet Bakan Yardımcısı olarak görev yapan Yıldız Seferinoğlu da karara muhalif kaldı.

Önceki Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından AYM'ye seçilen üyeler Engin Yıldırım, Muhammed Emin Kuz da bloke talebine karşıoy verdi.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU