Kirazlı’da siyanür kullanılacak mı kullanılmayacak mı? Alamos Gold CEO’su açıkladı…

Kirazlı’da madencilik faaliyetlerine başlayan Kanadalı Alamos Gold’un CEO’su John McCluskey, altın ayrıştırmasında kullanılacak siyanürün çevreye sızmaması için tüm önlemlerin alındığını söyledi

Fotoğraf: Twitter

Kaz Dağları yakınlarındaki Kirazlı bölgesinde maden çalışmalarına başlayan Kanadalı şirket Alamos Gold’un CEO’su John McCluskey, giderek büyüyen tepkilerin ardından Reuters’a konuştu. 

Altın ve gümüş ayrıştırmada kullanılacak siyanürün çevreye zarar vereceği iddialarını reddeden McCluskey, aynı bölgenin yeninden ağaçlandırılması için para ödediklerini söyledi. 

Bölgede devam eden protestoların “siyasi güdümlü bir yanlış bilgilendirmeden” kaynaklandığını söyleyen McCluskey, altı yıl sürmesi öngörülen projenin tamamlanmasının ardından ağaçların kesildiği alanın, eski haline dönmeye başlayabileceğini aktardı. 

Biz bu parayı çoktan ödedik. Ormancılık izni için yaklaşık 5 milyon dolar ödedik. Bu ücretin çok büyük bir kısmı yeniden ağaçlandırma için ayrıldı. Şirketin ağaç kesmeye izni yok. Bu izin yalnızca hükümet otoritelerinin.


“Altı buçuk yıl içerisinde bu bölgenin tamamı yeniden ağaçlandırılacak” diyen McCluskey, en az 10 yıl içerisinde Kirazlı’nın yeniden bir “orman gibi gözükeceğini” söyledi. 

"Siyanürü kaybederseniz, altını kaybedersiniz”

Alamos Gold CEO’su maden araştırmaları sırasında kullanılacak siyanürün çevreye ve Çanakkale’nin tek su kaynağı Atıkhisar Barajı’nın suyuna zarar vereceği iddialarını da yanıtladı. 

Siyanürün kullanılacağını kabul eden McCluskey, bu elementin altın çıkarma sürecinin yalnızca en son aşamasında devreye gireceğini aktardı. 

John McCluskey, şirketinin çevreye bir sızıntı olmaması için tüm önlemleri aldığını ve operasyonların baraj havzasını etkilemeyeceğini ifade etti. 

“Sürece siyanürün dahil olması, altının açığa çıktığı anlamına geliyor” diyen McCluskey “Siyanürü kaybederseniz, altını kaybedersiniz” açıklamasını yaptı. 

McCluskey, Çanakkale’deki madeninin Atıkhisar Barajı’nı etkilemesi için kullanılacak çözeltinin tepeden havzaya dökülebiliyor olması gerektiğini sözlerine ekledi. Alamos CEO’su, “Bunun tersini söyleyenler yalan söylüyordur” diye konuştu. 

TEMA: 195 bin ağaç kesildi

Kirazlı’daki madencilik operasyonunu yüzde 100 sahibi olduğu Doğu Biga Madencilik üzerinden yürüten Alamos Gold, bu yılın ilk çeyreğinde tüm dünyadaki projelerinde 2,8 milyar dolar değerinde 12 bin 200 ons altın çıkardı. Gelecek üretim planlarının büyük bir kısmını Türkiye projeleri oluşturuyor. 

Proje için kaç ağaç kesildiği ise belirsiz. Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Derneği’nin (TEMA) verilerine göre 195 bin, projenin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna göre 45 bin 650, Orman Genel Müdürlüğü’ne göre ise 13 bin 400 ağaç kesildi.


Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU