Fatih Erbakan: Cebinde bir doları olan insan bile Merkez Bankası'ndan daha zengin

“Türkiye'nin toplam dış borcu AK Parti iktidara geldiğinde 132 milyar dolar iken bugün itibariyle 444 milyar dolara geldi”

Fotoğraf: YRP

Yeniden Refah Partisi (YRP) Genel Başkanı Fatih Erbakan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) kasasının “tam takır” olduğunu ifade ederken “Cebinde bir doları olan insan Merkez Bankası'ndan daha zengin” dedi.

Erbakan, partisinin Elazığ İl Kongresi’ne katıldı.

“8 milyona yakın kişi açlık sınırı altında yaşayacak”

Erbakan, burada yaptığı konuşmada şunları söyledi:

Asgari ücreti 8 bin 500 lira yapmışlar. Dün akşam saatlerinde Birleşik Kamu-İş 4 kişilik ailenin açlık sınırını aralık ayı sonu itibariyle hesaplamış. 9 bin küsur lira. 9 bin liranın üzerinde açlık sınırı çıkmış. İşçi ocakta bu 8 bin 500 lira asgari ücreti alacak. Daha asgari ücreti almadan, alacağı ücret zaten açık sınırın altına düştü. Ne demek bu? 8 milyona yakın asgari ücretli ailesiyle çoluğuyla çocuğuyla birlikte açlık sınırın altında yaşayacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Halkın yüzde 45’i aç”

Emekli maaşları açlık sınırının yarısından da az. Bu ne demektir? Milyonlarca emekli de yine açlık sınırının altında. Yaptığımız hesaplara göre halkın yüzde 45'i aç. Aç kalmıyor diyorsunuz. Aç kalmıyor da sadaka var, sosyal yardım var, gıda yardımı var, akrabası var, annesi babası yardım ediyor. Yoksa matematiksel olarak aldığı para açlık sınırın altında. Bir bekar çalışanın tek başına aylık temel ihtiyacını karşılaması için gerekli para 11 bin lira olmuş. Bırakın siz 4 kişilik aileyi. Tek başına bekar bir insanın kimseye muhtaç olmadan temel ihtiyacını karşılaması için aylık 11 bin lira kazanması lazım. Yoksulluk sınırı 26 bin lira olmuş. Ondan sonra da evlenin, en az 3 tane de çocuk sahibi olun deniyor. 3 çocuk sahibi olmak güzel de üç çocuklu 5 kişilik bir ailenin hayatını sürdürmesi için gereken para ayda 35 bin lirayı buluyor. Türkiye'de kaç tane hanenin evine ayda 35 bin lira geçiyor? Bırakınız 3 tane çocuk sahibi olmayı, evlenmesi bile imkansız hale geldi. Düğün masrafları, ev kirası... Asgari ücret büyük şehirlerde ancak ev kirasına yetiyor.

Erbakan, TCMB konusunda şu görüşlerini dile getirdi:

Merkez Bankası'nın kasası tam takır, döviz rezervi eksi 60 milyar doları bulmuş. Biz ne diyoruz? Cebinde bir doları olan insan Merkez Bankası'ndan daha zengin. Türkiye'nin toplam dış borcu AK Parti iktidara geldiğinde 132 milyar dolar iken bugün itibariyle 444 milyar dolara geldi. Erbakan hocamız bir şey söylüyorsa boşuna söylemiyor. Milli görüşten uzaklaşırsan aç kalırsın, borcun esir olursun. Peki diğer söylediği neydi? işsiz kalırsın. Biz Doğu’da, Güneydoğu’da geziyoruz, dolaşıyoruz. İki gençten bir tanesi işsiz. Çay ocakları, kahvehaneler dolu. Erzurum'da dolaşırken dedik ki; adım başı bir çay ocağı var. Bu Erzurumlular da çayı çok seviyorlar. İl başkanlarımız dedi ki: 'Hem çayı seviyoruz, hem de vaktimiz çok, işimiz yok. Gençler işsiz, çay ocakları o yüzden bu kadar çok' dedi. Her yer çay ocağı dolu ve çay ocaklarının içi gençlerle dolu. Sadece çay sevmekten değil. Çünkü işsizlik var.

 

ANKA

DAHA FAZLA HABER OKU